Προθεσμία έξι μηνών δίνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Με την ελπίδα ότι η κατ΄ αρχάς αντίδραση των Βρυξελλών θα είναι θετική έναντι των μέτρων που προχθές υιοθέτησε, η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή των πρώτων αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τις γενικές συστάσεις τις οποίες θα απευθύνει στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2010.

Προθεσμία έξι μηνών δίνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΜε την ελπίδα ότι η κατ΄ αρχάς αντίδραση των Βρυξελλών θα είναι θετική έναντι των μέτρων που προχθές υιοθέτησε, η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή των πρώτων αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τις γενικές συστάσεις τις οποίες θα απευθύνει στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2010. Οι συστάσεις αυτές θα τεθούν υπόψη των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, στις 3 Απριλίου στην Πράγα, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις υιοθετώντας τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσουν στην Αθήνα χρονικό περιθώριο έξι μηνών για τη διατύπωση των συγκεκριμένων προτάσεών της. Επί της ουσίας δηλαδή θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αξιολογήσει περί τον Οκτώβριο το τι απέδωσαν τα πρόσφατα μέτρα και στη συνέχεια να τους αναλύσει βάσει ποίων πρόσθετων μέτρων θα επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να συμμορφωθεί προς τη σύσταση της Επιτροπής για τους μισθούς στο Δημόσιο πριν από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης ασφαλώς δεν είναι τυχαίο. Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση μπορεί πλέον βάσιμα να ελπίζει ότι η επιτροπή θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα με σχετική ελαστικότητα, δίδοντας με τον τρόπο αυτό στον υπουργό Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου τη δυνατότητα να αναβάλει για κάποιο χρονικό διάστημα την υιοθέτηση των όποιων νέων μέτρων. Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών οι ιθύνοντες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών είχαν διαμηνύσει στην Αθήνα την ανησυχία τους έναντι του ενδεχομένου να διακυβεύσει η Ελλάδα τη συνολική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. Είχαν επίσης διαμηνύσει ότι αν δεν θέλει η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο παραπομπής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τότε θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα με τα οποία αφενός μεν θα τονωθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία, αφετέρου δε θα δοθεί η δυνατότητα στις ισχυρές οικονομικώς χώρες να αφήσουν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι αν κριθεί αναγκαίο θα συνδράμουν την ελληνική οικονομία. Οπερ και εγένετο. Η μεν κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα λάβει τα «γενναία μέτρα» που επιζητούσαν οι Βρυξέλλες, οι δε κοινοτικοί ιθύνοντες άλλαξαν ρότα και εκεί που με κάθε ευκαιρία τόνιζαν ότι κάθε χώρα είναι «άξια της τύχης της», άρχισαν να επισημαίνουν ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τους αδύναμους κρίκους της στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk