Επιτακτική ανάγκη

Είναι απογοητευτικό να ακούει κανείς τα κυβερνητικά στελέχη να υπερασπίζονται μια «πολιτική» που ούτε οι ίδιοι πια πιστεύουν. Δέσμιοι της εξουσίας, μονότονα και εκνευριστικά απαντούν στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εσείς τι κάνατε;». Επειτα από πέντε χρόνια στην κυβέρνηση η ερώτηση αυτή καταντά χυδαία και βλακώδης. Το ζήτημα είναι τι κάνει τώρα η κυβέρνηση, αν μπορεί να κάνει κάτι. Κανονικά θα έπρεπε το Δημόσιο να εισπράξει ό,τι μπορεί από τη φοροδιαφυγή, η οποία ξεπερνά το 25% της φορολογητέας ύλης, δηλαδή τα 15 δισ.

Επιτακτική  ανάγκη | tovima.gr

Είναι απογοητευτικό να ακούει κανείς τα κυβερνητικά στελέχη να υπερασπίζονται μια «πολιτική» που ούτε οι ίδιοι πια πιστεύουν. Δέσμιοι της εξουσίας, μονότονα και εκνευριστικά απαντούν στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εσείς τι κάνατε;». Επειτα από πέντε χρόνια στην κυβέρνηση η ερώτηση αυτή καταντά χυδαία και βλακώδης. Το ζήτημα είναι τι κάνει τώρα η κυβέρνηση, αν μπορεί να κάνει κάτι. Κανονικά θα έπρεπε το Δημόσιο να εισπράξει ό,τι μπορεί από τη φοροδιαφυγή, η οποία ξεπερνά το 25% της φορολογητέας ύλης, δηλαδή τα 15 δισ. ευρώ. Αντί να κάνει αυτό, βάζει νέους φόρους σε όσους έχουν ήδη πληρώσει και πληρώνουν. Ταυτόχρονα παγώνει τις αυξήσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων, αυτών δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Ούτε πιστεύουμε ότι δεν θέλει να κάνει αυτό που πρέπει. Απλώς δεν μπορεί να το κάνει διότι δεν διαθέτει τον μηχανισμό.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει διαλυθεί εκ θεμελίων την τελευταία πενταετία και αυτό δεν αφορά μόνο τις εφορίες αλλά και την Αστυνομία και την Παιδεία και την Υγεία και κάθε δημόσιο φορέα. Αυτό δυστυχώς είναι προφανές στην καθημερινότητά μας. Και δεν φταίει φυσικά ο κ. Παπαθανασίου για την κατάσταση της οικονομίας. Αυτός ως καλός στρατιώτης του κόμματός του ανέλαβε την οικονομία ολοσχερώς κατεστραμμένη και προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να λυθούν με μέτρα σαν αυτά που ανακοίνωσε. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να μαζέψει μερικά ευρώ από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που είναι οι μόνοι άνθρωποι στη χώρα που ελέγχονται φορολογικά. Οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν φόρους και εδώ ισχύει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος». Το ζήτημα είναι ότι ισχύει και το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και αυτοί που επιβαρύνονται με τους νέους φόρους είναι οι μη έχοντες. Οχι όλοι – διότι επιβαρύνονται και οι υψηλόμισθοι- αλλά εξαιρούνται οι πλούσιοι αντί να εξαιρεθούν οι χαμηλόμισθοι.

Δυστυχώς τα περιθώριά μας είναι στενά, η οικονομία πηγαίνει και θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ η ζωή στην Ελλάδα βυθίζεται στη μιζέρια και στην ανασφάλεια. Είναι αναγκαίο να γίνουν εκλογές το ταχύτερο δυνατόν για να υπάρξει ελπίδα για κάποια βελτίωση. Ακόμη και αν αλλάξει η κυβέρνηση, είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταφέρει να συμμαζέψει την κατάσταση που έχει ολοσχερώς ξεφύγει. Αλλά όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η προσπάθεια τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και φυσικά θα περιοριστεί η ζημιά που καθημερινά τώρα μεγεθύνεται. Η ανάγκη προκήρυξης εκλογών είναι δυστυχώς επιτακτική. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δείχνουν ότι και η ίδια το γνωρίζει.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk