Επενδύσεις στα αιολικά πάρκα, στα φωτοβολταϊκά, στα βιοκαύσιμα και στα υδροηλεκτρικά γίνονται ελάχιστες στη χώρα μας αν και θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες καθώς διαθέτουμε άφθονο άνεμο, περίσσια ηλιοφάνεια και αναξιοποίητους αγρούς

Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα;

Η μόνιμη περιβαλλοντική απειλή αποτελεί αφορμή και μόνο για να ξαναθυμηθούμε την «πράσινη» ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε αυτήν. Κάθε χρόνο, πολλές φορές και δύο και τρεις φορές τον χρόνο, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς εξαγγέλλουν «πράσινες» επενδύσεις, υπόσχονται, επικρίνουν, κάνουν απολογισμούς, ελέγχουν, διαμαρτύρονται ή επιβραβεύουν εναλλάξ. Ωστόσο επί του πρακτέου επενδύσεις στα αιολικά πάρκα, στα φωτοβολταϊκά, στα βιοκαύσιμα και στα υδροηλεκτρικά γίνονται ελάχιστες στη χώρα μας.

Η μόνιμη περιβαλλοντική απειλή αποτελεί αφορμή και μόνο για να ξαναθυμηθούμε την «πράσινη» ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε αυτήν. Κάθε χρόνο, πολλές φορές και δύο και τρεις φορές τον χρόνο, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς εξαγγέλλουν «πράσινες» επενδύσεις, υπόσχονται, επικρίνουν, κάνουν απολογισμούς, ελέγχουν, διαμαρτύρονται ή επιβραβεύουν εναλλάξ.

Ωστόσο επί του πρακτέου επενδύσεις στα αιολικά πάρκα, στα φωτοβολταϊκά, στα βιοκαύσιμα και στα υδροηλεκτρικά γίνονται ελάχιστες στη χώρα μας. Θα μπορούσαν να γίνονται πολύ περισσότερες, αφού διαθέτουμε άφθονο άνεμο, περίσσεια ηλιοφάνειας, άπλετους χώρους εγκατάστασης που δεν είναι περιβαλλοντικά προστατευόμενοι, καθώς και αναξιοποίητους αγρούς για την καλλιέργεια φυτών που παράγουν βιοκαύσιμα.

Ειδικά η αιολική ενέργεια κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας, ακριβώς επειδή διαθέτουμε άφθονο αιολικό δυναμικό, δηλαδή άνεμο που δεν εξαντλείται αλλά δεν τον αναπτύσσουμε.

Οι αριθμοί δυστυχώς είναι «αμείλικτοι»: πώς προωθούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όταν μέσα σε ολόκληρο το 2007 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας μόνο 125 ΜW αιολικών πάρκων, σε σύγκριση με τα 3.522 της Ισπανίας, τα 1.667 της Γερμανίας, τα 888 της Γαλλίας, τα 603 της Ιταλίας, τα 434 της Πορτογαλίας (που είναι άμεσα συγκρίσιμη με την Ελλάδα), ακόμη και τα 210 ΜW της… μικρής Ολλανδίας;

Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούμε περισσότερα από 15 χρόνια για να φθάσουμε τον εθνικό στόχο ΑΠΕ που έχουμε θέσει για το 2010 (σε μόλις δυόμισι χρόνια δηλαδή, και είναι 4.300 ΜW, εκ των οποίων 3.600 ΜW αιολικά πάρκα), και περισσότερα από 50 χρόνια για να φθάσουμε τον δεσμευτικό στόχο ΑΠΕ του 2020 (κατ΄ ελάχιστον 8.000 ΜW αιολικών πάρκων).

Τον Απρίλιο του 2004 η Ελλάδα είχε εγκατεστημένα 398 ΜW αιολικών και η Πορτογαλία μόλις 299 ΜW. Στο τέλος του 2007 εμείς είχαμε ξεμείνει στα 871 ΜW και η Πορτογαλία είχε απογειωθεί στα 2.150 ΜW.

Το σύνολο των φορέων των ΑΠΕ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων θεωρεί ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι το νομικό πλέγμα που ψηφίστηκε προ διετίας και έχει δημιουργήσει ασφυκτική γραφειοκρατία εκτινάσσοντας στο διπλάσιο τον ήδη τεράστιο (τρία- τέσσερα έτη) χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας επένδυσης ΑΠΕ.

Επίσης, φορείς μέμφονται το ίδιο το κράτος που, αντί να λειτουργεί ως συντεταγμένη πολιτεία, χωρίζεται σε τσιφλίκια και αντίπαλα «κρατίδια», ένα για κάθε συναρμόδιο υπουργείο.

Κάθε υπουργός και το υπουργείο του ερμηνεύουν και εφαρμόζουν στην πράξη αποσπασματικά και κατά το δοκούν τη σχετική νομοθεσία για τις ΑΠΕ. Τελικό αποτέλεσμα είναι η ασυνεννοησία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η αντιφατικότητα των αποφάσεων, η αλληλοαναίρεση. Γι΄ αυτό και έργα υλοποιούνται πλέον με τα σταγονόμετρο, ενώ καθ΄ όλα ώριμες επενδύσεις ΑΠΕ, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, έχουν ανασταλεί, μπλεγμένες στα γρανάζια της αδειοδοτικής γραφειοκρατίας, των τοπικιστικών αντιθέσεων και των μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά και της απουσίας εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού.

Ποιος θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από το «αιολικό τέλμα»;

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk