Δυσφορία Σιούφα για την παρακράτηση του 5%

Την έντονη ενόχληση του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, αλλά και άλλων κοινοβουλευτικών αξιωματούχων, προκάλεσε η μεθόδευση υπό την οποία ανακοινώθηκε το μέτρο της παρακράτησης ποσοστού 5% από τη βουλευτική αποζημίωση που θα ισχύσει για έναν χρόνο και θα στερήσει από κάθε βουλευτή περίπου 300 ευρώ μηνιαίως. Παραβιάζοντας μάλιστα τον «διαχρονικό “χρυσό” κανόνα,σύμφωνα με τον οποίον οι εκάστοτε πρόεδροι δεν σχολιάζουν κυβερνητικές αποφάσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Σιούφας δεν δίστασε να αποδώσει σε κυβερνητική «αρρυθμία» το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον υπουργό κ.

Την έντονη ενόχληση του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, αλλά και άλλων κοινοβουλευτικών αξιωματούχων, προκάλεσε η μεθόδευση υπό την οποία ανακοινώθηκε το μέτρο της παρακράτησης ποσοστού 5% από τη βουλευτική αποζημίωση που θα ισχύσει για έναν χρόνο και θα στερήσει από κάθε βουλευτή περίπου 300 ευρώ μηνιαίως.

Παραβιάζοντας μάλιστα τον «διαχρονικό “χρυσό” κανόνα,σύμφωνα με τον οποίον οι εκάστοτε πρόεδροι δεν σχολιάζουν κυβερνητικές αποφάσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Σιούφας δεν δίστασε να αποδώσει σε κυβερνητική «αρρυθμία» το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον υπουργό κ. Ι.Παπαθανασίου και στην οποία είχε συμφωνηθεί περικοπή κατά 10% στις ελαστικές δαπάνες της Βουλής, από τις οποίες είχαν ρητώς εξαιρεθεί τα κονδύλια για τις αμοιβές των βουλευτών και των υπαλλήλων.

Το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις συνιστούν «επέμβαση στα εσωτερικά της Βουλής», η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό. Και, όπως δήλωσε μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Σιούφας, τα της βουλευτικής αποζημίωσης «καθορίζονται από την ίδια τη Βουλή και τον πρόεδρό της» και «θα μπορούσε να ήταν πρόταση της κυβέρνησης για να πάρουμε εμείς την απόφαση».

Τόνισε ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής ότι δεν εκφράστηκε «από κανέναν αντίρρηση για τη συμμετοχή και των βουλευτών στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων». Επεσήμανε δε ότι η συμβολή τους θα γίνει με πολλούς τρόπους, αφού, πέραν της έκτακτης μηνιαίας παρακράτησης επί της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης, η πλειονότητα θα καταβάλλει και την έκτακτη εισφορά των 1.000-5.000 ευρώ, με βάση το φορολογητέο εισόδημά τους που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ ετησίως. Οι μέσες απολαβές των βουλευτών προσεγγίζουν τα 100.000 ευρώ ετησίως, αλλά ένα μέρος εξ αυτών είναι αυτοτελώς φορολογούμενο ποσόν και δεν υπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα, στο οποίο προστίθενται πάντως τυχόν εισοδήματα από άλλες πηγές. Επιπλέον ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν θα λάβουν εφέτος καμία απολύτως αύξηση, ενώ ήδη από τον περασμένο χρόνο είχε ληφθεί απόφαση να μην αναπροσαρμοστεί η αποζημίωσή τους στο ύψος των απολαβών του Προέδρου του Αρείου Πάγου μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου των δικαστικών. Δεν παρέλειψε, τέλος, να επαναλάβει ότι ο εφετινός προϋπολογισμός της Βουλής είχε μία από τις πλέον μικρότερες αυξήσεις στα κονδύλιά του (φθάνουν στα 222,14 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με το 2008), όπως και ότι από τον περυσινό προϋπολογισμό της η Βουλή επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών ποσόν 5,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk