ΑΡΘΡΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ανανεώσιμες πηγές: από βιοτεχνία, βιομηχανία

Η πολυπλοκότητα του παγκοσμίως αναπτυσσομένου κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας και οικονομικών αποδόσεων. Παράλληλα εκδηλώνεται ένα νέο κύμα υποστήριξης από μεγάλα κράτη ως ανταπόκριση τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στις προκλήσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: το πρόσφατο οικονομικό πακέτο στήριξης του προέδρου Ομπάμα συμπεριλαμβάνει 32 δισ. δολάρια για τις ΑΠΕ, η Κίνα στοχεύει στην ανάπτυξη 140 γιγαβατωρών (GW) ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ως το 2020 και η ΕΕ προτάσσει 565 εκατ.

Η πολυπλοκότητα του παγκοσμίως αναπτυσσομένου κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τις πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας και οικονομικών αποδόσεων. Παράλληλα εκδηλώνεται ένα νέο κύμα υποστήριξης από μεγάλα κράτη ως ανταπόκριση τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στις προκλήσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: το πρόσφατο οικονομικό πακέτο στήριξης του προέδρου Ομπάμα συμπεριλαμβάνει 32 δισ. δολάρια για τις ΑΠΕ, η Κίνα στοχεύει στην ανάπτυξη 140 γιγαβατωρών (GW) ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ως το 2020 και η ΕΕ προτάσσει 565 εκατ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη παράκτιας αιολικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για ηλεκτρισμό από ΑΠΕ αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, της επιθυμίας για ασφάλεια στην παροχή ενέργειας και της ώθησης για καθαρότερο περιβάλλον. Αυτό όμως θέτει κάποιες καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η αύξηση της ζήτησης και τα υψηλά περιθώρια κέρδους έχουν οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε παραγωγή (από το 2000 ως το 2006 διπλασιάστηκε η ισχύς παγκοσμίως), σε καινοτομίες και καινούργιες τεχνολογίες (ιδιαίτερα στα ηλιακά) και σε μείωση του κόστους εξοπλισμού. Ως εκ τούτου οι Αρχές σε κύριες χώρες ΑΠΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, μειώνουν τα οικονομικά κίνητρα και σαν αντίδραση στα μειωμένα κόστη εγκατάστασης αλλά και για να ενθαρρύνουν τον συναγωνισμό για περαιτέρω μείωση του κόστους. Με την αυξανόμενη επισφάλεια των περιθωρίων κέρδους, η δομή του κλάδου εξελίσσεται: οι επενδυτές τείνουν προς μεγαλύτερης κλίμακας έργα, οι κατασκευαστές εξοπλισμού μετακομίζουν στην Ανατολή για τη μείωση του κόστους και αναθεωρούν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας (value chain) καθώς επιχειρούν να βρουν άλλες πηγές υπεραξίας και να απαλλαγούν από επιβραδύνσεις στην παραγωγική διαδικασία. Ο κλάδος των ΑΠΕ θεωρείται ως τώρα πρωτοποριακός, αλλά πλησιάζει στην κρίσιμη μάζα- εξελίσσεται από βιοτεχνία σε βιομηχανία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο κλάδος των ΑΠΕ πρέπει να ξεφύγει από τη στρατηγική αρπαγής γης και αδειών και να ακολουθήσει μια πιο δομημένη στρατηγική κατεύθυνση με:

* Ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα και παρουσία όπου είναι δυνατόν, με στόχο τις οικονομίες κλίμακας. Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει προκλήσεις στη συνεργασία με πληθώρα πολιτισμών, νομοθετικών πλαισίων και επιχειρηματικών πρακτικών.

* Προώθηση μιας ισορροπημένης δομής του κλάδου των κατασκευαστών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιλογή στην προμήθεια εξοπλισμού.

* Παραγωγή υπεραξίας μέσω της επιχειρηματικής λειτουργίας. Με τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, τόσο η λιτή λειτουργία όσο και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, όπως η βελτιστοποίηση χρήσης επενδυτικών πόρων, η διαχείριση έργων, οι πολιτικές συντήρησης, η παρακολούθηση και ο έλεγχος εξ αποστάσεως, η υψηλή αποδοτικότητα και διαθεσιμότητα κ.λπ., θα είναι απαραίτητες για τη στήριξη των περιθωρίων κέρδους.

* Συμμαχία με τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς σε ένα πλαίσιο συμβίωσης, προωθώντας την ισορροπία μεταξύ συμβατικής ενέργειας και ΑΠΕ με στόχο τη βελτιστοποίηση της σταθερότητας συστημάτων και επενδύσεων.

* Καινοτομία σε τεχνολογία και εφαρμογές πετυχαίνοντας την ισοτιμία κόστους παραγωγής ηλιακής και συμβατικής ενέργειας οδεύοντας προς τις «πράσινες πόλεις» (όπου σήμερα καταναλώνεται περί το 65% της ενέργειας). Ηδη υπάρχουν σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση: από το Σίτι του Λονδίνου στο «πράσινο νησί» του Αϊ-Στράτη και ως τη μελλοντική πόλη Μάσνταρ στο Αμπου Ντάμπι.

* Ανάπτυξη ενός νέου «συμβολαίου» μεταξύ κράτους, βιομηχανίας και πολιτών μέσω της προώθησης δομών εργοδοσίας ευθυγραμμισμένων με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων και νομοθεσίας που θα ανταποκρίνονται στη ζητούμενη διείσδυση των ΑΠΕ στην καθημερινότητα.

Μια καινούργια φάση για τις ΑΠΕ αναδύεται παγκοσμίως, που θα επηρεάσει τον κλάδο και στην Ελλάδα, κάνοντας επιτακτική την ενοποίηση της βάσης και την προετοιμασία για τη βιομηχανοποίηση. Μερικές προτάσεις για την ενοποίηση της βάσης είναι:

* Εφαρμογή των προσφάτων προτάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

* Συντονισμός μιας πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης για να απαλειφθούν οι μύθοι και να κατανοηθούν τα οφέλη της πράσινης ενέργειας.

* Διευκόλυνση της χωροθέτησης έργων με ξεκαθάρισμα χωροταξικών (στην πράξη) και κτηματολογικών ζητημάτων.

* Προώθηση μιας στρατηγικής κατάλληλων οικονομικών κινήτρων που θα αποθαρρύνει την αναζήτηση υπερβολικών και άμεσων κερδών.

* Ανάπτυξη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας με ορθολογικά κριτήρια για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και μεγάλα έργα (να επιτραπεί η συνδρομή των επενδυτών στις επενδύσεις του συστήματος μεταφοράς).

* Εξασφάλιση εφαρμογής της νέας νομοθεσίας σχετικά με την ανάκληση των αδειών και των όρων σύνδεσης με το δίκτυο ή, εναλλακτικά, εφαρμογή ρήτρας.

* Προώθηση νομοθεσίας που να μειώνει την απώλεια αξίας από το έργο (μειώνοντας τη γραφειοκρατία των φορέων και τα αιτήματα τοπικών αρχών για «αντισταθμιστικά» οφέλη).

* Αποθάρρυνση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ίσως με καταβολή εγγυητικής επιστολής).

Ο κ. Αναστάσιος Γκαρής είναι διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk