Αρχηγική εμφάνιση χθες από τον Γ. Σουφλιά

Εσωκομματικά μηνύματα πολλαπλής ανάγνωσης προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς με τη χθεσινή ηγετική εμφάνισή του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο του, με αφορμή τον απολογισμό δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον». Ο κ. Σουφλιάς, με μια αρχηγική παρουσία που προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες για τον ρόλο που ενδέχεται και ευελπιστούν πολλοί να διαδραματίσει στο εσωτερικό της ΝΔ, δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις στην κεντροδεξιά παράταξη.

Εσωκομματικά μηνύματα πολλαπλής ανάγνωσης προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς με τη χθεσινή ηγετική εμφάνισή του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο του, με αφορμή τον απολογισμό δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον». Ο κ. Σουφλιάς, με μια αρχηγική παρουσία που προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες για τον ρόλο που ενδέχεται και ευελπιστούν πολλοί να διαδραματίσει στο εσωτερικό της ΝΔ, δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις στην κεντροδεξιά παράταξη. Σε μιαν ημέρα όπου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απουσίαζε στις Βρυξέλλες ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος για το πρώτο εξάμηνο του 2010 και την κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών, με ταυτόχρονη ίδρυση ενός νέου, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σουφλιάς που κινητοποιήθηκε και ο ίδιος προσωπικά για την επιτυχία της εκδήλωσης, τηλεφωνώντας σε πάρα πολλούς υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα και να απαντήσει, όπως έλεγαν αρκετοί από τους παρισταμένους, στη δελφινομαχία των τελευταίων εβδομάδων. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των έκτακτων οικονομικών μέτρων, των οποίων είναι ο βασικός εμπνευστής, και σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αξιοποίησε την εκδήλωση για να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία ενωμένη, αφού τον τίμησαν με την παρουσία τους μέλη από όλες τις εσωκομματικές τάσεις και ομάδες. Με την παρουσία του και λιγότερο με την ομιλία του, η οποία ήταν επικεντρωμένη στην πολιτική του υπουργείου του για το περιβάλλον, επιχείρησε να συγκρατήσει εν τη γενέσει τους τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα. Με τον δικό του τρόπο διασαφήνισε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ότι η κυβέρνηση, παρά τις επιθυμίες ορισμένων, θα συνεχίσει την πορεία της, «δείχνοντας» ουσιαστικά τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2010.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τη συμπλήρωση 12 χρόνων από το 4ο Συνέδριο της ΝΔ, όπου ο κ. Σουφλιάς ηττήθηκε από τον κ. Καραμανλή για την ηγεσία του κόμματος με 30,84% έναντι 69,16% στον δεύτερο γύρο, έτυχε συνολικής αποδοχής από πολλά μέλη της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ειδικά από όσους ανήκουν στη σκληρή «καραμανλική πτέρυγα». «Ο Σουφλιάς απαντά σε όλους» είπε με νόημα πολύπειρος βουλευτής, ο οποίος εξήρε την παραταξιακή συνείδηση του κ. Σουφλιά. Αλλοι συμφώνησαν για τον ρυθμιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορεί με την παρουσία του να απεγκλωβίσει το κυβερνών κόμμα από τα αδιέξοδά του και να διαμορφώσει το κλίμα για τη «μεθεπόμενη ημέρα». Τ ον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τίμησαν με την παρουσία τους μια σειρά συνάδελφοί του υπουργοί, όπως ο «δελφίνος» κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο «καραμανλικός» κ. Ευρ.Στυλιανίδης, η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο κ. Ν. Δένδιας, ο κ. Στ. Καλαφάτης , οι υφυπουργοί κκ. Αντ. Μπέζας, Ν.Λέγκας, Θ.Ξανθόπουλος , Γ. Παπαγεωργίου, Ι. Ιωαννίδης, Κ.Γκιουλέκας, Σπ. Ταλιαδούρος, Ι.Πλακιωτάκης, Αθ. Νάκος, Μ. Σαλμάς, Αθ. Μπούρας, κ.ά., ο γραμματέας της ΚΟ κ. Ι.Τραγάκης, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Μεν. Δασκαλάκης , ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αντ.Σγαρδέλης και πολλοί βουλευτές, όπως οι κκ. Π. Δούκας και Β. Μιχαλολιάκος με τους οποίους αστειεύτηκε, Μαξ. Χαρακόπουλος, Απ. Σταύρου, Γ. Τρυφωνίδης, Ι.Τζαμτζής, Γερ.Γιακουμάτος, κ.ά., αλλά και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που τον έχει επικρίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΠΑΣΟΚ
«Υποκαθιστά τον Πρωθυπουργό»
Η εμφάνιση του κ. Σουφλιά προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους του ΠαΣοΚ και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρώτη φορά ακούει υπουργό να υποκαθιστά τον Πρωθυπουργό δημοσίως. «Εξ όσων γνωρίζω η ανακοίνωση κυβερνητικών σχημάτων είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, δεν είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού.Αραο κ.Σουφλιάς αναγγέλλει κάτι,υποκαθιστώντας αυτόν που θα έπρεπε να το αναγγείλει την κατάλληλη στιγμή» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Και εγώ πρώτη φορά ακούω εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνείται το δικαίωμα της γνώμης.Είπα επί λέξει τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου» απάντησε ο κ. Σουφλιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk