Γιατί βελτιώθηκε το κλίμα στα χρηματιστήρια

Συνεχίζεται η διατήρηση του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος και η άνοδος των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών στις περισσότερες χώρες. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει η Αlpha Βank οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν εκτενή αναφορά στους λόγους ενίσχυσης των μετοχών τις τελευταίες ημέρες επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη των αγορών στηρίχθηκε κατ΄ αρχήν στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών του ομίλου G20 στο Λονδίνο, όπου ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρα για την ανακούφιση των οικονομιών.

Γιατί βελτιώθηκε το κλίμα στα χρηματιστήρια | tovima.gr

Συνεχίζεται η διατήρηση του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος και η άνοδος των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών στις περισσότερες χώρες. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει η Αlpha Βank οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν εκτενή αναφορά στους λόγους ενίσχυσης των μετοχών τις τελευταίες ημέρες επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη των αγορών στηρίχθηκε κατ΄ αρχήν στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών του ομίλου G20 στο Λονδίνο, όπου ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρα για την ανακούφιση των οικονομιών. Υπενθυμίζεται ότι αποφάσισαν να προωθήσουν τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ζήτησης και της απασχόλησης, για επίτευξη της ανάκαμψης των οικονομιών, καταπολεμώντας κάθε είδος προστατευτισμού, να δώσουν προτεραιότητα στην εξομάλυνση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος σε όλες τις χώρες με την ταχύτερη δυνατή εκκαθάριση των τραπεζών από τα επισφαλή, μη ρευστοποιήσιμα, στοιχεία του ενεργητικού τους και να εξασφαλίσουν την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των αναπτυσσόμενων οικονομιών με σημαντική ενίσχυση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών χρηματοδότησης.

Επιπλέον το κλίμα αισιοδοξίας και ειδικότερα η εκτίμηση ότι τα χειρότερα από την κρίση έχουν παρέλθει ενισχύονται και από το ότι πολλές μεγάλες τράπεζες, όπως η Citigroup, η Βank of Αmerica, η JΡ Μorgan Chase και η Βarclays, ανακοίνωσαν ικανοποιητικά κέρδη το πρώτο δίμηνο του 2009. Επίσης βελτίωση του κλίματος υπήρξε και στην αγορά επιχειρηματικών ομολόγων, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν εκδώσει ως τα μέσα Μαρτίου 2009 ομολογιακά δάνεια αξίας 100 δισ. ευρώ έναντι εκδόσεων 105 δισ. ευρώ ολόκληρο το 2008.

Τέλος, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι στην κατάσταση βαθιάς ύφεσης που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει τώρα πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,6% το 2009 (ΗΠΑ:-2,6%, ζώνη του ευρώ:-3,2%, Ιαπωνία:-5,0%), ανακοινώνονται επίσης και ορισμένες μακροοικονομικές εξελίξεις που είναι μάλλον ενθαρρυντικές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk