Πρότυπο του δράστη η αυταρχική μητέρα

ΒΙΕΝΝΗ «Είμαι γεννημένος βιαστής» είπε ο Γιόζεφ Φριτσλ στην ψυχίατρο Αντελάιντ Κάστνερ, η οποία μίλησε πολλές ώρες μαζί του και καταθέτοντας η ίδια ως μάρτυρας σκιαγράφησε στη δίκη το ψυχολογικό προφίλ του αιμομίκτη πατέρα. Στη δικαστική αίθουσα του Ζανκτ Πέλτεν η κυρία Κάστνερ αναφέρθηκε στη μοιραία όσο και τραυματική σχέση του ισοβίτη πλέον Φριτσλ με την αυταρχικότατη μητέρα του. Εξήγησε ότι ο καταδικασθείς κατέφυγε στον εγκλεισμό της κόρης του για να αναπληρώσει την έλλειψη αγάπης που βίωσε κατά τη διάρκεια της δικής του πολύ δύσκολης παιδικής ηλικίας.

ΒΙΕΝΝΗ «Είμαι γεννημένος βιαστής» είπε ο Γιόζεφ Φριτσλ στην ψυχίατρο Αντελάιντ Κάστνερ, η οποία μίλησε πολλές ώρες μαζί του και καταθέτοντας η ίδια ως μάρτυρας σκιαγράφησε στη δίκη το ψυχολογικό προφίλ του αιμομίκτη πατέρα.

Στη δικαστική αίθουσα του Ζανκτ Πέλτεν η κυρία Κάστνερ αναφέρθηκε στη μοιραία όσο και τραυματική σχέση του ισοβίτη πλέον Φριτσλ με την αυταρχικότατη μητέρα του. Εξήγησε ότι ο καταδικασθείς κατέφυγε στον εγκλεισμό της κόρης του για να αναπληρώσει την έλλειψη αγάπης που βίωσε κατά τη διάρκεια της δικής του πολύ δύσκολης παιδικής ηλικίας.

Η ψυχίατρος, η οποία χαρακτήρισε τον 73χρονο Φριτσλ επικίνδυνο αλλά όχι σχιζοφρενή, συνέστησε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε εντατική θεραπεία για σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας. Η φοβερή συμπεριφορά του, είπε, έχει τις ρίζες της στην παιδική του ηλικία, μιλώντας για μια μητέρα που δεν τον αγαπούσε, τον άφηνε να κλαίει όταν πονούσε, τον χτυπούσε συχνά και τον εγκατέλειπε για ώρες μόνο του στο σπίτι. Είπε ότι η μητέρα του Μαρία, υιοθετημένο παιδί η ίδια, τον έφερε στον κόσμο έπειτα από έναν γάμο που είχε διαλυθεί εξαιτίας της απουσίας παιδιών, «μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι δεν ήταν στείρα». «Ο κ.Φριτσλ ήταν ένα παιδί-απόδειξη,ένα παιδί-άλλοθι» κατά την ψυχίατρο.

«Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας σε σοβαρή κατάσταση άγχους». Ο φόβος έφθασε στο αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη Αμστετεν όπου διέμεναν, την ίδια όπου ο Φριτσλ πέρασε όλη του τη ζωή ώσπου να αποκαλυφθεί το τρομερό μυστικό του. Η Μαρία δεν ήθελε με τίποτε να εγκαταλείψει το οικογενειακό σπίτι και έστελνε τον μικρό τότε Φριτσλ μόνο του στο καταφύγιο. «Ο Φριτσλ υπέστη σοβαρή κρίση άγχους,μη γνωρίζοντας πότε θα τελείωναν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ή αν ο μοναδικός “δικός του” άνθρωπος στον κόσμο ήταν ζωντανός. Πρόκειται για εκείνο το είδος φόβου που μακροχρόνια έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιον» είπε η ψυχίατρος.

Υπάρχει και μια παιδική ασθένεια που συνδέεται με την πρώιμη σεξουαλικότητα. Η μητέρα του Φριτσλ αγνοούσε τις κραυγές πόνου του γιου της όταν έπασχε, μικρό παιδί τότε, από φίμωση. Τον πήγε σε γιατρό μόνο μετά την παρέμβαση ενός γείτονα.

Η απόφασή του να φυλακίσει την κόρη του προήλθε, κατά την ψυχίατρο, από την ανάγκη του να μοιάσει στη μητέρα του, να γίνει το ίδιο ισχυρός με αυτήν. «Ανέπτυξε μια ακατανίκητη επιθυμία άσκησης εξουσίας- να κυριαρχεί,να ελέγχει και να έχει στην κατοχή του ένα άλλο άτομο. Αυτές ήταν φαντασιώσεις που μεγάλωναν συνεχώς και που τελικώς κατάφερε να υλοποιήσει» είπε.

Επέλεξε την Ελίζαμπετ, τέταρτη από τα επτά παιδιά του, εξαιτίας του δυναμικού χαρακτήρα της και της αντίστασης που προέβαλλε. «Επειδή μου έμοιαζε πιο πολύ, ήταν δυνατή σαν εμένα,πεισματάρα όπως εγώ» είπε ο ίδιος.

«Οσο πιο πολλά παιδιά έκανε μαζί τηςτόσο πιο ισχυρός ένιωθε, τ όσο μεγαλύτερος ήταν ο έλεγχος πάνω στα αυξανόμενα θύματά του» είπε η κυρία Κάστνερ.

Η επιστημονική άποψη της ψυχιάτρου είναι ότι «πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο άτομο, το οποίο θα μπορούσε να κάνει κακό ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία», γι΄ αυτό προτείνει τον ισόβιο εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk