Εκλέγεται νέο προεδρείο στην ΠΟΣΔΕΠ

Μεθαύριο Δευτέρα η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αλλάζει σελίδα με την εκλογή νέου προεδρείου στην Εκτελεστική Γραμματεία. Τα 33 μέλη που εξελέγησαν από το πρόσφατο 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάζουν από το πρωί στο Πολυτεχνείο για να εκλέξουν αρχικά την 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία και στη συνέχεια το προεδρείο. Εκτιμάται ότι ως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει αναδειχθεί η νέα ηγεσία. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου, πρώτη δύναμη έχει αναδειχθεί η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ- πρόσκειται στο ΠαΣοΚ) με 9 έδρες.

Μεθαύριο Δευτέρα η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αλλάζει σελίδα με την εκλογή νέου προεδρείου στην Εκτελεστική Γραμματεία. Τα 33 μέλη που εξελέγησαν από το πρόσφατο 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάζουν από το πρωί στο Πολυτεχνείο για να εκλέξουν αρχικά την 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία και στη συνέχεια το προεδρείο. Εκτιμάται ότι ως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει αναδειχθεί η νέα ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου, πρώτη δύναμη έχει αναδειχθεί η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ- πρόσκειται στο ΠαΣοΚ) με 9 έδρες. Δεύτερη με 8 έδρες η Συσπείρωση (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), η οποία είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ- πρόσκειται στην ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού) με 6 έδρες και τέταρτη η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση (ΔΗΠΑΚπρόσκειται στο ΚΚΕ) με 4 έδρες. Ακολούθησαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά, όπως η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας με 3 έδρες, καθώς και άλλοι δεξιοί σχηματισμοί, όπως η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών, με 2 έδρες και η Κίνηση Πανεπιστημιακών μελών ΔΕΠ με 1 έδρα. Το απερχόμενο προεδρείο είχε προκύψει από τη συνεργασία της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ.

Με βάση τα αποτελέσματα του 9ου Συνεδρίου, αλλά και εκτιμήσεις νεοεκλεγέντων μελών της διοικούσας επιτροπής, τη θέση του προέδρου στο νέο προεδρείο αναμένεται να καταλάβει ο καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και επικεφαλής της ΚΙΠΑΝ κ. Ν.Σταυρακάκης. Επίσης στη νέα ηγεσία θα μετέχει πιθανότατα από την ίδια παράταξη και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σ.Κάτσικας.

Για τις υπόλοιπες θέσεις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η εικόνα του διχασμού στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που πλήττει τη συνοχή του, υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος για να πέσουν οι τόνοι στα πανεπιστήμια από τη σύγκρουση μεταξύ των παρατάξεων της ΑΡΜΕ και της Συσπείρωσης. Και αυτό διότι ήδη από το προηγούμενο συνέδριο του 2007 οι παρατάξεις της ΚΙΠΑΝ και της ΑΡΜΕ είχαν αναπτύξει στενή συνεργασία και οι προγραμματικές τους θέσεις σε πολλά σημεία συνέπιπταν.

Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του Συνασπισμού επιδίωξε να μειώσει το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο παρατάξεις ώστε αυτές να μπορέσουν να συνεργασθούν για τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την εκλογική της δύναμη (8 έδρες) η Συσπείρωση θα μπορούσε να συμμετέχει σε ένα αντιπροσωπευτικό και όχι έντονα πολιτικό προεδρείο. Ωστόσο οι πληροφορίες από μέλη διαφόρων παρατάξεων αναφέρουν ότι το κλίμα στην Ομοσπονδία αυτή την περίοδο είναι έντονα πολιτικό, ότι δύσκολα θα συναινέσουν όλες οι παρατάξεις στην εκλογή ενός αντιπροσωπευτικού προεδρείου με βάση αποκλειστικά τα αποτελέσματα του 9ου Συνεδρίου και ότι τελικά εκείνο που θα επικρατήσει θα είναι η προγραμματική σύγκλιση. Μένει η εκτίμηση αυτή να αποδειχθεί και στις διεργασίες που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk