Στα πράγματα

Μέτρα για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας στις οικοδομές

«Μία και μόνο τακτοποίηση μπορεί να προβλεφθεί για τους ημιυπαίθριους χώρους των οικοδομών: να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθεί το φαινόμενο και η έκταση της αυθαίρετης δόμησης» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Μία και μόνο τακτοποίηση μπορεί να προβλεφθεί για τους ημιυπαίθριους χώρους των οικοδομών: να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθεί το φαινόμενο και η έκταση της αυθαίρετης δόμησης» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

– Πώς μπορούν να «τακτοποιηθούν» οι ημιυπαίθριοι χώροι στις οικοδομές; «Να νομιμοποιηθούν τα φακελάκια στα νοσοκομεία; Με τους ημιυπαίθριους έχουν κοινή αφετηρία.

Την έλλειψη κρατικής πρόνοιας για την υγεία, για τη στέγαση. Εχουν και κοινό γνώρισμα:

τη μαζική καταπάτηση των προβλέψεων της νομοθεσίας. Η διαφορά είναι ότι το ένα ως φαινόμενο είναι διαρκές αλλά ανά περίπτωση στιγμιαίο. Το άλλο, ο ημιυπαίθριος κλεισμένος χώρος, είναι εκεί, εμφανής και ευάλωτος σε κάθε πιθανή καταγγελία. Δυνητικά όμηροι οι ιδιοκτήτες σε κάθε πολίτη που θεωρεί ότι παραβιάζεται το περιβάλλον, ότι αδικείται ο ίδιος που προτίμησε τη νομιμότητα ή θέλει να εκβιάσει. Και κυρίως στο κράτος. Αν και κύριος υπεύθυνος με την ανοχή του, το αξιοποιεί πολιτικά σε προεκλογικές περιόδους και οικονομικά φορολογώντας τους ημιυπαίθριους ως κλειστούς ακόμη και αν είναι ανοικτοί. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά η πρώτη κίνηση δεν μπορεί να είναι να “απαλλαγούν” όσοι συνετέλεσαν στην παράνομη αύξηση του συντελεστή δόμησης μιας περιοχής με προϋποθέσεις τριτοκοσμικής χώρας. Υπάρχει και μια εμπειρική αρχή: κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου οδηγεί σε επόμενο και αν αυτή είναι μαζική οδηγεί στην επόμενη γενιά αυθαιρέτων, συνήθως μεταλλαγμένη και πιο προκλητική. Κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση μία και μόνο τακτοποίηση μπορεί να προβλεφθεί: να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθεί το φαινόμενο και η έκταση της αυθαίρετης δόμησης».

– Πρέπει να διατηρηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι στον ΓΟΚ; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατραπούν και στο μέλλον σε κλειστούς χώρους;

«Είναι πολύτιμοι χώροι από άποψη συνθηκών διαβίωσης, αρχιτεκτονικής και αισθητικής παρέμβασης, ως χώροι κοινωνικής επαφής. Είναι αναγκαίο να παραμείνει η σχετική πρόβλεψη του ΓΟΚ και να μην εμφανίζονται οι ημιυπαίθριοι μόνο επί χάρτου. Αν οι έλεγχοι είναι διαρκείς, αν στις μεταβιβάσεις βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες παρεμβάσεις, αν θεσμοθετηθεί το πράσινο κουτί ανά κτίριο, αν υλοποιούνται οι αποφάσεις για κατεδαφίσεις και η επιβολή προστίμων, τότε ακόμη και η συζήτηση για το ποσοστό επιφανείας που θα καλύπτουν οι ημιυπαίθριοι χώροι στερείται κάθε νοήματος». – Τι προτείνει το ΤΕΕ; «Το ΤΕΕ έχει πρόταση για μια υλοποιήσιμη αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού, τη σύνταξη των δασικών χαρτών, τη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων, την κωδικοποίηση και την ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας, τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, την οργάνωση, τον ρόλο και τις ευθύνες όσων εμπλέκονται στη μελέτη και στην κατασκευή ενός κτιρίου. Θα επιδιώξουμε να πείσουμε προς την κατεύθυνση αυτή την πολιτική ηγεσία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk