ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Περί μαγιονέζας

Αν κατάλαβα καλά, η κυρίαρχη ανάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ποσοστά του υποχωρούν επειδή «τον πολεμάει το σύστημα». Και το σύστημα τον πολεμάει επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «χαλάει τη μαγιονέζα», της οποίας δηλώνει αμείλικτος αντίπαλος. Ενδιαφέρουσα άποψη. Η οποία προϋποθέτει ορισμένες παραδοχές. Πρώτον, ότι λειτουργεί κάποιο «σύστημα» κάποιων ανθρώπων το οποίο ανακατεύεται σε διάφορα ακατονόμαστα πράγματα, νταραβερίζεται με διαφόρους και ανεβοκατεβάζει κόμματα αναλόγως των επιδιώξεών του.

Αν κατάλαβα καλά, η κυρίαρχη ανάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ποσοστά του υποχωρούν επειδή «τον πολεμάει το σύστημα». Και το σύστημα τον πολεμάει επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «χαλάει τη μαγιονέζα», της οποίας δηλώνει αμείλικτος αντίπαλος.

Ενδιαφέρουσα άποψη. Η οποία προϋποθέτει ορισμένες παραδοχές. Πρώτον, ότι λειτουργεί κάποιο «σύστημα» κάποιων ανθρώπων το οποίο ανακατεύεται σε διάφορα ακατονόμαστα πράγματα, νταραβερίζεται με διαφόρους και ανεβοκατεβάζει κόμματα αναλόγως των επιδιώξεών του. Γνώριζα ότι αυτή είναι περίπου η θεωρία της πολιτικής κατά Τράγκα, αλλά δεν γνώριζα ότι έχει προσχωρήσει σε αυτήν και η ανανεωτική Αριστερά.

Δεύτερον, ότι το πανίσχυρο αυτό «σύστημα» πιάστηκε στον ύπνο προ έτους (όταν άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ να φθάνει στο 18%), αλλά ξαφνικά ήλθε στα συγκαλά του, αναρωτήθηκε «πωπώ, τι πάμε να πάθουμε!» και ξαναμάζεψε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6%- συν κάτι ψιλά…

Τρίτον, ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ χάλασε ή χαλάει ή προτίθεται να χαλάσει κάποια μαγιονέζα- στην παρασκευή της οποίας ουδείς άλλος δείχνει διάθεση να αντιταχθεί…

Νομίζω ότι η ερμηνεία που δίνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάμψη του είναι η καλύτερη εξήγηση της κάμψης του ΣΥΡΙΖΑ: μόνο ένα ισχυρό αίσθημα μικρομεγαλισμού και υπερσπουδαιότητας μπορεί να ανακηρύξει ένα κόμμα ως φόβητρο των πάντων και ως στόχο όλων.

O Γουλιέλμος του Οκαμ ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος του Μεσαίωνα. Είχε διατυπώσει ένα αξίωμα, πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν μετέπειτα αιώνες επιστημονικής και πνευματικής ανάπτυξης: ότι η προφανέστερη ερμηνεία ενός φαινομένου είναι συνήθως και η ορθότερη,αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που την αποκλείει.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια προφανέστατη ερμηνεία της κάμψης του. Ενα σημαντικό μέρος της κοινωνίας στράφηκε προ έτους με ενδιαφέρον να τον ακούσει. Αυτά που άκουσε δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους. Ετσι, του γύρισαν την πλάτη.

Τι πιο φυσιολογικό; Και τι πιο αναμενόμενο; Η αντιδικία με μια μαγιονέζα δεν αποτελεί αυτονόητη πολιτική πρόταση. Και ούτε ο αριστερίστικος ακτιβισμός επικροτήθηκε ποτέ από την ελληνική κοινωνία, δεν βλέπω για ποιον λόγο θα επιβραβευθεί τώρα.

Το ερώτημα λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αν κάποιοι τον πολεμούν (όλα τα κόμματα κάποιοι τα πολεμούν), αλλά αν αυτά που λέει ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας. Οπως προκύπτει, δεν ανταποκρίνονται. Κι επειδή, για να δανειστώ τη σκέψη του Μπρεχτ, μάλλον θα δυσκολευτούμε να αλλάξουμε λαό, ίσως θα ήταν ευκολότερο να τον λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ υπόψη του.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk