ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ? Τα συμπεράσματα από το συνέδριο με θέμα «Αιολική ενέργεια: Ανάπτυξη και περιβάλλον»

Κλειδί η ενημέρωση των πολιτών

H σωστή ενημέρωση της πλειονότητας των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες και η ενεργός συμμετοχή τους στις διαδικασίες ανάπτυξης των αιολικών πάρκων είναι το «κλειδί» για τη δυναμική εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας. Το συμπέρασμα εξήχθη από συνέδριο που διοργάνωσε προσφάτως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Αιολική Ενέργεια: Ανάπτυξη και Περιβάλλον», στην Ερέτρια. Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC) κ.

H σωστή ενημέρωση της πλειονότητας των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες και η ενεργός συμμετοχή τους στις διαδικασίες ανάπτυξης των αιολικών πάρκων είναι το «κλειδί» για τη δυναμική εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας.

Το συμπέρασμα εξήχθη από συνέδριο που διοργάνωσε προσφάτως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Αιολική Ενέργεια: Ανάπτυξη και Περιβάλλον», στην Ερέτρια.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC) κ. Αρθούρος Ζερβός υπογράμμισε ότι, εκτός από τις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να έχουν και συγκεκριμένα οφέλη από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην περιοχή τους, πρέπει να ασκηθούν και «πιέσεις» προς τη δημόσια διοίκηση για να γίνει πιο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική στη συμπεριφορά της απέναντι στις ΑΠΕ γενικότερα. «Το πρόβλημα δεν είναι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει,ούτε η νομοθεσία που είναι καλή στα χαρτιά.Βρίσκεται στη δημόσια διοίκηση και στο πώς εφαρμόζει τη νομοθεσία» είπε ο κ. Ζερβός.

Το σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει στη χώρα μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ουσιαστικά ακυρώνεται από το περίπλοκο αδειοδοτικό σύστημα ( «κυκεώνας» χαρακτηρίστηκε), τη δυστοκία της δημόσιας διοίκησης σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και φυσικά τις «ποικίλες» αντιδράσεις μερίδας των τοπικών κοινωνιών.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, παρουσιάζοντας στα τέλη του 2008 λιγότερα από 1.000 ΜW αιολικής ενέργειας.

Στην ΕΕ το 2008 προστέθηκαν περί τις 8.500 ΜW αιολικής ενέργειας, ενώ στη χώρα μας η αντίστοιχη ισχύς έφθασε μόλις τα 114 ΜW. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να καλύψει τον στόχο του 18% ως το 2020 για την ενέργεια από ΑΠΕ. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσθέσει ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία-ορόσημο που έχει θέσει η ΕΕ περί τις 8.000-

10.000 ΜW αιολικής ενέργειας. Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής κ. Ιωάννης Κατσουλάκος, επεσήμανε ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος και παράλληλα να δώσει ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Ζερβός περιέγραψε τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά έχει τεθεί δεσμευτικός στόχος από την ΕΕ. Σήμερα η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ φθάνει το 6,5%, ποσοστό το οποίο θα πρέπει να τριπλασιαστεί στα επόμενα 12 χρόνια ώστε να φθάσει το 20% που έχει θέσει ως στόχο ως το 2020 η ΕΕ. Η Ερέτρια της Εύβοιας επελέγη για το συνέδριο ως περιοχή που συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα πλούσιου αιολικού δυναμικού και εντοπισμού μακροχρόνιων προβλημάτων διασύνδεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk