Ευθύνες για τις καταλήψεις κτιρίων ζητεί ο κ. Σανιδάς

Να αναζητηθούν ευθύνες από τις πρυτανικές αρχές αλλά και κάθε άλλο υπεύθυνο αν βρίσκονται υπό κατάληψη πανεπιστήμια και κτίρια του Δημοσίου. Την παραγγελία αυτή έδωσε χθες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται υπό κατάληψη κτίρια που ανήκουν σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου).

Ευθύνες για  τις καταλήψεις  κτιρίων ζητεί  ο κ. Σανιδάς | tovima.gr

Να αναζητηθούν ευθύνες από τις πρυτανικές αρχές αλλά και κάθε άλλο υπεύθυνο αν βρίσκονται υπό κατάληψη πανεπιστήμια και κτίρια του Δημοσίου. Την παραγγελία αυτή έδωσε χθες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται υπό κατάληψη κτίρια που ανήκουν σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου). Και σε καταφατική περίπτωση, προσθέτει ο κ. Σανιδάς, να αναζητηθούν ευθύνες για ποιον λόγο τα αρμόδια όργανα δεν φρόντισαν για την αποβολή των καταληψιών.

Ακόμη ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε να διερευνηθεί αν στα υπό κατάληψη κτίρια γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, κατασκευή μολότοφ ή οι καταληψίες κατέχουν όπλα και εκρηκτικά, αλλά και αν γενικότερα διαπράττονται άλλα ποινικά κολάσιμα αδικήματα. Μάλιστα ζήτησε από τους συναδέλφους του ο κ. Σανιδάς να επιστήσουν την προσοχή στους υπευθύνους των υπό κατάληψη κτιρίων για τις ποινικές ευθύνες τις οποίες έχουν σε περίπτωση που δεν λάβουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την αποβολή των καταληψιών.

Την ίδια στιγμή από την Πάτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας επανήλθε στις κουκούλες και χαρακτήριζε «ηθελημένο λάθος» τις αναφορές του πολιτικού και νομικού κόσμου ότι ποινικοποιείται η κουκούλα και επαναφέρεται η αυτεπάγγελτη δίωξη για το αδίκημα της περιύβρισης αρχής.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις αντιδράσεις ο κ. Δένδιας απάντησε: «Δεν μιλάμε για ποινικοποίηση της κουκούλας. Αυτό είναι λάθος. Δεν μιλάμε για ιδιώνυμο αδίκημα.Αυτό είναι επίσης λάθος.Δεν μιλάμε για περιύβριση αρχής.Αυτό είναι, επιτρέψτε μου να πω,ηθελημένο λάθος. Από αυτούς που πιθανότατα θέλουν η κοινωνία,η κοινωνία των πολιτών, να μην απαντήσει στην πρόκληση».

Και προσέθεσε: «Εμείς νομοθετούμε επιβαρυντικές περιστάσεις άλλων αδικημάτων. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του έλληνα πολίτη να διαμαρτύρεται οποτεδήποτε.Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα οιουδήποτε να εγκληματεί κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk