ΑΡΘΡΟΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η πράσινη ανάπτυξη ως ατμομηχανή απασχόλησηςΤου ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΟΛΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ για το πώς μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία, να βρούμε τρόπους διεξόδου από την κρίση και να αντιμετωπίσουμε το φάσμα της ανεργίας που προκαλεί η ύφεση. Δυστυχώς η κυβέρνηση κάπου μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου Προγράμματος Σταθερότητας, της ατέρμονης εκλογολογίας που με δική της ευθύνη συντηρείται και των αλλεπάλληλων σκανδάλων δείχνει ότι ούτε θέλει ούτε και μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Λύσεις βέβαια υπάρχουν. Μία από αυτές είναι η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, μια έννοια την οποία πολλοί δεν καταλαβαίνουν και άλλοι επιχειρούν να λοιδορήσουν, με στόχο να κοντύνουν όσους υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα.

ΟΛΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ για το πώς μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία, να βρούμε τρόπους διεξόδου από την κρίση και να αντιμετωπίσουμε το φάσμα της ανεργίας που προκαλεί η ύφεση. Δυστυχώς η κυβέρνηση κάπου μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου Προγράμματος Σταθερότητας, της ατέρμονης εκλογολογίας που με δική της ευθύνη συντηρείται και των αλλεπάλληλων σκανδάλων δείχνει ότι ούτε θέλει ούτε και μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.

Λύσεις βέβαια υπάρχουν. Μία από αυτές είναι η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, μια έννοια την οποία πολλοί δεν καταλαβαίνουν και άλλοι επιχειρούν να λοιδορήσουν, με στόχο να κοντύνουν όσους υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα.

Η πράσινη ανάπτυξη όμως συνιστά επιλογή υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανής να μας βγάλει από την κρίση, αλλά και να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός νέου μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης και ευημερίας. Θα προσπαθήσω παρουσιάζοντας το παράδειγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να εξηγήσω τι εννοώ.

Η εμπειρία που έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια τόσο στην Ευρώπη (70.000 ΜW) όσο και στην Ελλάδα, όπου λειτουργούν ήδη περίπου 1.000 ΜW ΑΠΕ, κυρίως σε αιολικά πάρκα, δείχνει ότι η ίδρυση και λειτουργία έργων ΑΠΕ δημιουργεί ισχυρούς πόλους τοπικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης και κομίζει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές των οποίων εγκαθίστανται τα έργα αυτά.

Συγκεκριμένα, τα καταγεγραμμένα απολογιστικά στοιχεία για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα έργα αυτά συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική απασχόληση. Για μια εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων 50 ΜW απαιτούνται 600-900 ανθρωπομήνες απασχόλησης στη φάση κατασκευής τους και 13-16 μόνιμοι εργαζόμενοι στη φάση λειτουργίας τους. Αντίστοιχα, στην κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων, στη μεν φάση κατασκευής ενός τυπικού μικρού υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 5 ΜW απασχολούνται περίπου 50 άτομα για ενάμιση χρόνο, στη δε φάση λειτουργίας και συντήρησής του απασχολούνται μόνιμα περίπου 6-10 άτομα. Η συμβολή των έργων ΑΠΕ στην απασχόληση, τόσο στην τοπική όσο και αυτήν σε εθνικό επίπεδο, γίνεται πραγματικά εντυπωσιακή αν στην εξίσωσή μας συμπεριλάβουμε την προοπτική για εγχώρια κατασκευή ή συναρμολόγηση μεγάλων τμημάτων του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των έργων αυτών, όπως είναι για παράδειγμα οι πυλώνες των ανεμογεννητριών, οι μετασχηματιστές και οι πίνακες ελέγχου. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε 50 ΜW αιολικής ενέργειας που εγκαθίστανται δημιουργούν σήμερα τουλάχιστον 750-950 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η λειτουργία έργων ΑΠΕ προσφέρει ένα μόνιμο και σημαντικό ετήσιο έσοδο στους τοπικούς δήμους (2% επί του τζίρου τους), αλλά και στην τοπική οικονομία γενικότερα. Πέρα από το γεγονός ότι 15%-20% της συνολικής επένδυσης δαπανάται τοπικά, σε εργολαβίες, προμήθειες, μισθούς στη φάση κατασκευής, η κατασκευή έργων ΑΠΕ σε μια περιοχή συνοδεύεται από την παράλληλη υλοποίηση σειράς αντισταθμιστικών οφελών, όπως σημαντικά έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή (οδικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό δίκτυο) ή αντισταθμιστικά οφέλη, όπως διάφορα κοινωφελή έργα.

Το γεγονός ότι μέχρι το 2020 η Ελλάδα οφείλει να παραγάγει το 18% της συνολικής ενέργειας και το 34% της ηλεκτρικής από ΑΠΕ σημαίνει ότι από 1.050

ΜW ΑΠΕ που παράγονται σήμερα πρέπει σε μία δεκαετία να φθάσουμε στα 10.400

ΜW. Ουσιαστικά να δημιουργήσουμε μια νέα πράσινη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το κόστος παραγωγής μιας ΜW από αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά και λοιπά έργα, η μετάβαση αυτή προς ένα μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπολογίζεται ότι απαιτεί επενδύσεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Αν δε υπολογιστεί και η παραγωγή θέσεων εργασίας ανά ΜW σε κάθε έργο, τότε προκύπτει ότι η μετάβαση στις ΑΠΕ υπολογίζεται να δημιουργήσει περίπου 12.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Το καλό και εξαιρετικά ελπιδοφόρο με αυτό το σενάριο είναι ότι η πράσινη οικονομία δεν εξαντλείται μονάχα στις ΑΠΕ, αλλά περιλαμβάνει και άλλες κομβικές στοχεύσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η βιολογική γεωργία, η βελτίωση των ενεργειακών δικτύων, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Ολες υψηλής προστιθέμενης αξίας οικονομικές δραστηριότητες, ικανές να τονώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας παγκόσμιας οικονομικής επανάστασης με όχημα την ενέργεια και το περιβάλλον. Ας μη χάσουμε και αυτό το τρένο.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ, πρώην υπουργός και επικεφαλής του ΠαΣοΚ για την Ανάπτυξη και την Ενέργεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk