Σενάρια «μετάβασης» από την αρχηγική εμφάνιση Σουφλιά

Νέα δεδομένα θέτει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η προχθεσινή αρχηγική εμφάνιση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά, ο οποίος είδε τους ενοίκους της Νέας Δημοκρατίας να τον στηρίζουν με την πολυπληθή παρουσία τους σε εκδήλωση του υπουργείου του. Για το εσωκομματικό σκάκι που παίζεται με φόντο την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ, η κίνηση που έκανε ο κ. Σουφλιάς προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες και πολλοί διερωτήθηκαν για τον ρόλο που ενδέχεται και επιθυμεί να διαδραματίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Νέα δεδομένα θέτει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η προχθεσινή αρχηγική εμφάνιση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά, ο οποίος είδε τους ενοίκους της Νέας Δημοκρατίας να τον στηρίζουν με την πολυπληθή παρουσία τους σε εκδήλωση του υπουργείου του. Για το εσωκομματικό σκάκι που παίζεται με φόντο την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ, η κίνηση που έκανε ο κ. Σουφλιάς προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες και πολλοί διερωτήθηκαν για τον ρόλο που ενδέχεται και επιθυμεί να διαδραματίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σε μια χρονική στιγμή που οι βασικοί δελφίνοι για την ηγεσία της ΝΔ, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Δ.Αβραμόπουλος και Αντ.Σαμαράς, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη τα οποία θέλουν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, όπως οι κκ. Ευ.Μεϊμαράκης και Α.Σπηλιωτόπουλος, αρχίζουν να κινούνται έντονα- καθένας με τον δικό του τρόπο- και να αναπτύσσουν δυναμική, ενισχύονται τα σενάρια για τη μεταβατική περίοδο στο κυβερνών κόμμα.

«Δεν συζητάμε πια για το αν και πώς θα ξανακερδίσουμε,αφού οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.Το ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστούμε την εσωκομματική κρίση που θα ξεσπάσει στην περίπτωση μιας πιθανής ήττας» σχολίαζε χθες κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ με μακρά πολιτική διαδρομή στα νεοδημοκρατικά τεκταινόμενα. Στην παρατήρηση ότι στην πολιτική υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και να αλλάξει το κλίμα υπέρ του Πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή, το προφίλ του οποίου έχει τρωθεί σημαντικά, επεσήμανε ότι η απάντηση είναι σταθερή: «Υπάρχουν δύο κρίσιμες διαφορές:η πρώτη είναι ότι ο Καραμανλής έχει πληγεί σημαντικά και στο κόμμα του και στην κοινωνία.Η δεύτερη είναιότι αυτή την περίοδο,πιο έντονα από ποτέ,έχουμε από πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχημονομερή προσανατολισμό στη διαχείριση της επόμενης ημέραςέπειτα από μια ήττα και είναι δύσκολη η συσπείρωση όλων γύρω από την ηγεσία».

Ο κ. Σουφλιάς με την παρουσία του δεν θέλησε να αμφισβητήσει τον Πρωθυπουργό στον πυρήνα της πολιτικής του και δεν θα μπορούσε άλλωστε να το πράξει στην παρούσα περίοδο, όπως αναφέρει κορυφαίος υπουργός. Παραλλήλως εκτιμά ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την κίνησή του έστειλε μήνυμα στους επίδοξους δελφίνους, και ειδικά σε όσους βιάζονται, να μην επιχειρήσουν κανενός είδους εσωκομματική αμφισβήτηση και να υπάρξει συσπείρωση. «Εάν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να στηρίξουν την ηγεσία, τουλάχιστονας συσπειρωθούν γύρω από την επιβίωση της κυβέρνησης» αναφέρει «βασικός» βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα επηρεασμού στο κομματικό σύστημα.

Εξάλλου- όπως τονίζουν πολλοί – η όσο το δυνατόν χρονικά μεγαλύτερη παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία θα ενισχύσει και τους ίδιους τους δελφίνους, ανεξαρτήτως εάν μερικοί έχουν διαφορετική άποψη. Η «πρόβα Πρωθυπουργού» που έκανε ο κ. Σουφλιάς δεν ενόχλησε ιδιαίτερα το «καραμανλικό στρατόπεδο», αλλά έγινε το αντίθετο, μιας και αρκετοί θεωρούν ότι η ανάκαμψη του κ. Καραμανλή μπορεί να γίνει και με τις κινήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος είδε 12 υπουργούς και υφυπουργούς, περισσότερους από 50 βουλευτές και δεκάδες κομματικά στελέχη, μέλη της ΚΕ της ΝΔ και άλλους να τον στηρίζουν με την παρουσία τους.

O υσιαστικά αυτό που πιστεύουν τα μέλη του «καραμανλικού μπλοκ» είναι ότι μια μεταβατική λύση, όποτε αυτή προκύψει, του κ. Σουφλιά θα τους επιτρέψει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για τη «μεθεπόμενη ημέρα». Βέβαια, αυτό δεν το συζητάνε στην παρούσα περίοδο, καθώς βασικός στόχος είναι η ενίσχυση του Πρωθυπουργού και η ανάκαμψή του, ώστε να πετύχουν το καλύτερο στις εκλογές. Τα υπόλοιπα απλώς τα επεξεργάζονται ως σενάρια εργασίας και δεν διστάζουν να τονίσουν πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τη στάση του στηρίζει ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο συνεργάζεται όπως λένε πολύ στενά για πολλά θέματα, όπως πρόσφατα για τα νέα οικονομικά μέτρα. «Και μην ξεχνάτεότι ο Σουφλιάς βγήκε μετά τη Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και στήριξε,ως όφειλε,δημόσια τα μέτρα» λένε τα ίδια στελέχη που σημειώνουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην απορρόφηση εσωκομματικών κραδασμών σε περίπτωση ήττας.

Ο κ. Σουφλιάς με την πολιτική κίνηση που επέλεξε να κάνει σε μια περίοδο που οι εσωκομματικοί «στρατηγοί» καταγράφουν συναντήσεις, γεύματα και δείπνα, ενδιαφέρουσες μεταγραφές, καθώς και το ποιος συνομιλεί με ποιον και με τι ανταλλάγματα, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ανεξαρτήτως της βαρύνουσας πολιτικής σημασίας που είχε η ομιλία του επί των θεμάτων του υπουργείου του, η επιλογή του να εξαγγείλει αναδόμηση υπουργείων σταμάτησε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και ανέτρεψε τα σχέδια όσων ευελπιστούσαν σε μια οδυνηρή ήττα στις βουλευτικές εκλογές για να τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τη μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα τουλάχιστον για το 2010 θέλησε να τονίσει ότι στις εσωκομματικές εξελίξεις η παρουσία του θα είναι καταλυτική και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk