Αρνητική η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2009 εκτιμά ο ΓΓ του ΟΟΣΑ αλλά «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητική το 2009, δήλωσε την Παρασκευή από το Πεκίνο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκούρια.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητική το 2009, δήλωσε την Παρασκευή από το Πεκίνο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκούρια.

«Βλέπουμε πιθανότατα έναν κόσμο που θα βαδίζει προς αρνητικά νούμερα, διότι ακόμη και η θετική ανάπτυξη της Ινδίας και της Κίνας δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την αρνητική ανάπτυξη (στις βιομηχανοποιημένες χώρες)», δήλωσε ο Ανχελ Γκούρια κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεκίνο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ διευκρίνισε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας είναι πιθανόν να αυξηθεί κατά 6% έως 7% φέτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι τοποθετεί την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,5% κατά το 2009, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμηση που την τοποθετούσε στο 7,5%.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G-20 στο Λονδίνο, ότι ολόκληρος ο κόσμος θα βρίσκεται σε ύφεση το 2009 «για πρώτη φορά από την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης «Η παγκοσμιοποίηση και οι αναδυόμενες οικονομίες», ο ΟΟΣΑ τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της προώθησης μεταρρυθμίσεων στις εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα επέτρεπε τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τον οικονομικό προστατευτισμό και την έξοδο από τη σημερινή κρίση σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk