Τα βρήκαν για την υφαλοκρηπίδα

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζεται η χθεσινή μονογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UΝCLΟS). Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονογραφή της συμφωνίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών περιέχει συγκεκριμένες προβλέψεις, ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις.

Τα βρήκαν για την υφαλοκρηπίδα | tovima.gr

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζεται η χθεσινή μονογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UΝCLΟS).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονογραφή της συμφωνίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών περιέχει συγκεκριμένες προβλέψεις, ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις. Κατ΄ αρχάς λαμβάνεται υπόψη η μέση γραμμή για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αρχή που παγίως υποστηρίζει η Αθήνα έναντι της Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η τουρκική πλευρά επιμένει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που κατά την άποψή της θα επιδρούσε καταλυτικά σε συνομιλίες με την Αθήνα.

Παράλληλα στη συμφωνία Αθήνας- Τιράνων γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο). Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πλευράς που, αν και στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η οποία διατηρεί για τον λόγο αυτόν εν ισχύι το casus belli.

Oι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν υπό συνθήκες μυστικότητας. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η υπογραφή και η επικύρωσή της από τα δύο Κοινοβούλια προτού διεξαχθούν οι αλβανικές βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου. Αν όλα εξελιχθούν βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, τότε η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία θα συνυπογράψουν νέα (τριμερή) συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην περιοχή.

Οπως επισημαίνουν έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, η Αθήνα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μια συστηματική προσπάθεια να κλείσει τα μέτωπα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της με όμορα κράτη, προκειμένου στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την Τουρκία. Παράλληλα λοιπόν με την Αλβανία είχαν ξεκινήσει συνομιλίες και με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από ένα σημείο και μετά, όμως, αυτές πάγωσαν έπειτα από παρέμβαση της Τουρκίας η οποία ήθελε να έχει λόγο στον καθορισμό της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε προηγουμένως ενοχληθεί σφόδρα από την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk