Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Παρά το αμφίρροπο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σταθεροποιήθηκαν ανοδικά αργά το απόγευμα μετά τη θετική αντίδραση της Wall Street, το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτονομήθηκε θετικά ακολουθώντας από νωρίς ανοδική πορεία. Η επάνοδος της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές αποδόθηκε στις ανησυχίες των επενδυτών ότι η νέα «ένεση» ρευστότητας ύψους 1 τρισ. δολαρίων από τη Fed ίσως τροφοδοτήσει μακροπρόθεσμα τον πληθωρισμό. Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε πρόσκαιρα από την αρχικά αρνητική …

Παρά το αμφίρροπο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σταθεροποιήθηκαν ανοδικά αργά το απόγευμα μετά τη θετική αντίδραση της Wall Street, το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτονομήθηκε θετικά ακολουθώντας από νωρίς ανοδική πορεία.

Η επάνοδος της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές αποδόθηκε στις ανησυχίες των επενδυτών ότι η νέα «ένεση» ρευστότητας ύψους 1 τρισ. δολαρίων από τη Fed ίσως τροφοδοτήσει μακροπρόθεσμα τον πληθωρισμό.

Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε πρόσκαιρα από την αρχικά αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο γενικός δείκτης συμβάδισε με το πτωτικό κλίμα μόνο στην έναρξη της συνεδρίασης, όπου ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο και οριακές απώλειες από το χαμηλό των 1.610 μονάδων. Πολύ σύντομα ο γενικός δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος, όπου και παρέμεινε ως τη λήξη, ενώ βελτίωνε συνεχώς την ανοδική του δυναμική επανακτώντας την περιοχή των 1.650 μονάδων, την οποία είχε διασπάσει καθοδικά για τελευταία φορά στις 16 Φεβρουαρίου.

Η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, όμως, με τον δείκτη FΤSΕ20 να ενισχύεται σε ποσοστό υψηλότερο του 2%, προήλθε αποκλειστικά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 παρέμεναν σε καθοδική τροχιά ως και την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η «κόπωση» που παρατηρήθηκε στις τράπεζες καλύφθηκε από την ισχυρή άνοδο άλλων blue chips του FΤSΕ20 τα οποία με υπεραποδόσεις αντιστάθμισαν την αρχική «αδυναμία» των τραπεζών. Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε πιέσεις στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης και πέρασε σε θετικό έδαφος μετά το μεσημέρι εμφανίζοντας άνοδο πολύ μικρότερη της προχθεσινής.

Οι μεταπτώσεις στον συγκεκριμένο κλάδο έδειξαν ότι αρκετοί επενδυτές επιχείρησαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους και η όποια προσφορά απορροφήθηκε χωρίς δυσκολία καθώς οι αγοραστές ώθησαν και πάλι τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτή τη φορά που οι τράπεζες πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, το αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επιθετικότερα σε τίτλους όπως οι: ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, οι οποίοι εμφάνιζαν κέρδη υψηλότερα του 3% και του 4%, ενώ παρατηρήθηκε αισθητή ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Συχνές εναλλαγές προσήμου ήταν το αποτέλεσμα της κατοχύρωσης των σύντομων κερδών και των νέων τοποθετήσεων στη μετοχή, σε μια διαρκή αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί στις προσεχείς συνεδριάσεις.

Αlpha Βank: Μικρό μέρος των προχθεσινών κερδών κατοχυρώθηκε στη μετοχή, η οποία ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις αλλά πέρασε σχεδόν αμέσως σε ανοδική τροχιά και επιταχύνοντας την ανοδική της δυναμική ωθήθηκε ως το υψηλό των 4,47 ευρώ με υπεραπόδοση 4,44%, για να περιορίσει στη συνέχεια ελαφρώς τα κέρδη της.

ΟΤΕ: Η αδυναμία του τίτλου στέρησε από την αγορά μέρος της δυναμικής καθώς παρέμεινε σε αρνητική τροχιά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, μολονότι δεν προσφέρεται για κατοχύρωση κερδών, καθώς δεν επωφελήθηκε της ανάκαμψης στον ίδιο βαθμό με άλλα ισχυρά blue chips της αγοράς.

Τράπεζα Πειραιώς: Η υπεραπόδοση της μετοχής στις προηγούμενες συνεδριάσεις εύλογα υπαγόρευσε την κατοχύρωση μέρους των κερδών, η οποία όμως έγινε χωρίς παρενέργειες, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον ανανεώθηκε διατηρώντας σε θετική φορά την τάση της μετοχής, η οποία επανέκτησε ενδοσυνεδριακά τα 4,69 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk