ΑΡΘΡΟΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η γραφειοκρατία ανασταλτικός παράγοντας στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας

Το 2008 ήταν κατά γενική παραδοχή η χρονιά κατά την οποία άρχισαν να εμφανίζονται υλοποιημένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με δεδομένο το ότι ο νόμος-κίνητρο για τις επενδύσεις αυτές (Ν. 3468/2006) ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2006, αντιλαμβανόμαστε ότι η διάρκεια των γραφειοκρατικών διαδικασιών ήταν κατ΄ ελάχιστον περί τα δύο έτη. Το πόσο μακρά μπορεί να είναι δεν είναι ακόμη ορατό, διότι αιτήσεις αδειοδότησης που είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον Απρίλιο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν ως τώρα στο «ψυγείο» και απενεπλάκησαν (δηλαδή, άνοιξε ο δρόμος για να αξιολογηθούν από τη ΡΑΕ.

Το 2008 ήταν κατά γενική παραδοχή η χρονιά κατά την οποία άρχισαν να εμφανίζονται υλοποιημένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με δεδομένο το ότι ο νόμος-κίνητρο για τις επενδύσεις αυτές (Ν. 3468/2006) ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2006, αντιλαμβανόμαστε ότι η διάρκεια των γραφειοκρατικών διαδικασιών ήταν κατ΄ ελάχιστον περί τα δύο έτη. Το πόσο μακρά μπορεί να είναι δεν είναι ακόμη ορατό, διότι αιτήσεις αδειοδότησης που είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον Απρίλιο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν ως τώρα στο «ψυγείο» και απενεπλάκησαν (δηλαδή, άνοιξε ο δρόμος για να αξιολογηθούν από τη ΡΑΕ…) μόλις τον περασμένο Ιανουάριο με τον νόμο 3734/2009. Από το σημείο που ο υποψήφιος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας έχει στα χέρια του την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ έχει μπροστά του τρία ακόμη γραφειοκρατικά βουνά: την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τον αναπτυξιακό νόμο και την Πολεοδομία.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση απαιτεί χρόνους από τρεις-τέσσερις μήνες ως άνω του χρόνου. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το να πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά ότι δεν είναι περιβαλλοντικά επιζήμιος ο πλέον φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση ώστε η χώρα μας να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της! Ουσιαστικά η όλη διαδικασία έγκειται στο να δώσουν την έγκρισή τους μια ατελείωτη σειρά υπηρεσίες όπως Αρχαιολογίες, Δασαρχεία, ΝΕΧΩΠ, ΣΧΟΠ, ΥΠΑ, ΓΕΕΘΑ, ΕΟΤ κ.ά. Εδώ ανακύπτει και επιπλέον πρόβλημα καθώς, μολονότι το νεοψηφισθέν χωροταξικό για τις ΑΠΕ ορίζει ότι οι «μη οχλούσες δραστηριότητες», δηλαδή σταθμοί μικρότεροι των 500 kW, δεν υπόκεινται σε περιορισμούς εγκατάστασης σε περιοχές όπως π.χ. οι αγροτικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών στις νομαρχίες μοιράζουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις αυθαιρέτως και κατά παράβαση του νόμου ματαιώνοντας τις επενδύσεις αυτές. Περιοχές οι οποίες κυρίως πλήττονται είναι η Κρήτη και η Θεσσαλία. Τι πρέπει να γίνει ακριβώς ώστε να γίνεται σεβαστή η νομοθεσία της χώρας από τους κρατικούς λειτουργούς;

Και ερχόμαστε στο θέμα της υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος επιχορηγεί τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά. Η διαδικασία αυτή είναι απλά απίστευτα χρονοβόρα. Οι χρόνοι από την υποβολή της αίτησης ως την υπαγωγή κοντεύουν να φθάσουν τον έναν χρόνο. Επιπλέον πρόβλημα αποδεικνύεται και η εκταμίευση των επιδοτήσεων, αφού επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν εδώ και έναν χρόνο δεν έχουν ακόμη λάβει τις εγκε κριμένες επιχορηγήσεις. Αυτή η τεράστια καθυστέρηση δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες και για το αν τελικά αυτές θα εκταμιευθούν. Φθάσαμε στο σημείο οι τράπεζες να είναι απρόθυμες να δανειοδοτήσουν εγκεκριμένα έργα έναντι των επιχορηγήσεων, μη θεωρώντας πλέον τις υπογεγραμμένες συμβάσεις υπαγωγής εξασφάλιση! Η αποθέωση της αφερεγγυότητας του κράτους. Οχι βεβαίως ότι οι τράπεζες είναι πιο φερέγγυες, δεδομένου ότι αθετούν υπογεγραμμένες συμβάσεις δανείων και φέρνουν κάθε είδους παράλογα γραφειοκρατικά εμπόδια για να καθυστερήσουν οιαδήποτε εκταμίευση.

Τελευταίο αλλά εξαιρετικής σπουδαιότητας ζήτημα είναι οι πολεοδομίες. Είναι απίστευτο αλλά κοντεύουν τρία χρόνια από την ψήφιση του Ν. 3468/2006 χωρίς να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα ορίζει με ποιους πολεοδομικούς όρους θα εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουν οι πολεοδομίες το θέμα αυτό είναι τόσοι όσες και οι πολεοδομίες. Ο πιο απλός τρόπος είναι η έκδοση μιας βεβαίωσης στην οποία ουσιαστικά η Πολεοδομία δηλώνει ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο να χειριστεί το ζήτημα και συνεπώς αδυνατεί να αξιολογήσει τον φάκελο. Οσο ντροπιαστικό κι αν είναι αυτό για το κράτος μας, είναι ωστόσο κάποιου είδους προσωρινή λύση, δεδομένου ότι η ΔΕΗ δεν αρνείται τη σύνδεση όταν υπάρχει αυτή η βεβαίωση. Ο παραγωγός όμως ο οποίος δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση να συμμορφωθεί προς το νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει, όποιο κι αν είναι αυτό, μπορεί να βρεθεί σε απελπιστική θέση αν π.χ. απαιτηθεί στο μέλλον αρτιότητα του γεωτεμαχίου για την εγκατάσταση (όπως αφήνει το ΥΠΕΧΩΔΕ να διαρρέει), η οποία όμως τώρα δεν απαιτείται. Αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο θα μπορέσει να συμμορφωθεί αν το χωράφι του δεν είναι άρτιο… Θα πρέπει απλά να κλείσει τον σταθμό του!

Η πλέον απίστευτη καταγεγραμμένη περίπτωση ταλαιπωρίας υποψήφιου παραγωγού είναι αυτή της Πολεοδομίας Σαντορίνης, που από τον Δεκέμβριο του 2007 δεν εκδίδει άδεια για τρεις μικρούς ΦΒ σταθμούς των 20 kW στη Θηρασιά κωλυσιεργώντας παντοιοτρόπως. Οι εγκεκριμένες επιδοτήσεις των έργων αυτών από το ΥΠΑΝ έχουν από καιρό λήξει. Η απόλυτη αυθαιρεσία υπαλλήλων και αδυναμία των υπευθύνων φορέων να λύσουν το θέμα.

Είναι λυπηρό ότι στην Ελλάδα οι παραγωγικές μας δυνατότητες εξαντλούνται στον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας. Και να φανταστεί κανείς ότι για να λυθούν αυτά τα θέματα δεν απαιτούνται χρήματα, το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική και συντονισμός υπουργείων, που συνεχίζουν να παραμένουν στα ουσιώδη εν ανεπαρκεία.

Η κυρία Σοφία Παπαλεξίου είναι επισκέπτρια καθηγήτρια του ΑΠΕ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk