ΘΕΑΤΡΟ

Η Επίδαυρος των αστέρων

Ελεν Μίρεν, Ιθαν Χοκ,Ρεμπέκα Χολ αλλά και οι σκηνοθέτης Σαμ Μέντες και Ντιμίτερ Γκότσεφ περιλαμβάνονται στα μεγάλα ονόματα των καλλιτεχνών που θα επισκεφθούν την Επίδαυρο το προσεχές καλοκαίρι, στο πλαίσιο του εφετινού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 Ιουλίου ως τις 22 Αυγούστου. Ανάμεσά τους το βρετανικό Royal Νational Τheatre και μια (συν)παραγωγή του βρετανικού θεάτρου Ολντ Βικ. Από ελληνικής πλευράς, το Εθνικό Θέατρο έχει διπλή παρουσία, ενώ θεατρική πρόταση καταθέτουν και το ΚΘΒΕ και ο ΘΟΚ.

Ελεν Μίρεν, Ιθαν Χοκ,Ρεμπέκα Χολ αλλά και οι σκηνοθέτης Σαμ Μέντες και Ντιμίτερ Γκότσεφ περιλαμβάνονται στα μεγάλα ονόματα των καλλιτεχνών που θα επισκεφθούν την Επίδαυρο το προσεχές καλοκαίρι, στο πλαίσιο του εφετινού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 Ιουλίου ως τις 22 Αυγούστου. Ανάμεσά τους το βρετανικό Royal Νational Τheatre και μια (συν)παραγωγή του βρετανικού θεάτρου Ολντ Βικ. Από ελληνικής πλευράς, το Εθνικό Θέατρο έχει διπλή παρουσία, ενώ θεατρική πρόταση καταθέτουν και το ΚΘΒΕ και ο ΘΟΚ. Με το αρχαίο δράμα πάντοτε σε προτεραιότητα (Αισχύλος, διπλός Ευριπίδης και Αριστοφάνης, είναι προς το παρόν οι υπογραφές), αλλά όχι και σε απόλυτη κυριαρχία, η εφετινή Επίδαυρος διαθέτει και Σαίξπηρ και Ρακίνα (την «Ανδρομάχη» είχε σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο, το 2007, ο Δημήτρης Μαυρίκιος ). Διανύοντας την τρίτη χρονιά από τότε που το Φεστιβάλ Επιδαύρου ανέλαβε ο Γιώργος Λούκος, η διεθνής διάσταση του προγράμματός του επιβεβαιώνεται, όπως επιβεβαιώνεται και η κατάργηση του μονοπωλίου του αρχαίου δράματος. Ισως τελικά να ήταν μόνο θέμα απόφασης, την οποία και έλαβε ο Γιώργος Λούκος. Πρόπερσι ήταν ο Μπέκετ και ο Ρακίνας. Τώρα προστέθηκε και ο Σαίξπηρ…

Αν και το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως- η καθιερωμένη παρουσίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς-, όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία. Την Παρασκευή 3 Ιουλίου θα δοθεί η πρώτη παράσταση του εφετινού φεστιβάλ: Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στην πρώτη του συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Η παράσταση θα ανεβεί σε μετάφραση του Κ. Χ.Μύρη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη . Θεματολογικά είναι εξαιρετικά επίκαιρη καθώς πραγματεύεται τις νέες μεταμοντέρνες ιδέες και τα νέα εκπαιδευτικά συστήματα που εισήγαγαν ο Σωκράτης και οι Σοφιστές. Η παράσταση θα επαναληφθεί και το Σάββατο 4/7.

Η «Φαίδρα» του Ρακίνα από το βρετανικό Royal Νational Τheatre σε σκηνοθεσία Νίκολας Χάιτνερ, με την Ελεν Μίρεν στον ρόλο της Φαίδρας. Τον Ιππόλυτο θα ερμηνεύσει ο Ντόμινικ Κούπερ (τον οποίο γνωρίσαμε ως Σκάι, αρραβωνιαστικό της κόρης της Μέριλ Στριλ στην κινηματογραφική «Μamma Μia») και την Τροφό Οινώνη, η Μάργκαρετ Τάιζακ. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο στις αρχές του προσεχούς Ιουνίου (9/6) στο Εθνικό Θέατρο- στην αίθουσα Λίτλετον. Στην Επίδαυρο θα παρουσιασθεί στις 10 και 11 Ιουλίου.

Στην πρώτη του δουλειά στο Εθνικό, ο Θωμάς Μοσχόπουλος άλλοτε συνδιευθυντής με τον Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο του Νότου-Αμόρε- προτείνει την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, με τη Μαρία Σκουλά στον επώνυμο ρόλο (που αντικατέστησε προσφάτως την Αννα Μάσχα ), Αδμητο τον Χρήστο Λούλη, Ηρακλή τον Αργύρη Ξάφη, ενώ για τη Θεράπαινα δεν έχει βρεθεί ακόμη η ηθοποιός, μια που τον ρόλο επρόκειτο να ερμηνεύσει η Μ. Σκουλά. Τον θίασο συμπληρώνουν οι Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Παππά,Σωκράτης Πατσίκας . Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 17 και 18 Ιουλίου.

Αριστερά η Ελεν Μίρεν πρωταγωνιστεί στη «Φαίδρα» του Ρακίνα από το βρετανικό Royal Νational Theatre σε σκηνοθεσία Νίκολας Χάιτνερ. Δεξιά ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθεσίας Σαμ Μέντες υπογράφει το «Χειμωνιάτικο παραμύθι»

Τους «Ορνιθες» σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και μουσική Θάνου Μικρούτσικου . Με τον Γιώργο Αρμένη στον ρόλο του Πεισθέτερου, τον Βασίλη Χαλαμπόπουλο Ευελπίδη και τον Αλέξανδρο Μυλωνά Εποπα. Οι τρεις τους είχαν πρωταγωνιστήσει, προς τριετίας στις «Θεσμοφοριάζουσες» (παραγωγής Εθνικού). Η ανεξάρτητη αυτή παραγωγή κατεβαίνει στην Επίδαυρο στις 24 και 25 Αυγούστου. Με μεικτό χορό θα παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου ο Ντίμιτερ Γκότσεφ, ο βουλγαρικής καταγωγής σκηνοθέτης που έχει κάνει ήδη τις συστάσεις του με το ελληνικό κοινό- στην Πάτρα το 2006 όπου ανέβασε και έπαιξε τον «Φιλοκτήτη» του Χάινερ Μύλερ και πέρυσι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τον «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ από τη Volksbuhne. Ο Γκότσεφ ανέβασε μόλις πέρυσι τους «Πέρσες» με το Deutsches Τeater στο Βερολίνο, σε μια παράσταση που εκθειάστηκε από την κριτική.

Για την εφετινή συνεργασία του με το Εθνικό έχει κάνει ήδη τις επιλογές του: Αμαλία Μουτούση Ατοσσα, Νίκος Καραθάνος – Ξέρξης, Μηνάς Χατζησάββας – φάντασμα του Δαρείου και οι Δημήτρης Ημελλος,Γιάννος Περλέγκας,Γιώργος Γάλλος,Βασίλης Ανδρέου,Στεφανία Γουλιώτη,Εύη Σαουλίδου, Ελενα Τοπαλίδου,Κόρα Καρβούνη, Λένα Κιτσοπούλου. Η μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου. Η τραγωδία του Αισχύλου θα παρουσιασθεί στις 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου.

Με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου θα κατεβεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου, όπου η Νικαίτη Κοντούρη θα σκηνοθετήσει τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ρόλο της Εκάβης, ενώ η Μαρία Ναυπλιώτου θα ερμηνεύσει την Ανδρομάχη. Παραστάσεις στις 8-9 Αυγούστου.

Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, μια συμπαραγωγή του Ολντ Βικ του Λονδίνου και της εταιρείας παραγωγής του σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ο οποίος και υπογράφει την παράσταση, θα κλείσει τα εφετινά Επιδαύρια: Ο Ιθαν Χοκ θα ερμηνεύσει τον Αυτόλυκο και η Ρεμπέκα Χολ την Ερμιόνη- η μικρή κόρη του Πίτερ Χολ. Παραστάσεις στις 21 και 22 Αυγούστου.

Τέλος, για το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου ο Γιώργος Λούκος προγραμματίζει μια μεγάλη ευρωπαϊκή παραγωγή-για την οποία δεν έχουν μπει οι τελικές υπογραφές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk