Ο Αλογοσκούφης δικαιώνεται

Από τη στιγμή που το κράτος, ή καλύτερα η κυβέρνηση, επέπεσε με τόση μανία πάνω στις ιερές αγελάδες μας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά και βαθιά γι΄ αυτήν την έμμεση, πλην όμως πανηγυρική, δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας. Και, φυσικά, δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι η κατάληξη μιας οικονομικής πολιτικής που άρχισε θεαματικά, μ΄ εκείνη την περίφημη απογραφή-«μπούμερανγκ», για να καταλήξει σε νούμερο τσίρκου με ακροβάτες- χωρίς προστατευτικό δίχτυ- όλους εμάς.

Ο Αλογοσκούφης  δικαιώνεται | tovima.gr

Από τη στιγμή που το κράτος, ή καλύτερα η κυβέρνηση, επέπεσε με τόση μανία πάνω στις ιερές αγελάδες μας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά και βαθιά γι΄ αυτήν την έμμεση, πλην όμως πανηγυρική, δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας. Και, φυσικά, δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι η κατάληξη μιας οικονομικής πολιτικής που άρχισε θεαματικά, μ΄ εκείνη την περίφημη απογραφή-«μπούμερανγκ», για να καταλήξει σε νούμερο τσίρκου με ακροβάτες- χωρίς προστατευτικό δίχτυ- όλους εμάς. Τώρα φαίνεται καθαρά ότι ήταν «φούσκα» η αποπομπή Αλογοσκούφη- όπως κι όλος ο ανασχηματισμός-, αφού τα θεωρούμενα αντιλαϊκά αλογοσκούφεια μέτρα, επιβάλλονται πλέον κανονικά και με τον νόμο.

Αλλά το πιο συνταρακτικό στοιχείο αυτών των «έκτακτων μέτρων» είναι ο κεφαλικός φόρος, το χαράτσι. Με τον έκτακτο αυτό φόρο η κυβέρνηση κάνει μια πρωτοφανή επίθεση στα μεσοαστικά στρώματα, κυρίως των μισθωτών, δηλαδή όλων αυτών που δεν μπορούν να αποκρύψουν τίποτε από τα εισοδήματά τους και επιπλέον αποτελούν τους στυλοβάτες της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης. Ο κεφαλικός φόρος δεν διαταράσσει απλώς το αίσθημα δικαίου, δικαιοσύνης και ισότητας, αλλά λειτουργεί και ταπεινωτικά γι΄ αυτούς τους 128.000 φορολογουμένους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο. Και ο κεφαλικός φόρος θα υπολογιστεί με βάση τα περυσινά δηλωμένα εισοδήματα, ανεξαρτήτως αν εφέτος ο ίδιος φορολογούμενος έχει μεγάλη μείωση εισοδημάτων ή αυξημένες δαπάνες. Η άκρα ταπείνωση, κυριολεκτικώς.

Δεν αντιλέγω ότι ο κεφαλικός φόρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας φόρος αλληλεγγύης, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση μάς είχε πείσει για την ανάγκη του, μας είχε παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία και επιπλέον είχε κάνει προσπάθειες να συλλάβει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα, απ΄ όπου θα μπορούσε να αντλήσει πόρους. Αντ΄ αυτού, προχώρησε στο πιο εύκολο, να «συλλάβει» και πάλι τους καταλογογραφημένους στόχους- κάτι το οποίο, ας το ομολογήσουμε, το ΄χουν κάνει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, γιατί είναι αποτελεσματικό και χωρίς κόπο. Επομένως, μόνον ως περιπαικτικό σχόλιο- γιατί η ειρωνεία είναι υψηλή τέχνη- μπορούμε να εκλάβουμε τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν «να έχουν οι αποφάσεις της το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες, να συμμετέχουν όλοι σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανάλογα με το εισόδημά τους». Η δήλωση θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο «ήταν τρεις, οι εξής δύο, ο ένας», αφού από τους «όλους» του κ. Σουφλιά απουσιάζουν οι φοροφυγάδες, οι συστηματικώς παραοικονομούντες, οι επιχειρήσεις- γιατί όχι;

Επί Αλογοσκούφη κυκλοφορούσε μια διαφήμιση σουρεαλιστική η οποία έλεγε ότι «τώρα που οι Ελληνες απέκτησαν οικολογική συνείδηση, καιρός να αποκτήσουν και φορολογική». Η κατακραυγή που δημιουργήθηκε προκάλεσε την απόσυρση αυτής της γελοίας διαφήμισης. Τώρα καταλαβαίνουμε όμως την αιτιολογική της βάση. Ηταν η επικοινωνιακή προετοιμασία του κεφαλικού φόρου. Πληρώστε λοιπόν το χαράτσι, γιατί είναι το ίδιο με το να σώζετε μια χελώνα καρέτα καρέτα. Ο Αλογοσκούφης δικαιώνεται.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk