Σύγκρουση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ Ενα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το «USS Ηartford», και ένα μεταγωγικό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «USS Νew Οrleans», συγκρούστηκαν χθες στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, μεταξύ Ιράν και Αραβικής Χερσονήσου. «Η σύγκρουση δεν προκάλεσε ζημιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου.Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού, πλωτάρχης Νέιθαν Κρίστενσεν. Ωστόσο, η διοίκηση του 5ου Στόλου ανακοίνωσε ότι προκλήθηκε ρήξη στη δεξαμενή καυσίμων του «USS Νew Οrleans», με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στη θάλασσα περίπου 95.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ Ενα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το «USS Ηartford», και ένα μεταγωγικό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «USS Νew Οrleans», συγκρούστηκαν χθες στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, μεταξύ Ιράν και Αραβικής Χερσονήσου.

«Η σύγκρουση δεν προκάλεσε ζημιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου.Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού, πλωτάρχης Νέιθαν Κρίστενσεν.

Ωστόσο, η διοίκηση του 5ου Στόλου ανακοίνωσε ότι προκλήθηκε ρήξη στη δεξαμενή καυσίμων του «USS Νew Οrleans», με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στη θάλασσα περίπου 95.000 λίτρα ντίζελ. «Τα δύο σκάφη είναι σε θέση να μετακινηθούν με δικά τους μέσα,ενώ έπλευσαν προς το πλησιέστερο λιμάνι για να γίνει εκτίμηση των ζημιών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Από τη σύγκρουση 15 ναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά, όλοι από το πλήρωμα του υποβρυχίου. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία γι΄ αυτό λίγο αργότερα επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και ενώ το υποβρύχιο είχε καταδυθεί, αλλά βρισκόταν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε για τις συνθήκες της σύγκρουσης ούτε για τη φύση της αποστολής των πλοίων. «Και τα δύο πλοία βρίσκονταν σε προγραμματισμένη ανάπτυξη στην περιοχή,όπου πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις ασφαλείας» περιορίστηκε να ανακοινώσει λακωνικά.

Επειδή τα Στενά του Ορμούζ είναι μια από τις κύριες θαλάσσιες οδούς διέλευσης του πετρελαίου, μόλις έγινε γνωστό το νέο της σύγκρουσης αυξήθηκε η τιμή του προϊόντος. Ως και 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταφέρονταν ημερησίως μέσω των Στενών του Ορμούζ το πρώτο εξάμηνο του 2008, ποσότητα ίση με το 40% του διακινούμενου μέσω θαλάσσης πετρελαίου.

Η βάση του υποβρυχίου «Ηartford» βρίσκεται στο Γκρότον του Κονέκτικατ και του «Νew Οrleans» στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Το «Ηartford» είχε προσαράξει προ έξι ετών, στις 25 Οκτωβρίου 2003, κοντά στο Λα Μανταλένα της Σαρδηνίας, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές ζημιές στον εξοπλισμό του. Καθελκύστηκε το 1992. Το πλήρωμά του αποτελείται από 12 αξιωματικούς και 98 ναύτες. Το «USS Νew Οrleans» καθελκύστηκε στα τέλη του 2004 και ανέλαβε ενεργό υπηρεσία το 2007. Εχει πλήρωμα 361 ανδρών και είναι ικανό να μεταφέρει δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης και στο κατάστρωμά του ελικόπτερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk