Πανστρατιά 400.000 Αφγανών σχεδιάζει ο πρόεδρος Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Oι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συγκροτήσουν σταδιακά στο Αφγανιστάν μια τεράστια στρατιά 400.000 αφγανών ενόπλων, με τη φιλοδοξία η σπαρασσόμενη από τη βία χώρα σε μερικά χρόνια να μην έχει πλέον ανάγκη τα ξένα στρατεύματα. Αυτό υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes», επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του προέδρου της αρμόδιας για στρατιωτικά θέματα επιτροπής της Γερουσίας Καρλ Λέβιν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Oι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συγκροτήσουν σταδιακά στο Αφγανιστάν μια τεράστια στρατιά 400.000 αφγανών ενόπλων, με τη φιλοδοξία η σπαρασσόμενη από τη βία χώρα σε μερικά χρόνια να μην έχει πλέον ανάγκη τα ξένα στρατεύματα.

Αυτό υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes», επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του προέδρου της αρμόδιας για στρατιωτικά θέματα επιτροπής της Γερουσίας Καρλ Λέβιν. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη «ριζική ενίσχυση» των δυνάμεων του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, που σήμερα αριθμούν 90.000 στρατιώτες και 80.000 αστυνομικούς, αντιστοίχως, όχι πάντα καλά εκπαιδευμένους.

Το σχέδιο στην ουσία «αντιγράφει» το μοντέλο που ακολουθείται σήμερα- με αμφιλεγόμενη επιτυχία- στο Ιράκ. Αναλυτές εκτιμούν όμως ότι έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: το τεράστιο κόστος της στρατολόγησης, της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού και της συντήρησης μιας τόσο πολυάνθρωπης δύναμης για τα τουλάχιστον έξι επόμενα χρόνια. Ενα κόστος το οποίο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 10 ως 20 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια τεράστια πρόσθετη επιβάρυνση για το αμερικανικό δημόσιο ταμείο, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταφεύγει στον εξωτερικό δανεισμό για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και να αναζωογονήσει την εγχώρια και παγκόσμια ανάπτυξη.

Oκύριος λόγος που το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν τη δαπανηρή αυτή λύση είναι ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης των Ταλιμπάν μέσω της ενίσχυσης των αμερικανικών και συμμαχικών τους στρατευμάτων αφενός δεν αποδίδει καρπούς (αφού οι περισσότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν στην αποστολή πρόσθετων δυνάμεων) και αφετέρου δεν κρίνεται αρκετή για να εξασφαλίσει την τελική νίκη και τη σταθεροποίηση της χώρας.

Χωρίς να συζητήσει λεπτομερώς την αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ, μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς είπε ότι είναι απρόθυμος να εμπλακεί σε μια δέσμευση χωρίς ημερομηνία λήξης στο Αφγανιστάν. «Ανησυχώ ότι οι Αφγανοί καταλήγουν να μας βλέπουν όχι ως εταίρους και συμμάχους τους,αλλά ως μέρος του προβλήματός τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέιτς. Η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» έγραψε επίσης ότι αμερικανοί αξιωματούχοι εισηγούνται επιθέσεις με πυραύλους στο Πακιστάν, ιδίως στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, η οποία θεωρείται ότι προσφέρει καταφύγιο στην ηγεσία των Ταλιμπάν. Στο πλαίσιο πάντως της γενικότερης στρατηγικής αναθεώρησης που αναμένεται να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα πριν από το επικείμενο ταξίδι του στην Ευρώπη εξετάζονται και δύο ακόμη «πολιτικοεπικοινωνιακά» σχέδια.

Το πρώτο αφορά την αποστολή στο Αφγανιστάν ενός «πολιτικού χειμάρρου» αμερικανών ειδικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες της πάμπτωχης και κατεστραμμένης χώρας. Το δεύτερο αφορά στην ανάληψη «επικοινωνιακής εκστρατείας» για να πειστούν Αφγανοί, Πακιστανοί και Ευρωπαίοι, αλλά και οι πλούσιοι του Περσικού κόλπου, να υποστηρίξουν πιο ένθερμα την «τελική αντεπίθεση» κατά των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk