γνώμη

Τα κορόιδα και οι άλλοι

Τα προχθεσινά έκτακτα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία προκαλούν ήδη σοβαρές αντιδράσεις και αμφισβητούνται εντόνως από το πλήθος. Τα πρώτα στοιχεία από τις διενεργούμενες αυτές τις ημέρες έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης μεταφέρουν την έντονη δυσφορία των πολιτών και κυρίως την οργή τους για τη μονομέρεια των κυβερνητικών επιλογών. Και όντως είναι να απορεί κανείς πώς ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του επέλεξαν να απαιτήσουν εισοδηματικούς περιορισμούς και πρόσθετους φόρους μόνο από τους μισθωτούς, από τους συνταξιούχους και από τους ειλικρινέστερους των φορολογουμένων.

Τα προχθεσινά έκτακτα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία προκαλούν ήδη σοβαρές αντιδράσεις και αμφισβητούνται εντόνως από το πλήθος.

Τα πρώτα στοιχεία από τις διενεργούμενες αυτές τις ημέρες έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης μεταφέρουν την έντονη δυσφορία των πολιτών και κυρίως την οργή τους για τη μονομέρεια των κυβερνητικών επιλογών.

Και όντως είναι να απορεί κανείς πώς ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του επέλεξαν να απαιτήσουν εισοδηματικούς περιορισμούς και πρόσθετους φόρους μόνο από τους μισθωτούς, από τους συνταξιούχους και από τους ειλικρινέστερους των φορολογουμένων.

Διερωτώνται οι περισσότεροι γιατί, π.χ., εξαιρέθηκε από την έκτακτη εισφορά ο υπερκερδοφόρος και αλώβητος από την κρίση και την ύφεση ΟΠΑΠ ή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες παρομοίως δεν φαίνεται να έχουν πληγεί από την κρίση. Προκαλεί επίσης απορία μεγάλη γιατί δεν καλούνται να καταβάλουν έστω ελάχιστη συνεισφορά οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που απολαμβάνουν κέρδη και αναθέσεις δημοσίων έργων. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ακόμη, όλα αυτά τα φιλόδοξα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που δόξα τω Θεώ καλά πάνε και δεν πρόκειται να ξεμείνουν από δίδακτρα και κέρδη, γιατί να μην προσφέρουν τον οβολόν τους σε τούτες τις ιδιαίτερες συνθήκες;

Ακόμη εκπλήσσεται το πλήθος γιατί δεν εμπίπτουν στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς οι εταιρείες πετρελαιοειδών ή ακόμη εκείνες του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής;

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία ικανή να εξηγήσει την απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά των εμπορικών τραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιρειών και τόσων άλλων διαμεσολαβούντων στις αγορές του χρήματος και του κεφαλαίου, που τα τελευταία χρόνια απόλαυσαν υπερκέρδη και υπερμεγέθυνση. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλήθεια, γιατί απηλλάγησαν του μέτρου της έκτακτης εισφοράς; Οι φαρμακευτικές εταιρείες, επίσης, οι προμηθεύουσες με υλικά και φάρμακα τα νοσοκομεία, που τούτες τις ημέρες εισπράττουν 1,5 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν τα ελάχιστα;

Αλλά και οι κατέχουσες στη χώρα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα και άλλα, offshore εταιρείες γιατί να μην αποδώσουν ένα ελάχιστο τίμημα για όσα απολαμβάνουν στο φορολογικώς ανεκτικό περιβάλλον της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας; Και πέραν αυτών, είναι ακατανόητο γιατί δεν προβλέπεται ελάχιστη καταβολή, έστω συμβολική, π.χ., 500 ευρώ, για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους λογιστές, τους εμπόρους και τους λοιπούς επιτηδευματίες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συστηματικά φοροδιαφεύγουν; Με λίγη προσπάθεια ο κατάλογος λογικώς μπορεί να διευρυνθεί. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, απλώς για να επιβεβαιωθεί πόσο δίκαιο είναι το αίσθημα αδικίας που καταλαμβάνει το πλήθος των μισθωτών και συνεπών φορολογουμένων και να καταδειχθεί πόσο προβληματική είναι η νεοδημοκρατική εξουσία.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk