ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Υπό αμφισβήτηση η εξέταση ΡSΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Υπό αμφισβήτηση τίθεται εκ νέου η βασική εξέταση που γίνεται στους άνδρες για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη. Δύο νέες μελέτες, μία αμερικανική και μία ευρωπαϊκή, οι οποίες δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» δεν έδωσαν πειστικές αποδείξεις σχετικά με το ότι η τακτική εξέταση για καρκίνο του προστάτη μέσω μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Ρrostate Specific Αntigen, ΡSΑ) στο αίμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες …

Υπό αμφισβήτηση η εξέταση ΡSΑ | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Υπό αμφισβήτηση τίθεται εκ νέου η βασική εξέταση που γίνεται στους άνδρες για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη. Δύο νέες μελέτες, μία αμερικανική και μία ευρωπαϊκή, οι οποίες δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» δεν έδωσαν πειστικές αποδείξεις σχετικά με το ότι η τακτική εξέταση για καρκίνο του προστάτη μέσω μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Ρrostate Specific Αntigen, ΡSΑ) στο αίμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, χωρίς να θέτει τους άνδρες σε εν δυνάμει επικίνδυνες και άχρηστες θεραπείες.

Η πρώτη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο περιελάμβανε σχεδόν 77.000 άνδρες από δέκα αμερικανικά ιατρικά κέντρα. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι η εξέταση του ΡSΑ δεν μείωσε τη θνησιμότητα εξαιτίας της νόσου σε διάστημα δεκαετίας.

Στη δεύτερη μελέτη που αφορούσε περισσότερους από 162.000

άνδρες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία) τα αποτελέσματα που εξήχθησαν ήταν μεικτά: παρουσιάστηκε μεν μείωση των θανάτων εξαιτίας καρκίνου του προστάτη κατά 20% στην ομάδα ανδρών που εξετάστηκε για ΡSΑ, ωστόσο η μείωση αυτή θεωρήθηκε σχετικώς μικρή, δεδομένου μάλιστα ότι η εξέταση οδήγησε πολλούς άνδρες στην υποβολή και σε άχρηστες και επιβλαβείς πολλές φορές για τον οργανισμό τους θεραπείες. Το συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με την πραγματική αποτελεσματικότητα της εξέτασης ΡSΑ στους άνδρες αποτελεί μήλον της Εριδος επί έτη. Και αυτό διότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μια μορφή της νόσου η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις εξελίσσεται πολύ αργά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνδρες, ακόμη και αν την εμφανίσουν, να πεθαίνουν τελικώς από άλλα αίτια. Οι νέες μελέτες κρίθηκαν άκρως σημαντικές από πολλούς ειδικούς οι οποίοι τόνισαν ότι υπό το φως των καινούργιων αποτελεσμάτων οι άνδρες πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους προτού αποφασίσουν να υποβληθούν στην εξέταση. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του δρος Οτις Μπρόλι, ιατρικού διευθυντή της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο: «Οι μελέτες αυτές είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της ανδρικής υγείας. Εχουμε πλέον στα χέρια μας κάτι για να ενημερώνουμε τους άνδρες.Εχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένους αριθμούς».

Κάποιοι ειδικοί δεν εμφανίστηκαν ωστόσο τόσο ενθουσιώδεις με τα νέα ευρήματα. Ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή μελέτη δείχνει έστω και κάποια οφέλη για τους άνδρες από τη διεξαγωγή της εξέτασης του ΡSΑ. Σε κάθε περίπτωση συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα εφιστούν την προσοχή των γιατρών και των ασθενών τους στο να συζητούν όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της εξέτασης, και να αποφασίζουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση για τη διεξαγωγή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk