Πράσινο φως σε επιχειρήσεις για περικοπές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Πράσινο φως στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κρίση έδωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, υιοθετώντας στην πραγματικότητα τις προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ.Μίχαλου, τις οποίες μέχρι πρότινος απέρριπτε η κυβέρνηση. Ο κ. Κ.Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι εντός του 2009, χωρίς όμως να αποκλείσει και τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων αν χρειαστούν, …

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΠράσινο φως στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κρίση έδωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, υιοθετώντας στην πραγματικότητα τις προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ.Μίχαλου, τις οποίες μέχρι πρότινος απέρριπτε η κυβέρνηση. Ο κ. Κ.Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι εντός του 2009, χωρίς όμως να αποκλείσει και τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων αν χρειαστούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος και για την πρόσκαιρη δημοτικότητα, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να λάβει και άλλες δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δεν θα εναντιωθεί σε μέτρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και σε μέτρα περικοπής μισθών από επιχειρήσεις, αν τα μέτρα αυτά διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. «Το ζήτημα, μεσούσης της κρίσης, είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Δέχομαι τέτοια μέτρα, αρκεί να είναι προσωρινά και σύντομου χαρακτήρα» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι προς το παρόν στην Ελλάδα είναι μικρό το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» για το πρόβλημα αξιοπιστίας που βαραίνει τον ίδιο, επειδή επέβαλε νέους φόρους αν και το διέψευδε ως το τέλος του χρόνου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Πρόβλημα αξιοπιστίας υπάρχει όταν δεν λες την αλήθεια. Είπα πως νέος φόρος δεν μπαίνει και η έκτακτη εισφορά που ανακοινώθηκεδεν είναι νέος φόρος,αλλά μια ρύθμιση που επιβαρύνει τους οικονομικά πιο εύρωστους διατηρώντας ένα αίσθημα δικαιοσύνης.Δεν αρνούμαι πως είμαστε σε μια εποχή που λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις,αλλά το κάνουμε για να φτάσουμε τους στόχους μας.Κι αν χρειαστεί,θα προσαρμοστούμε και στις νέες ανάγκες,σε μια κρίση που διαρκώς επιδεινώνεται».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης ότι αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος και για την πρόσκαιρη δημοτικότητα, επισημαίνοντας πως θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιμονή που δείχνει η κυβέρνηση να φορολογεί μόνο τους συνεπείς φορολογουμένους, αποφεύγοντας να φορολογήσει επιχειρήσεις και τράπεζες, τόνισε ότι θεωρεί λάθος να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία οι επιχειρήσεις μεσούσης της κρίσης, αλλά και οι τράπεζες, από τις οποίες αναμένει να στηρίξουν την απασχόληση. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση μέσω των επιτρόπων θα τις πιέσει περισσότερο να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και τόνισε πως θεωρεί απλοϊκές και λαϊκιστικές τις προτάσεις για πρόσθετη φορολόγηση των κερδών τους. Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν και στις μηδενικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τα επώδυνα μέτρα είναι έκτακτα, ενώ τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων μόνιμα, προσθέτοντας πως είναι επίσης δεδομένη η στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις τουρισμού.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι υπάρχουν ορισμένες διαχρονικές αδυναμίες της οικονομίας, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, σημειώνοντας: «Ισως το δημόσιο χρέος να έπρεπε να έχει μειωθεί παραπάνω μέχρι σήμερα, αλλά αρνούμαι να εφαρμόσω θεραπείεςσοκ και αδιαφορώ για το πολιτικό κόστος και την πρόσκαιρη δημοτικότητα.Δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίζονται τέτοιες κρίσεις με ευχολόγια και ανώδυνες κουβέντες» .

Ο κ. Καραμανλής διέψευσε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα απογραφή της οικονομίας, όπως πρότεινε χθες ο κ. Κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας όμως πως σέβεται τις απόψεις του και δεν τις σχολιάζει. Αναφερόμενος εξάλλου στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γ.Σουφλιά παρατήρησε ότι είναι ένας στενός και πολύτιμος συνεργάτης του, που δεν είπε τίποτε παραπάνω από τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk