Jacques Delors«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη» Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Capital δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Νομισματικής Ενωσης

<b>Jacques Delors«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη»</b> Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Capital δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Νομισματικής Ενωσης | tovima.gr

Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Capital στο δημοσιογράφο Claudio de Luca με τίτλο «Μαχαιριά στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες», ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors σκιαγραφεί μια μάλλον σκοτεινή εικόνα της Ευρώπης κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης, απαιτεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία περισσότερο ‘κοινοτικό πνεύμα’ και εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει για άλλη μια φορά το τιμόνι της ΕΕ στα χέρια του. Ειδικότερα:

Ο κ. Delors υποστηρίζει ότι αν και εκ φύσεως αισιόδοξος, «είναι ανήσυχος για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία αλλά και στην πολιτική». Πιστεύει ότι «η παρούσα οικονομική κρίση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία αντοχής για το συνολικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα», επισημαίνοντας ότι το παρελθόν μπορεί να συμβάλει στην εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων. Όταν ο ίδιος ανέλαβε εξάλλου τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1985, η ‘ευρωπαϊκή οικογένεια’ διαφωνούσε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα – παρ’ όλα αυτά μέσα σε δυο-τρία χρόνια η ΕΕ απέκτησε νέα ορμή προωθώντας μεγάλα σχέδια οικονομικής ενοποίησης που χάρισαν ανάπτυξη, σταθερότητα και ευημερία για πολλά χρόνια στην Ευρώπη. «Αυτή τη διαπίστωση θα έθετα στο επίκεντρο, εάν ήμουν σήμερα ακόμη στο πηδάλιο». Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα είχε τη διάθεση να αναλάβει το πλοίο εν μέσω τρικυμίας, σημειώνει «Μια τέτοια πρόκληση θα με ερέθιζε ακόμα».

Ασκώντας κριτική στη σημερινή Ευρώπη, υπογραμμίζει ότι της λείπει το πνεύμα της ενότητας ενώ και η αντίδρασή της είναι αργή και νωθρή – για παράδειγμα στη θέσπιση νέων κανόνων εποπτείας των τραπεζών και στην τακτοποίηση των τραπεζικών ισολογισμών – σημειώνοντας ότι πολλές κυβερνήσεις δε διστάζουν να προσφύγουν σε εθνικό προστατευτισμό: «Πάρτε για παράδειγμα την επιχορήγηση για την απόσυρση των αυτοκινήτων. Έχει διαφορετικό ύψος από κράτος σε κράτος και ως εκ τούτου αποτελεί μαχαιριά στις ευρωπαϊκές συνθήκες…. Η εσωτερική αγορά και το κοινό νόμισμα απογείωσαν το εμπόριο και δημιούργησαν πάνω από 15 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο νέος προστατευτισμός αντίθετα απειλεί να καταστρέψει την κοινή εσωτερική αγορά – η πολιτική μου παρακαταθήκη βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο κ. Delors δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης, ασκώντας εμμέσως κριτική κατά των ασθενέστερων κρατών-μελών της ΕΕ. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Αυτό αποδεικνύει η αντίδραση των αγορών, η απόκλιση των αποδόσεων των ομολόγων διαφόρων κρατών. Είναι απαράδεκτο, κράτη που παραμέλησαν τις μεταρρυθμίσεις, να αναμένουν τώρα ότι οι εταίροι θα παρέμβουν για να μοιραστούν τα βάρη. Μπορώ εύκολα να φανταστώ ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις των ισχυρών επί των ασθενέστερων, προκειμένου να ασκήσουν ορθότερη πολιτική ή να εγκαταλείψουν τη Νομισματική Ένωση…. Η προστατευτική επίδραση του ευρώ από εξωτερικές αναταράξεις παρέσυρε ορισμένες κυβερνήσεις να παραμελήσουν τη διατήρηση της οικονομικής ευεξίας των χωρών τους».

Θεωρεί ότι στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση, αποδεικνύεται η μεγάλη σημασία της ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας, την οποία οι πολιτικοί αμέλησαν να προωθήσουν σε καλύτερες εποχές. Υποστηρίζει ότι «η Νομισματική Ένωση δεν είναι ακόμη ώριμη για μια οικονομική κυβέρνηση» και εύχεται να δείξει η Γερμανία μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας. Αποφεύγοντας να ασκήσει ευθέως κριτική στον γάλλο Πρόεδρο Sarkozy, σχολιάζει επικριτικά τις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας: «Λειτουργούν, για να μιλήσω ανοιχτά, ελάχιστα έως καθόλου. Και δη σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για την πολιτική, είτε για την οικονομία. Ο γερμανο-γαλλικός κινητήρας μπορεί βέβαια να μην επαρκεί από μόνος του για να ωθήσει την Ευρώπη προς τα εμπρός. Χωρίς αυτόν όμως δε γίνεται».

Πιστεύει ότι η τελευταία διεύρυνση της ΕΕ δεν διευκόλυνε την κατάσταση, ωστόσο δεν υπήρχε ουσιαστικά άλλη επιλογή. Θεωρεί σημαντικό να προσαρμοστούν οι εσωτερικοί μηχανισμοί λειτουργίας της ΕΕ στα νέα δεδομένα – απλοποίηση διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ενίσχυση της συνεργασίας όσων κρατών μελών το επιθυμούν, ρήτρα αποχώρησης για όσα κράτη μέλη δε θέλουν ή δεν μπορούν να συμμετέχουν – και τάσσεται κατά νέας διεύρυνσης της ΕΕ, παρατηρώντας ότι πρέπει να βρεθεί πρώτα μια ισορροπία ανάμεσα σε εμβάθυνση και διεύρυνση. Πιστεύει ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα βελτιώσει την κατάσταση σημαντικά, δεν θέλει να προκαταβάλει το αποτέλεσμα ενός δεύτερου ιρλανδικού δημοψηφίσματος, ενώ ως προς τη μελλοντική σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει: «Τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να κατανοήσουν ότι τα μεγαλύτερα έχουν μια ιστορία κι έναν ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό ισχύει για παράδειγμα και για την Επιτροπή της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας πρέπει να συρρικνωθεί έτσι ώστε να μην ορίζει κάθε κράτος μέλος μόνιμα από έναν εκπρόσωπο. Μπορείτε όμως να φανταστείτε μια Επιτροπή χωρίς κάποιον απεσταλμένο από τη Γερμανία, την Αγγλία ή τη Γαλλία; Κανένας δεν το πρόσεξε όταν διατυπώθηκαν οι Συνθήκες. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Θα ήταν παράλογο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk