Με οδομαχίες ξεκίνησε η απεργία στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ Ξύλο, συλλήψεις και ολονύκτιες οδομαχίες μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας ήταν τα προεόρτια της σημερινής μεγάλης απεργίας κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στη Γαλλία. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν ομάδες γάλλων φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί , πραγματοποίησαν νυχτερινή πορεία από το Πανεπιστήμιο Τolbiac, στο Νότιο Παρίσι, ως την τουριστική Μονμάρτρη, φωνάζοντας …

ΠΑΡΙΣΙ Ξύλο, συλλήψεις και ολονύκτιες οδομαχίες μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας ήταν τα προεόρτια της σημερινής μεγάλης απεργίας κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στη Γαλλία.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν ομάδες γάλλων φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί , πραγματοποίησαν νυχτερινή πορεία από το Πανεπιστήμιο Τolbiac, στο Νότιο Παρίσι, ως την τουριστική Μονμάρτρη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Παρίσι,ξύπνα -Παρίσι,ξεσηκώσου!» και «Σαρκοζί,παραιτήσου!». Κατά μήκος της μεγάλης αυτής διαδρομής οι 1.000-1.500 νεαροί προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα, και συνεπλάκησαν επανειλημμένα με τις δυνάμεις της αστυνομίας, που προχώρησαν τελικά σε τέσσερις συλλήψεις. Το κέντρο του Παρισιού θύμιζε πεδίο μάχης, με σπασμένα μπουκάλια, πέτρες και πολλές θρυμματισμένες τζαμαρίες.

Η συνεχιζόμενη εδώ και μήνες αναταραχή- η οποία εκδηλώνεται με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις- στα γαλλικά σχολεία και πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, ανησυχεί έντονα τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος- αν πιστέψουμε δημοσίευμα της σατιρικής εφημερίδας «Le Canard Εnchaine» – τόνισε πρόσφατα σε συνεργάτες του ότι φοβάται «επανάληψη του Μάη του ΄68» στη Γαλλία, με εργαζομένους και φοιτητές να «συνεργάζονται» εναντίον της κυβέρνησής του. Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης- το 78%- υποστηρίζει τις διαδηλώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις προεδρικές ανησυχίες.

Στην προηγούμενη μεγάλη απεργία των συνδικάτων, στις 29 Ιανουαρίου, όταν κατέβηκαν ταυτόχρονα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές, ο «Σαρκό» αναγκάστηκε να προχωρήσει σε άμεσες παραχωρήσεις, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σ ήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να καθηλώσουν τη γαλλική οικονομία, καθώς θα απεργήσουν ταυτόχρονα οκτώ μεγάλα συνδικάτα- μεταξύ των οποίων οι εκπαιδευτικοί, οι σιδηροδρομικοί, οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία, στην ηλεκτροδότηση, στα διυλιστήρια της Τotal, αλλά και μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα. Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας της Γαλλίας (CFDΤ) προέβλεψε μάλιστα ότι η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου, και κατηγόρησε τον κ. Σαρκοζί πως «δεν κάνει αρκετά» για τους γάλλους εργάτες, ζητώντας «αντιμετώπιση της κρίσης σε εντελώς διαφορετική κλίμακα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk