Επικαλέστηκε την κρίση

Υπερασπίστηκε τα «έκτακτα μέτρα» ο Κ.Καραμανλής, δεν απέκλεισε νέα στο μέλλον

Απέρριψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις για τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής και την έκτακτη εισφορά, αποδίδοντάς τα στις έκτακτες συνθήκες. Δεν απέκλεισε δε νέα μέτρα, λέγοντας ότι «αν χρειαστεί θα προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας», ούτε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης.

Απέρριψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις για τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής και την έκτακτη εισφορά, αποδίδοντάς τα στις έκτακτες συνθήκες. Δεν απέκλεισε δε νέα μέτρα, λέγοντας ότι «αν χρειαστεί θα προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας», ούτε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για την κριτική που του έγινε, ότι προχώρησε στην επιβολή νέων φόρων, όπως η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, ο κ. Κώστας Καραμανλής, είπε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής: «Νέος φόρος δεν μπαίνει, μιλάμε για έκτακτη εισφορά. Έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες πολιτικές» και πρόσθεσε ότι το μέτρο θ ισχύσει μόνο για φέτος.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε νέα μέτρα, λέγοντας ότι «εμείς πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες».

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι μία εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και «όποιος λέει ότι μπορεί να ξεπεραστεί με ευχολόγια, λέει ανακρίβειες». Τόνισε δε επανειλημμένως ότι πρόκειται για έκτακτες πολιτικές λόγω εκτάκτων συνθηκών και για «δύσκολες αποφάσεις» που επιβάλλονται, οι οποίες όμως διαπνέονται από μία αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι «κατά προσέγγιση σωστή» η εκτίμηση για ΑΕΠ, όμως η πραγματική ζωή θα την επιβεβαιώσει, καθώς στην εποχή της κρίσης «δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας γίνεται με κανονικό τρόπο, και μάλιστα έχει ήδη καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ απέρριψε την πρόταση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για νέα απογραφή. «Θέμα απογραφής δεν τίθεται» είπε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι κάθε ημέρα υπάρχει παρακολούθηση των στοιχείων.

Απορρίπτοντας τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ο κ. Καραμανλής μίλησε για «λάθος πολιτική». «Το να επιχειρήσει κανείς εν ώρα κρίσεως, και μάλιστα τη στιγμή που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ύφεση να επιχειρήσει κανείς την φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Την ώρα που η μεγάλη πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί η ρευστότητα της οικονομίας δεν είναι ώρα να επιδιώξει κανείς τη φορολογική επιβάρυνση», είπε.

Ακόμη, εμφανίστηκε θετικός, υπό όρους, στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, λέγοντας: «Η δική μου θέση είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας, με αυτήν την πολιτική καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 4%. Καταλαβαίνω ότι εν μέσω κρίσης αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις δικές μου αρχές αυτό, αλλά αν γίνεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και έχει προσωρινό χαρακτήρα είναι καλύτερο από το να βγουν αυτοί οι άνθρωποι στην ανεργία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk