ΠαΣοΚ: Τα μέτρα είναι απόδειξη χρεοκοπίας

Μέτρα πολιτικής εξαπάτησης και «ορισμό της χρεοκοπίας της κυβέρνησης» χαρακτήρισε χθες το ΠαΣοΚ τις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι τα μέτρα είναι άδικα και αναποτελεσματικά και διέπονται από τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με έργα και πράξεις, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του ΠαΣοΚ και των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια και τις προτάσεις τους.

Μέτρα πολιτικής εξαπάτησης και «ορισμό της χρεοκοπίας της κυβέρνησης» χαρακτήρισε χθες το ΠαΣοΚ τις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι τα μέτρα είναι άδικα και αναποτελεσματικά και διέπονται από τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με έργα και πράξεις, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του ΠαΣοΚ και των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια και τις προτάσεις τους. «Μπροστά στην οικονομική κρίση χρειάζεται μια άλλη πολιτική,που δεν είναι πολιτική αδράνειας, αλλά ενεργού στήριξης της οικονομίας,προστασίας της εργασίας, τόνωσης της οικονομίας, μέσα από την “πράσινη ανάπτυξη”, με δημόσιες επενδύσεις, με επενδύσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ταυτοχρόνως από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτοξευόταν η κατηγορία κατά του Πρωθυπουργού, ότι πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας στην τσέπη του μόνο τα φορολογικά μέτρα και χωρίς διάθεση ή πρόθεση να διεκδικήσει κάτι.

Παράλληλα ο κ. Δ.Ρέππας με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας απογραφής «από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους», λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να μπει στο «διαφανοσκόπιο». Πέραν της κριτικής για τα μέτρα της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθύμισε τις τέσσερις κατηγορηματικές διαψεύσεις του κ. Καραμανλή από τον προηγούμενο Νοέμβριο ως τις αρχές Μαρτίου, για το κατά πόσον σχεδίαζε την επιβολή νέων φόρων.

Η αντιπρόταση του ΠαΣοΚ για το φορολογικό σύστημα όπως είχε παρουσιαστεί στην τελευταία ΔΕΘ επαναδιατυπώθηκε και συνοπτικά προβλέπει τα εξής:

* Φορολόγηση όλων τα εισοδημάτων, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα.

* Καθορισμός ενός ορίου αφορολόγητου εισοδήματος που θα ισχύει για όλους και αύξηση του συντελεστή ανάλογα με το εισόδημα, πέραν αυτού του ορίου. * Ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων.

* Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα επανεπενδυόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

* Φορολόγηση των μερισμάτων ως εισόδημα φυσικών προσώπων.

* Φορολόγηση των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού ληφθούν υπόψη τυχόν ζημιές.

* Κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφορά του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ρέππας με τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ συνδύασε τον χρόνο των εκλογών με τη διαφαινόμενη αδυναμία κατάρτισης νέου προϋπολογισμού τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αναφορικά με τον κ. Κ.Σημίτη και τον ρόλο του, τόνισε ότι «δεν έχει πολλούς Σημίτηδες η Ελλάδα ώστε να τους περιθωριοποιεί και να τους αγνοεί», ενώ χαρακτήρισε τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με επιχειρηματίες και την ηγεσία της ΕΚΤ «πολιτικό μήνυμα για τις προσδοκίες που γεννά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ». Ο κ. Κ.Σκανδαλίδης από τη συχνότητα του Flash εξάλλου προειδοποίησε ότι η λογική του μοιράσματος υπουργικών κοστουμιών απειλεί να οδηγήσει σε μια «πράσινη» παρένθεση και όχι σε μια ευρεία νίκη του ΠαΣοΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk