Επιστολές προς TO BHMA

Επιστολές προς TO BHMA | tovima.gr

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ? Τηλ.: 211-365.7000 ? Fax: 211-365.8004

? Ε-mail: epistoles@tovima.gr

? Λογοτεχνικά βραβεία
Ο κ. Μανώλης Παπαδάκης, φυσικός – πληροφορικός,γενικός γραμματέας του «Πνευματικού Ομίλου Ρεθυμνίων το Ρέθεμνος των Γραμμάτων»,με έδρα την Αθήνα,γράφει:

Αποψη του ομίλου μας είναι ότι ο θεσμός των ετήσιων Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας παρουσιάζει ατέλειες. Οπως έχουμε πληροφορηθεί τα προς κρίση βιβλία δεν υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους λογοτέχνες στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η επιτροπή κρίσεως «παίρνει» από την Εθνική Βιβλιοθήκη τα βιβλία πουκαταθέτουν οι εκδότες ή οι συγγραφείς. Αυτή όμως η επιλογή οδηγεί στη σημαντική πιθανότητα να αποκλεισθούν από τον διαγωνισμό αξιόλογοι νέοι λογοτέχνες. Οι λόγοι είναι οι εξής: α) Από ανθρώπινο λάθος να βρεθούν βιβλία εκτός της σχετικής λίστας της Εθνικής Βιβλιοθήκης. β) Να δοθεί σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο εσφαλμένος χαρακτηρισμός (π.χ. αντί «μυθιστόρημα» να γραφτεί «ιστορική μελέτη» και γ) Από αμέλεια ή από άγνοια συγγραφέων ή εκδοτών να μην υποβληθούν τα βιβλία στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Πρόταση του ομίλου μας είναι ότι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του έτους 2008 πρέπει να θεσπιστεί η πρακτική της άμεσης υποβολής των λογοτεχνικών βιβλίων στη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

? «Σουηδικό μοντέλο»
Ο κ. Σ.Δανάλης, από την Αθήνα,γράφει:

Αν δεν αλλαχθεί το θεσμικό πλαίσιο εργασίας των δασκάλων και των καθηγητών ώστε να έχουν όλοι έλεγχο και να υπάρχει ανταμοιβή για τους καλούς και κυρώσεις για τους αδιάφορους, ακατάλληλους και κακούς, δεν πρόκειται να διορθωθεί τίποτα. Αντίθετα τα πράγματα διαρκώς θα χειροτερεύουν. Πρέπει να κοστολογηθεί πόσο κοστίζει ένας μαθητής στο Δημόσιο κάθε έτος στο Δημοτικό και πόσο στο Λύκειο, αλλά και πόσο κοστίζει επίσης και στο Πανεπιστήμιο, χωρίς βέβαια σε αυτούς να συμπεριλάβουμε τους αιώνιους φοιτητές. Θα βρεθούμε προ εκπλήξεων: στο Δημοτικό ο μαθητής κάθε έτος κοστίζει περισσότερο από τα λεφτά που πληρώνει ένας γονέας κατ΄ έτος για έναν μαθητή στη Σχολή Μωραΐτη, και στο Λύκειο κοστίζει περισσότερο από ό,τι πληρώνει ένας γονέας για έναν μαθητή κατ΄ έτος στο Αμερικάνικο Κολέγιο. Στη Σουηδία κατάργησαν τα δημόσια σχολεία, επιδοτούν τους γονείς με αντίστοιχο ποσόν χρημάτων και αυτοί επιλέγουν το σχολείο της αρεσκείας τους. Ετσι υπάρχει ανταγωνισμός διότι οι γονείς επιλέγουν τα καλύτερα σχολεία. Ολοι οι διδάσκαλοι και οι καθηγητές του Δημοσίου έχουν τις ίδιες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή αορίστου χρόνου, όπως έχει ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα. Εργάζονται όλοι στα ιδιωτικά σχολεία και πρέπει να είναι καλοί και να αποδίδουν στη δουλειά τους διότι διαφορετικά θα απολυθούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τις δαπάνες για την Παιδεία και να αρχίσετε να εφαρμόζετε το σουηδικό πρότυπο.

Νικόλαος Δούμπας
Ο κ. Ευάγγελος Ηλ.Αγγελάκος, εφοπλιστής και δήμαρχος Οινουσσών,γράφει:

Η επιστολή επί τη ευκαιρία της παρόδου 100 χρόνων από τη δημιουργία του πίνακος «Το Φιλί» του διασήμου αυστριακού ζωγράφου Gustav Κlimt. Τον Κlimt, τον οποίο πολλοί αμφισβητούσαν ως καλλιτέχνη, επέλεξε να στηρίξη ένας Ελληνας της Αυστρίας, ο Νικόλαος Δούμπας, ο οποίος υπήρξε από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες της Αυστρίας και της Ελλάδος. Καταγόμενος από την Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας και την Μοσχόπολι της Βορείου Ηπείρου, ο Δούμπας συνέβαλε καθοριστικώς στην διάσωσι και διάδοσι των έργων του Σούμπερτ. Επίσης υπήρξε ένας από τους εμπνευστές και χορηγούς του περιφήμου Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης, καθώς και χορηγός στην ανέγερσι πλείστων άλλων κτηρίων. Διακρινόμενος για την αγάπη του προς τις τέχνες, ήταν υποστηρικτής του έργου νεωτεριστών καλλιτεχνών της εποχής του. Ενας από τους ευνοουμένους του καλλιτέχνες ήταν ο ζωγράφος Ηans Μakart, τον οποίο έστειλε το 1872 στη Βενετία για να μελετήση τον Τισιάνο. Επειτα από τον θάνατο του Μakart, ευνοούμενός του έγινε ο Κlimt. Ο Δούμπας ανέθεσε στον Κlimt να διακοσμήση το «Σαλόνι της Μουσικής» στο μέγαρό του με δύο νωπογραφίες: «Ο Σούμπερτ στο πιάνο» και «Η Αλληγορία της Μουσικής». Επίσης το γραφείο του Δούμπα είχε ζωγραφίσει ο Μakart. Το Μέγαρο Δούμπα είχαν κοσμήσει με πίνακές τους και άλλοι διάσημοι Αυστριακοί καλλιτέχνες. Το κτήριο αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα της Αυστριακής πρωτεύουσας, καθ΄ ότι από εκεί παρήλαυνε όλη η αρχοντική και καλλιτεχνική κοινωνία της πόλεως και, όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, «εκεί παίρνονταν οι περισσότερες αποφάσεις για το τι θα συνέβαινε στην πνευματική και μουσική Βιέννη».

? «Μυρμηγκοφωλιά»
Ο κ. Γιάννης Χριστοδούλου, από τη Λεμεσό της Κύπρου,γράφει:

Η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το πολυπρόσωπο πολιτικό και στρατιωτικό παιχνίδι της με τα αραβικά κράτη, που αποκτούν σταδιακά μεγάλη πολιτική και στρατιωτική δύναμη και εκβιάζει την Ευρώπη, που μαστίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση. Τα ευρωπαϊκά κράτη να σταματήσουν, διά μέσου της Τουρκίας, τη μεταφορά της ισλαμιστικής μυρμηγκοφωλιάς, λαμβάνοντας γρήγορα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στους πολιτικούς των κρατών της Μεσογείου.

Αλλες επιστολές
? Ο κ. Δημήτρης Ερμόπουλος, από την Ανοιξη της Αττικής, αντί επιστολής, μάς απέστειλε ένα… περιπεπλεγμένο σκίτσο του, «συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα της ύφεσης». ? Ο κ. Θανάσης Σταματέλος, από τα Καστέλλια Φωκίδας, έγραψε περί «Ολυμπιακής»: «Ενας Ωνάσης ήλιος έδυσε το 1975,ένας νέος Ωνάσης ήλιος ανατέλλει το 2009: ο Ανδρέας Βγενόπουλος». ? Γράμματα και από τους κκ. Γεώργιο Δαλαβέρα, από την Πετρούπολη της Αττικής, Αλέξανδρο Δημητριάδη, από το Πολύγωνο της Αθήνας, Νικόλαο Καραμούτσιο , από τα Ιωάννινα.

? «Σαθρότης καταρρέουσα»
Ο κ. Νικόλαος Καραμπέτσος, από την Αθήνα,γράφει:

Ηδη, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Αμερική βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Αυτή η κρίση, την οποία πολλοί κατατάσσουν σε ανώτερη κλίμακα από αυτή του 1929, έχει και τις κοινωνικές παραμέτρους της. Εκτός, από τα 100άδες δισ. δολάρια που έχασαν οι αμερικανικοί οικονομικοί κολοσσοί και τις αμέτρητες χρεοκοπίες, οι Αμερικανοί οδηγήθηκαν σωρηδόν στην ανεργία και στην απόλυτη, σχεδόν, ανέχεια. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί απολύονται κάθε μήνα από τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις με «στόχο» τον περιορισμό του κόστους των ετοιμόρροπων κολοσσών. Οι άστεγοι μετριούνται, πλέον, σε πολλά εκατομμύρια. Η νέα κυβέρνηση Ομπάμα δίνει συνεχώς οικονομικές «ενέσεις» στις επιχειρήσεις, αλλά η ύφεση δεν φαίνεται να υποχωρεί πριν από τις αρχές του 2010, σύμφωνα πάντα, με έγκυρους αναλυτές. Οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι πράγματι τεράστιες. Ανεργοι, άστεγοι, νέοι εγκληματίες κλπ. Ο αμερικανικός κοινωνικός ιστός ουσιαστικά καταρρέει, διαλύεται. Τα κοινωνικά θεμέλια της Αμερικής, από σαθρά, όπως όλοι ξέραμε ότι ήταν, πλέον απέχουν πολύ λίγο από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ? Τηλ.: 211-365.7000 ? Fax: 211-365.8004

? Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk