Η Gazprom επιμένει για τον South Stream

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream παραμένει βασική προτεραιότητα της Gazprom, όπως είπε χθες ο εμπορικός της διευθυντής Σεργκέι Κόμλεφ . Ο αγωγός θα διέρχεται υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο και θα καταλήγει στη Βουλγαρία, ενώ στη συνέχεια θα διακλαδώνεται προς την Κεντρική Ευρώπη με κατάληξη την Αυστρία και προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας, παρακάμπτοντας έτσι την Ουκρανία που είναι σήμερα «κόκκινο πανί» για τη Μόσχα. Η ρωσική εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον …

Η Gazprom επιμένει για τον South Stream | tovima.gr

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream παραμένει βασική προτεραιότητα της Gazprom, όπως είπε χθες ο εμπορικός της διευθυντής Σεργκέι Κόμλεφ .

Ο αγωγός θα διέρχεται υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο και θα καταλήγει στη Βουλγαρία, ενώ στη συνέχεια θα διακλαδώνεται προς την Κεντρική Ευρώπη με κατάληξη την Αυστρία και προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας, παρακάμπτοντας έτσι την Ουκρανία που είναι σήμερα «κόκκινο πανί» για τη Μόσχα. Η ρωσική εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον για τη δημιουργία υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως δεν φαίνεται να την ενθουσιάζει το ενδεχόμενο εισόδου στη ΔΕΠΑ με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή και θα ήθελε να πουλήσει ανεξάρτητα ποσότητες φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μάλιστα σε δική της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 300 ΜW- 400 ΜW, αλλά αυτό «σκοντάφτει» στη διακρατική συμφωνία των δύο χωρών.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή να συσταθεί μέσα σε δύο μήνες το ελληνορωσικό σχήμα το οποίο θα μελετήσει τον «ελληνικό κλάδο» του South Stream, διευκρινίζοντας όμως ότι η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού δεν έχει ληφθεί ακόμη, καθώς πρέπει να προηγηθεί η μελέτη σκοπιμότητας. Σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα είναι χαμηλότερες και εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι η τιμή του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών θα διαμορφωθεί κάτω από τη σποτ τιμή LΝG. Τέλος, εκτίμησε τα καθαρά κέρδη της Gazprom το 2009 σε 35 δισ. δολάρια.

Ο κ. Κόμλεφ, ο οποίος είχε χθες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ήρθε στην Αθήνα με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου του «Εconomist» για την ενέργεια, που διοργανώνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk