Οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να διασώσουν την οικονομία

«Κόβει» χρήμα ο Μπεν Μπερνάνκι

Ενώ ο Λευκός Οίκος είχε παραλύσει από την πολιτική καταιγίδα που προκλήθηκε από τα σκανδαλώδη μπόνους στους κερδοσκόπους traders του Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG)- ο χρεοκοπημένος ασφαλιστικός κολοσσός διατηρείται στη ζωή από τα χρήματα των φορολογουμένων-, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι πάτησε το κουμπί του πανικού. Τα πιεστήρια αρχίζουν να τυπώνουν δολάρια καθώς η Fed αποφάσισε να ξοδέψει επιπλέον 1 τρισ. δολάρια αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και τιτλοποιημένα στεγαστικά χρεόγραφα.

Ενώ ο Λευκός Οίκος είχε παραλύσει από την πολιτική καταιγίδα που προκλήθηκε από τα σκανδαλώδη μπόνους στους κερδοσκόπους traders του Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG)- ο χρεοκοπημένος ασφαλιστικός κολοσσός διατηρείται στη ζωή από τα χρήματα των φορολογουμένων-, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι πάτησε το κουμπί του πανικού. Τα πιεστήρια αρχίζουν να τυπώνουν δολάρια καθώς η Fed αποφάσισε να ξοδέψει επιπλέον 1 τρισ. δολάρια αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και τιτλοποιημένα στεγαστικά χρεόγραφα. Το μήνυμα του κ. Μπερνάνκι είναι ξεκάθαρo: Οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν οποιαδήποτε πολιτική για να διασώσουν τη βυθιζόμενη οικονομία, περιλαμβανομένης της υποτίμησης του δολαρίου.

Σημειωτέον ότι το δολάριο αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed ότι θα αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου- η ανορθόδοξη αυτή νομισματική πολιτική αποκαλείται «ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing)- βούτηξε έναντι των κυρίων αντίπαλων νομισμάτων. Και τούτο διότι, όταν μια κεντρική τράπεζα αγοράζει κυρίως τα κρατικά ομόλογα, αυξάνει τις ανάγκες εκτύπωσης χρήματος για τη χρηματοδότηση του χρέους και αυτό οδηγεί σε ενίσχυση του πληθωρισμού και διάβρωση της αξίας του εθνικού της νομίσματος. Οι εβδομαδιαίες απώλειες του δολαρίου έναντι του καλαθιού των κύριων αντίπαλων νομισμάτων ξεπέρασαν το 5,2%. Οι απώλειες αυτές ήταν οι μεγαλύτερες από το 1973, όταν εγκαταλείφθηκε το σύστημα του Βretton Woods και υιοθετήθηκε το σύστημα της ελεύθερης διακύμανσης των ισοτιμιών των νομισμάτων. Εναντι του ευρώ το δολάριο έπεσε γύρω στο 6%, πτώση που ήταν η χειρότερη από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος το 1999.

Νομισματική πολιτική
Καθώς η κρίση βάθαινε η Fed είχε επιθετικά χαλαρώσει την ορθόδοξη νομισματική της πολιτική μέσω της επέκτασης της νομισματικής βάσης, της χορήγησης τεράστιων ποσοτήτων ρευστότητας στο σύστημα και της στήριξης του απευθείας δανεισμού με την «πιστωτική χαλάρωση». Από την περασμένη Τετάρτη όμως ο κ. Μπερνάνκι αποφάσισε την ανορθόδοξη πολιτική της αναπληθωριστικής ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα ύψους 300 δισ. δολαρίων. Τα μέτρα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που πήρε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μεταξύ του 2001 και του 2006 για να καταπολεμήσει τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού. Επιπλέον, διπλασίασε στα 1,45 τρισ. δολάρια τα υπάρχοντα προγράμματα αγοράς τιτλοποιημένων χρεογράφων που εκδίδουν οι οργανισμοί χορήγησης στεγαστικών δανείων Fannie Μae και Freddie Μac, ώστε να μπει φρένο στην καταρρέουσα αγορά κατοικίας. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα για πιο μακρό χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της Fed στοχεύει με την αγορά των κρατικών ομολόγων να μειώσει το κόστος του δανεισμού και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό με τις τεράστιες ενέσεις του φρεσκοτυπωμένου χρήματος στη νομισματική βάση. Τα αμερικανικά νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες έχουν ήδη λυγίσει από το βάρος των χρεών τους. Πόσο δε μάλλον που μια γενικευμένη πτώση των τιμών (αποπληθωρισμός) θα καθιστούσε ακόμη βαρύτερες τις υποχρεώσεις τους. Αγοράζοντας τους μακροπρόθεσμους τίτλους οι τραπεζίτες της Fed προσδοκούν να ωθήσουν ανοδικά τις τιμές τους και να ρίξουν τις αποδόσεις τους ώστε να δραστηριοποιήσουν την πεθαμένη οικονομική δραστηριότητα.

Και τούτο διότι τα επιτόκια σε πολλά εταιρικά ομόλογα και καταναλωτικά δάνεια έχουν σημείο αναφοράς τα επιτόκια των προαναφερθέντων τίτλων. Αμέσως μετά την κίνηση της Fed οι τιμές των κρατικών ομολόγων πήγαν στα ύψη και οι αποδόσεις τους- κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της τιμήςσημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Οι αποδόσεις των 10ετούς διάρκειας ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το κραχ της Wall Street τον Οκτώβριο του 1987, υποχωρώντας στο 2,53% από 3%, και η απόδοση του διετούς ομολόγου έπεσε στο 0,83% από το 1,04%.

Επίσης ο κ. Μπερνάνκι δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ελπίδες διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Λέγεται ότι αμφιβάλλει αν θα δουλέψει η στρατηγική του Λευκού Οίκου αφενός μεν να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες και αφετέρου να βγάλει τα τοξικά χρεόγραφα από τους ισολογισμούς τους. Διπλός στόχος
Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει διπλό στόχο: Πρώτον, να χορηγήσει στις 19 μεγαλύτερες τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να μπορέσουν να αντέξουν σε πραγματικά βαθιά ύφεση. Δεύτερον, να αποσύρει τα τοξικά χρεόγραφα από τα βιβλία των τραπεζών ώστε να επανέλθουν στους πρότερους ρυθμούς δανεισμού και οι μεγαλοεπενδυτές να αρχίσουν να πάλι να ρίχνουν χρήμα σε αυτές.

Προσδοκά ο κ. Γκάιτνερ ότι ίσως ορισμένες τράπεζες καταφέρουν να γίνουν πιο ελκυστικές προς τους ιδιώτες επενδυτές πουλώντας τα τοξικά χρεόγραφα προς τις νέες κοινοπραξίες, με συνέπεια την ταυτόχρονη χαλάρωση και των δύο μερών του τραπεζικού προβλήματος. Ωστόσο και ο υπουργός Οικονομικών της πρώην κυβέρνησης Μπους, ο Χανκ Πόλσον, είχε μελετήσει τη μέθοδο αυτή αλλά την εγκατέλειψε διότι φοβήθηκε την οργή κοινού και Κογκρέσου καθώς θα έδινε χρήματα των φορολογουμένων να τα διαχειριστούν ιδιώτες επενδυτές. Ιδιαίτερα μετά τη δημόσια οργή για τα σκανδαλώδη μπόνους του ομίλου ΑΙG και τον διασυρμό του προέδρου του Εντουαρντ Λίντι από τους αμερικανούς βουλευτές, όλοι αυτοί οι μεγαλοεπενδυτές δεν θα θελήσουν να βιώσουν την ιερά εξέταση του Κογκρέσου για τεράστιους μισθούς και θανατηφόρα κέρδη με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Φορολογεί τα golden boys ο Ομπάμα
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ βουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία ενέκριναν τη φορολόγηση κατά 90% στα μπόνους ύψους 167 δισ. δολαρίων που πληρώθηκαν τον τρέχοντα χρόνο στους κερδοσκόπους traders του σχεδόν εθνικοποιημένου ασφαλιστικού ομίλου Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG) και σε άλλα ηγετικά στελέχη ιδρυμάτων και τραπεζών που έχουν διασωθεί με χρήματα του Δημοσίου. Παρά τις αμφιβολίες για τη νομιμότητα της αναδρομικής ισχύος στην επιβολή του φόρου, οι βουλευτές δήλωσαν ότι ο φόρος στα μπόνους των traders, των ηγετικών στελεχών και των τραπεζιτών που κερδίζουν περισσότερα από 250.000 δολάρια ήταν επιβεβλημένη καθώς το Κογκρέσο στοχεύει να επανακτήσει τα δολάρια που έχει χορηγήσει.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί στα μπόνους που δόθηκαν σε διευθυντικά στελέχη που έχουν λάβει τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια για την οικονομική τους διάσωση από την κυβέρνηση. Από τους πρωτεργάτες λομπίστες κατά της έγκρισης της φορολογίας ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Βίκραμ Παντίτ, ο οποίος έχει λάβει 45 δισ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για να μη χρεοκοπήσει η τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «Νew Υork Τimes», η φορολογία αυτή θα πλήξει τα μεγαλοστελέχη της Wall Street και κυρίως τους διευθύνοντες της Citigroup, της Goldman Sachs, της Βank of Αmerica, της Wells Fargo και της JΡ Μorgan Chase.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk