Ο Ομπάμα προτείνει στο Ιράν διάλογο για μια «νέα αρχή»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Πρόταση για απευθείας διάλογο και για μια «νέα αρχή» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προς τον λαό και την ηγεσία του Ιράν. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα διάρκειας τριάμισι λεπτών με αφορμή την εορτή Νεβρόζ, την Πρωτοχρονιά του ιρανικού ημερολογίου, ο αμερικανός πρόεδρος καλεί το θεοκρατικό καθεστώς να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την επίλυση των διμερών διαφορών εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις διμερείς τους σχέσεις, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 1979.

Ο Ομπάμα προτείνει στο Ιράν  διάλογο για μια «νέα αρχή» | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Πρόταση για απευθείας διάλογο και για μια «νέα αρχή» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προς τον λαό και την ηγεσία του Ιράν. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα διάρκειας τριάμισι λεπτών με αφορμή την εορτή Νεβρόζ, την Πρωτοχρονιά του ιρανικού ημερολογίου, ο αμερικανός πρόεδρος καλεί το θεοκρατικό καθεστώς να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την επίλυση των διμερών διαφορών εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις διμερείς τους σχέσεις, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 1979. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να λάβει το Ιράν «τη θέση που δικαιούται στην κοινωνία των εθνών» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό το δικαίωμα «συνοδεύεται από πραγματικές ευθύνες και δεν διασφαλίζεται με την τρομοκρατία ή τα όπλα αλλά με ειρηνικές ενέργειες που αποδεικνύουν το αληθινό μεγαλείο του ιρανικού λαού και τον πολιτισμό του».

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα διανεμήθηκε σε επιλεγμένα κανάλια στη Μέση Ανατολή με υποτίτλους στα φαρσί και παράλληλα «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Θετικά αλλά συγκρατημένα υποδέχθηκε η Τεχεράνη τη «χείρα φιλίας» που έτεινε ο αμερικανός πρόεδρος, επιμένοντας ότι θα πρέπει πρώτα οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να τεθούν σε νέα βάση οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεχόμαστε ευνοϊκά τη βούληση του αμερικανού προέδρου να παραμερίσει τις διαφορές του παρελθόντος αλλά πρέπει και οι ΗΠΑ να παραδεχθούν τα λάθη τους και να επανορθώσουν. Μικροαλλαγές στη στάση των ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν την κατάσταση» τόνισε ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, σύμβουλος του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Αργότερα ο ανώτατος θρησκευτικός και πολιτειακός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε διάγγελμά του απέφυγε να σχολιάσει το βίντεο του κ. Ομπάμα αλλά δήλωσε με νόημα ότι «όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν πειστεί πως δεν μπορούν να εμποδίσουν την πυρηνική πρόοδο της χώρας». Θετικά αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση διά στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα. «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ εποικοδομητικό μήνυμα και ελπίζω ότι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Ιράν» δήλωσε ο κ. Σολάνα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα του πυρηνικού προγράμματος που αναπτύσσει το Ιράν υπενθυμίζοντας τις προτάσεις συνεργασίας που έχουν γίνει στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τη διακοπή των προγραμμάτων εμπλουτισμού του ουρανίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνει το μήνυμά του «προς τους κυβερνώντες του Ιράν» και όχι προσωπικά στον ιρανό ομόλογό του, τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ. Αναγνωρίζει την ύπαρξη «μεγάλων διαφορών οι οποίες έχουν διευρυνθεί στο πέρασμα του χρόνου», κάνοντας όμως λόγο και για την επιδίωξη «δημιουργικών σχέσεων» και «αμοιβαίου σεβασμού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk