Αναθεώρηση του ΠΔΕ ζητούν οι κατασκευαστικές

Την αναθεώρηση του ΠΔΕ με αύξηση της δαπάνης για εκτέλεση έργων γρήγορης υλοποίησης έστω και με εσωτερική αναδιάρθρωση των τομέων του ΠΔΕ και την απλούστευση διαδικασιών με διακριτούς ρόλους μεταξύ διαχειριστικών αρχών και αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο και την εκτέλεση των δημοσίων έργων ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) κ. Γ.Ρωμοσιός στη διάρκεια συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αθ.Μπούρα.

Αναθεώρηση  του ΠΔΕ  ζητούν οι  κατασκευαστικές | tovima.gr

Την αναθεώρηση του ΠΔΕ με αύξηση της δαπάνης για εκτέλεση έργων γρήγορης υλοποίησης έστω και με εσωτερική αναδιάρθρωση των τομέων του ΠΔΕ και την απλούστευση διαδικασιών με διακριτούς ρόλους μεταξύ διαχειριστικών αρχών και αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο και την εκτέλεση των δημοσίων έργων ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) κ. Γ.Ρωμοσιός στη διάρκεια συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αθ.Μπούρα. Ο πρόεδρος της Ενωσης κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και ζήτησε από τον υφυπουργό την επιτακτική παρέμβασή του, λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος, παρ΄ ότι ο πλέον παραγωγικός, δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι το μειωμένο ΠΔΕ για το 2009 θα εντείνει την ύφεση και την κρίση στον κλάδο των κατασκευών, η οποία επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη μεγάλη μείωση στον ιδιωτικό τομέα της οικοδομής.

Η αναμενόμενη αναπλήρωση από τις επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ δεν μπορεί να επιτύχει εξαιτίας της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Απαιτείται αναθεώρηση του ΠΔΕ με αύξηση της δαπάνης για εκτέλεση έργων γρήγορης υλοποίησης έστω και με εσωτερική αναδιάρθρωση των τομέων του ΠΔΕ.

▅ Είναι ιδιαίτερα σημαντική η διασπορά πολλών και μικρών έργων στην Περιφέρεια για τη δημιουργία αντικειμένου εργασίας στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και για την αποτροπή της κατάρρευσής τους. ▅ Η εμπειρία του Γ΄ ΚΠΣ έδειξε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στελεχικού δυναμικού του υπουργείου υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση ή στην αποπληρωμή των εκτελεσμένων εργασιών (πιστοποιήσεων), με συνέπεια να υπάρχει διαχρονικά μεγάλη υστέρηση στην απορροφητικότητα του Γ΄ ΚΠΣ.

Για να υπερκεραστούν αυτές οι δυσκολίες, πρέπει να υπάρξει απλούστευση διαδικασιών με διακριτούς ρόλους, χωρίς να υφίσταται το φαινόμενο της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ διαχειριστικών αρχών και αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο και την εκτέλεση των δημοσίων έργων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

▅ Κρίνονται απαραίτητες η απλούστευση των διαδικασιών για ευχερέστερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η προώθηση της ταχείας πληρωμής των εν εξελίξει έργων για καλύτερη και ευχερέστερη απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ στον λίγο χρόνο που απομένει ως τη λήξη του και η απρόσκοπτη μετάβαση για τα υφιστάμενα ή μη περαιωθέντα έργα από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, ώστε να αποφευχθούν πιθανές διαλύσεις συμβάσεων και αντίστοιχες απεντάξεις που θα επιβαρύνουν τις εθνικές πιστώσεις. Οι εκλογές στον ΣΑΤΕ
Με συμμετοχή που έφτασε το 56% των εταιρειών-μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών των οργάνων διοίκησης, της πολυπληθέστερης, από πλευράς εταιρειών, οργάνωσης του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας. Ψήφισαν εκπρόσωποι 460 εταιρειών σε σύνολο 825 εταιρειών-μελών του Συνδέσμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk