Η φτώχεια φέρνει πονοκέφαλο

Oι οικονομικές δυσχέρειες προκαλούν πονοκεφάλους. Ερευνες που έγιναν στις ΗΠΑ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης δείχνουν ότι οι επισκέψεις πολιτών με έντονη κεφαλαλγία στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί κατά 20%25%. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σε καταστάσεις μεγάλων κοινωνικών αναστατώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός, προσπαθώντας να διαφυλάξει τη σωματική του και κυρίως την ψυχική του ακεραιότητα, αμύνεται εκδηλώνοντας διάφορα συμπτώματα (αϋπνίες, πονοκέφαλοι, …

Oι οικονομικές δυσχέρειες προκαλούν πονοκεφάλους. Ερευνες που έγιναν στις ΗΠΑ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης δείχνουν ότι οι επισκέψεις πολιτών με έντονη κεφαλαλγία στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί κατά 20%25%. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σε καταστάσεις μεγάλων κοινωνικών αναστατώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός, προσπαθώντας να διαφυλάξει τη σωματική του και κυρίως την ψυχική του ακεραιότητα, αμύνεται εκδηλώνοντας διάφορα συμπτώματα (αϋπνίες, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, υπέρταση, άγχος, κατάθλιψη) που στόχο έχουν να τον προειδοποιήσουν ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να προφυλαχθεί από δυσάρεστες συνέπειες όπως είναι τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκαναν η διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» κυρία Κλημεντίνη Καραγεωργίου, ο παθολόγος κ. Αν.Σπαντιδέας, ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Δ.Μητσικώστας και ο ψυχίατρος κ. Αλ.Ρομποτής , με αφορμή τη διοργάνωση του 7ου Πανελληνίου Συνεδρί ου για τις Κεφαλαλγίες. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αύριο στην Αθήνα.

Οπως εξήγησε ο κ. Σπαντιδέας, το στρες που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την πρόκληση του σπασμού των μυών του αυχένα και της κεφαλής καθώς και των αγγείων της κεφαλής που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση των πονοκεφάλων.

Στην περίπτωση μάλιστα των πονοκεφάλων τάσεως (όπως λέγονται οι πονοκέφαλοι από υπερένταση), οι μύες του αυχένα και της κεφαλής πονούν ακόμη και με την πιο μαλακή ψηλάφηση. Χειρότερη όμως είναι η κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία. Οι κρίσεις αυτές εμφανίζονται συχνότερα όταν οι πάσχοντες βιώνουν καταστάσεις έντονων ψυχοπιεστικών γεγονότων, όπως είναι αυτά των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Οι πονοκέφαλοι στις περιπτώσεις αυτές συνήθως συνυπάρχουν με μια γενικευμένη αγχώδη συνδρομή, συμπτώματα της οποίας εκτός των πονοκεφάλων είναι η υπερένταση, η φοβία, η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, η αϋπνία, οι γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροιες ή δυσκοιλιότητα).

Ενοχα και τα κινητά
Τα τελευταία χρόνια για τις κεφαλαλγίες ενοχοποιούνται και τα κινητά τηλέφωνα. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αarhus της Δανίας το 2008 για την πιθανή επίδραση της ραδιοσυχνότητας των κινητών τηλεφώνων και των επίγειων σταθμών σε 80 άτομα ηλικίας 15-16 ετών και 25-40 ετών στη γνωσιακή λειτουργία, κατέληξε ότι δεν υπάρχουν διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας, αλλά μια αύξηση της συχνότητας της κεφαλαλγίας στο σύνολο του πληθυσμού αυτού. Αλλη έρευνα που έγινε σε 2.000 σουηδούς εφήβους (15-19 ετών) έδειξε ότι το 95% των χρηστών κινητών τηλεφώνων είχε συχνά πονοκεφάλους. Ακολουθούσαν ζάλη, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές ύπνου. Τα κορίτσια είχαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενοχλήματα αυτά από τα αγόρια, ενώ διαπιστώθηκε ότι η χρήση hands-free ενσύρματων συσκευών δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk