Εδωσαν 1.526 περισσότερες θέσεις στα ΑΕΙ

Αύξηση εισακτέων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας δίνοντας στη δημοσιότητα τις θέσεις που διατίθενται για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η αύξηση αυτή ωστόσο δικαιολογείται από τη δημιουργία 16 νέων τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση τα οποία θα λειτουργήσουν την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 15 Μαΐου, ενώ στους υποψηφίους για την ανώτατη εκπαίδευση θα διατεθούν 88.262 θέσεις (1.526 περισσότερες από πέρυσι).

Αύξηση εισακτέων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας δίνοντας στη δημοσιότητα τις θέσεις που διατίθενται για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η αύξηση αυτή ωστόσο δικαιολογείται από τη δημιουργία 16 νέων τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση τα οποία θα λειτουργήσουν την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 15 Μαΐου, ενώ στους υποψηφίους για την ανώτατη εκπαίδευση θα διατεθούν 88.262 θέσεις (1.526 περισσότερες από πέρυσι).

Κατά τα άλλα, στη συνολική εικόνα του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας δεν παρατηρούνται εφέτος σημαντικές αλλαγές. Για πρώτη φορά δεν αυξάνονται οι θέσεις στα περιζήτητα Παιδαγωγικά Τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας, πολλά από τα οποία όμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω έλλειψης υποδομών. Στα ίδια ακριβώς επίπεδα με την περυσινή χρονιά είναι οι υψηλής ζήτησης Ιατρικές και Νομικές Σχολές της χώρας (με μια μικρή αύξηση των Ιατρικών Σχολών σε Πάτρα και Ιωάννινα), ενώ 13.000 θέσεις αναμένεται ότι θα μείνουν εφέτος κενές στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της επαρχίας λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα. Πάντως, για να μειώσει τη «φθορά», το υπουργείο Παιδείας «κόβει» εφέτος τον αριθμό των εισακτέων στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης που κάθε χρόνο παρουσιάζουν δεκάδες θέσεις κενές. Οπως ανακοινώθηκε, η εφετινή σχολική χρονιά θα λήξει στις 13 Μαΐου.

Oπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, οι θέσεις των εισακτέων αυξάνονται εφέτος κατά 970 στα πανεπιστήμια και κατά 30 στις Εκκλησιαστικές Σχολές. Αύξηση υπάρχει όμως και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (526 θέσεις). Στα ΤΕΙ παραμένει ο ίδιος αριθμός σε σχέση με πέρυσι και οι θέσεις ανακατανέμονται μεταξύ των τμημάτων τους.

Συγκεκριμένα, στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας ο αριθμός των εισακτέων για το έτος 2009-2010 ανέρχεται σε 40.770,

ενώ στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης φθάνει στις 43.460. Επίσης στις Στρατιωτικές Σχολές διατίθενται 1.436 θέσεις, στις Αστυνομικές Σχολές 1.900 θέσεις, στις Σχολές της Πυροσβεστικής 26 και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 670 θέσεις. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 88.262 θέσεις.

Από τον συνολικό αριθμό των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, διατίθενται για την επόμενη χρονιά:

* 69.588 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) που αντιστοιχούν στο 90% των θέσεων σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 91.320 εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 73.750 μαθητές της Γ΄ τάξηςτων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) θα υποβάλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 17.570

απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις εφετινές εξετάσεις.

* 8.777 θέσεις στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις παλαιότερων ετών. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 17.000 υποψήφιοι.

* 2.366 θέσεις στους κατόχους πτυχίου β΄ κύκλου ημερησίων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα τμήματα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 3.000 απόφοιτοι β΄ κύκλου ΤΕΕ προηγούμενων ετών που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

* 6.774 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις που αντιστοιχούν στο 15% των θέσεων για τα τμήματα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 13.000 μαθητές.

* 467 θέσεις στους κατόχους πτυχίου β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων.

Εκτός σχολών 40.000 υποψήφιοι
Τις θέσεις που διατίθενται εφέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα διεκδικήσουν περίπου 125.000 άτομα όλων των κατηγοριών. Εκτός ανώτατης εκπαίδευσης θα μείνουν όμως 40.000 άτομα από τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων (συν τους εν δυνάμει υποψηφίους σε κατηγορίες όπως τα εσπερινά σχολεία κ.ά.). «Πικάντικη» λεπτομέρεια των χθεσινών ανακοινώσεων: τα δύο πανεπιστήμια που έχουν εφέτος τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων είναι εκείνα που εδρεύουν στις περιφέρειες του πρώην και του νυν υπουργού Παιδείας. Πρώτο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (με 300 επιπλέον εισακτέους εφέτος σε σχέση με πέρυσι), από την ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη, και δεύτερο το Πανεπιστήμιο Πάτρας (συν 170 υποψήφιους) από την περιοχή του νυν υπουργού κ. Α. Σπηλιωτόπουλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk