ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Φόβοι και για νέο χτύπημα

Σύγχυση και φόβο έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην οδό Κόνιαρη 45, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αλλά και από τον Αρειο Πάγο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «επίδειξη ισχύος της νέας γενιάς τρομοκρατών που χτύπησαν κοντά στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και σε άριστα φρουρούμενη περιοχή».

Σύγχυση και φόβο έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην οδό Κόνιαρη 45, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αλλά και από τον Αρειο Πάγο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «επίδειξη ισχύος της νέας γενιάς τρομοκρατών που χτύπησαν κοντά στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και σε άριστα φρουρούμενη περιοχή». «Φοβούμαστε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο χτύπημα».

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την ανάλυση του εκρηκτικού μηχανισμού και των κινήσεων των δραστών εκτιμούν ότι πρόκειται για ενέργεια της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και αφορμή της επίθεσης είναι η εμπλοκή στελεχών της ΚΕΔ στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα εμφάνιση της ίδιας οργάνωσης, η οποία έχει προχωρήσει σε πέντε ένοπλες ενέργειες μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ίσως αρχίζει ένας νέος κύκλος επιθέσεων με στόχους που σχετίζονται με σκάνδαλα όπως αυτά των ομολόγων, της Μονής Βατοπαιδίου, της υπόθεσης των άγονων γραμμών κτλ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πάντως ότι «αυτά τα σκάνδαλα αναδείχθηκαν την περίοδο 2007-2008, όταν ο “Επαναστατικός Αγώνας” φαινόταν να έχει αδρανοποιηθεί και τώρα, ίσως με νέα σύνθεση, προχωρεί σε επιθέσεις αναδρομικού χαρακτήρα…». Η σύγχυση έχει προκληθεί από το γεγονός ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» λίγες ώρες νωρίτερα είχε στείλει προκήρυξη στην εφημερίδα «Ποντίκι» σχετικά με προηγούμενες επιθέσεις του εναντίον γραφείων της Citibank. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν παράδοξο και χωρίς προηγούμενο μία οργάνωση να στέλνει μια προκήρυξη και έπειτα από λίγες ώρες να πραγματοποιεί επίθεση. Ετσι λοιπόν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η επίθεση στα γραφεία της ΚΕΔ να είναι έργο των οργανώσεων «Ενοπλη Επαναστατική Δράση – ΕΝΕΔΡΑ» ή «Λαϊκή Θέληση». Ωστόσο αυτές οι δύο οργανώσεις σε όλα τα μέχρι στιγμής χτυπήματά τους έχουν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις είτε με ωρολογιακούς μηχανισμούς είτε με πυροδότηση των βομβών με κινητά τηλέφωνα.

Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης πολύ κοντά στην πλαϊνή είσοδο των γραφείων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Η εκρηκτική ύλη είχε τοποθετηθεί σε ένα μεταλλικό κουτί το οποίο βρισκόταν σε μια νάιλον σακούλα που οι δράστες είχαν κρεμάσει σε ένα μικρό μεταλλικό πλαίσιο που υπάρχει στο πεζοδρόμιο. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο της ΚΕΔ, σε μια παρακείμενη οικοδομή αλλά και σε ένα αυτοκίνητο. Μέσα στο κτίριο της ΚΕΔ υπήρχε ένας άνδρας εταιρείας security ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι δεν αντελήφθη τις κινήσεις των ατόμων που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Σε δικηγορικό γραφείο του 5ο ορόφου του ίδιου κτιρίου όπου στεγάζεται η ΚΕΔ βρίσκονταν τη στιγμή της έκρηξης δύο άτομα που ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν υπολείμματα πλακέτας ενεργοποίησης εκρηκτικού μηχανισμού μέσω τηλεχειρισμού. Ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε ενεργοποιήσει βόμβα με τηλεχειρισμό στην επίθεση, στις 30 Μαΐου 2006, στο Κολωνάκι με στόχο τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Τότε οι αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει ότι τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» χρησιμοποίησαν ως τηλεκοντρόλ πομπό τηλεκατευθυνόμενου παιχνιδιού που εντοπίστηκε σε γειτονικό αλσύλλιο. Ακολούθησε πολύμηνη έρευνα για να εντοπισθεί ποιος και από πού προμηθεύτηκε αυτό το τηλεκοντρόλ, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι σε βομβιστικές επιθέσεις με χρήση τηλεκοντρόλ είχαν προχωρήσει οι οργανώσεις «17 Νοέμβρη» και «ΕΛΑ-1η Μάη», ενώ με παρόμοιο τρόπο έγινε το 2001 η βομβιστική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, η οποία όμως δεν έχει συνδεθεί με δράση οργάνωσης «αντάρτικου πόλης».

«Χρειάζεται χρόνος και δράση»
Ιδιαίτερα αμήχανη ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό την Αστυνομία. Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τους υπουργούς του κκ. Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη, παρατηρώντας μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν καθημερινά να γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές τους ευθύνες. «Χρειάζεται χρόνος και δράση» τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα αξιολογηθεί το έργο τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk