Επίσπευση οικοδομικών αδειών και μείωση συντελεστή δόμησης

Πέραν των σημειολογικών αναφορών στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Γ. Σουφλιάς αναφέρθηκε χθες και σε ζητήματα του υπουργείου του τα οποία προχωρούν. Συγκεκριμένα, νέο ταχύρρυθμο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα προβλέπει το πολεοδομικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα ανακοινωθεί τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους των οικοδομών, οι ταχύρρυθμες…

Επίσπευση οικοδομικών αδειών και μείωση συντελεστή δόμησης | tovima.gr

Πέραν των σημειολογικών αναφορών στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Γ. Σουφλιάς αναφέρθηκε χθες και σε ζητήματα του υπουργείου του τα οποία προχωρούν. Συγκεκριμένα, νέο ταχύρρυθμο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα προβλέπει το πολεοδομικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα ανακοινωθεί τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους των οικοδομών, οι ταχύρρυθμες εντάξεις στο σχέδιο πόλης και μέτρα για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση.

Οι αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποσκοπούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας σε 40 ημέρες, ενώ σήμερα οι άδειες εκδίδονται σε διάστημα ως και ενός έτους- οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών οδηγούν σε χρηματισμούς και στο γνωστό «γρηγορόσημο». Επίσης, προβλέπεται μείωση του συντελεστή δόμησης σε όλη τη χώρα, καθώς οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης θα μετρούν πλέον στον συντελεστή δόμησης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Οι ημιυπαίθριοι χώροι θα αντιπροσωπεύουν στο εξής το 15% της επιφάνειας κάθε ορόφου, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν το 20% της επιφάνειας της οικοδομής. Οι υπάρχοντες ημιυπαίθριοι χώροι που μετατράπηκαν σε κλειστούς χώρους θα νομιμοποιηθούν με τις διατάξεις περί αυθαιρέτων, δηλαδή αφού πληρωθούν τα πρόστιμα. Προβλέπεται ειδική εισφορά 1% επί του συμβατικού προϋπολογισμού της άδειας για τον εκσυγχρονισμό των Πολεοδομιών, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια ανέγερσης των οικοδομών, ώστε να μειωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές, και καθιερώνεται το «πράσινο κουτί» του κτιρίου, στο οποίο θα σημειώνονται όλες οι μεταβολές του και η τυχόν συντήρησή του.

Το περιβάλλον
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των έργων για το περιβάλλον που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» η απορροφητικότητα πόρων έχει φθάσει στο 92% από 14% που ήταν το 2004. «Κάναμε ρεκόρ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουφλιάς έκανε χθες απολογισμό των έργων που έγιναν για το περιβάλλον και παρουσίασε τον προγραμματισμό των έργων που θα γίνουν ως το 2013, ενώ απευθυνόμενος στους επικριτές του για τις δράσεις του στον τομέα του αυτό τόνισε: «Μεγάλωσα σε ημιορεινό χωριό. Δεν έμαθα να αγαπώ το περιβάλλον στο Κολωνάκι, αλλά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk