Σφοδρές αντιδράσεις

Για χρεωκοπημένη κυβερνητική πολιτική και εξαπάτηση των πολιτών μιλά η Αντιπολίτευση

Με θύελλα αντιδράσεων και σκληρών κρίσεων περί χρεωκοπίας της πολιτικής της και εξαπάτησης των πολιτών, έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των μέτρων-σοκ. Στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή Αντιπολίτευσης και Συνδικάτων μιλώντας για οδυνηρά, αλλα αναγκαία μέτρα. Χρειάζονται κι’ αλλά λέει ο ΣΕΒ.

Με θύελλα αντιδράσεων και σκληρών κρίσεων περί χρεωκοπίας της πολιτικής της που οδήγησε σε δημοσιονομική κατάρρευση, έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της επιδοματικής και φοροεισπρακτικής -όπως τονίζει η Αντιπολίτευση- αντί εισοδηματικής πολιτικής.

Κάποιοι παραλληλίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης με το «0+0=14%» του Κ.Μητσοτάκη και την κατηγορούν ότι οδηγεί τους εργαζόμενους στην φτώχεια και την εξαθλίωση, ότι προκαλεί κοινωνικές συγκρούσεις, ότι θυσιάζει τους εργαζόμενους στο βωμό των απαιτήσεων των Βρυξελλών.

Με τις αποφάσεις αυτές, προσθέτουν οι επικριτές της κυβέρνησης, ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα για περίεργες συμπεριφορές και σκληρά μετρα.

Στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή Αντιπολίτευσης και Συνδικάτων, μιλώντας για οδυνηρά μεν, αναγκαία δε, μέτρα που αποδεικνύουν την υπευθυνότητα της κυβέρνησης.

Αποσπασματικά χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστος Πολυζωγόπουλος, προσθέτοντας ότι πλήττουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. «Και το χειρότερο θα τους συνοδεύουν σ’ όλη τη ζωή τους» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε πως τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν «ξεκάθαρη ομολογία της κατάρρευσης της δημοσιονομικής της πολιτικής. Δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή κρίση, έχουν σχέση με την κρίση που έχει προκαλέσει η ασκούμενη πολιτική στην ελληνική οικονομία».

Τα χαρακτήρισε άδικα, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά και επισήμανε ότι ο κ. Παπαθανασίου χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως Ιφιγένειες, για να αποκτήσει αξιοπιστία στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα αυτά «ξεπέρασαν και τον Μητσοτάκη με το 0+0=14%» τονίζει χαρακτηριστικά ο Στάθης Ανέστης, γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ και προσθέτει «Σπέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση, θα θερίσουν κοινωνική αναστάτωση και κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε: «Είμαστε σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν μπει από την κυβέρνηση στο ψυγείο. Η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε είναι πολιτική πτώχευσης, πορείας πτώχευσης των μισθωτών και συνταξιούχων».

»Μεγάλα τμήματα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εργοδοτικές ενώσεις, ομάδες, εμποροβιομηχανικά λόμπι εδώ και αρκετό διάστημα έχουν στόχο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την κοινωνική ασφάλιση, ιδιαίτερα το δημόσιο και άρα συμμετοχή και ευθύνη γι’ αυτά που χτες ανακοινώθηκαν και πάγωσαν τη χώρα».

Ο Ηλίας Δολγιρας, της ΑΔΕΔΥ, τονίζει: «η κυβέρνηση επέλεξε το γνωστό δρόμο, επέλεξε τα εύκολα θύματα. Αντί να πατάξει και να μαζέψει την τεράστια έκταση της φοροδιαφυγής, ασχολείται πάλι με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τον περιορισμό των ελαχιστότατων αποδοχών τους».

«Ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης και της χρεωκοπίας της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τα μέτρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι και προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν ελήφθησαν λόγω της κρίσης, αλλά «λόγω της δημοσιονομικής ανικανότητας της κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ενισχύει τους ασθενέστερους αυτό γίνεται «με 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ την ημέρα γιατί αυτά αναλογούν στους συνταξιούχους με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου».

«Γελάμε πικρά όταν μας λένε ότι περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο γιατί αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση για τις προσλήψεις 60.000 με stage στο δημόσιο, μετά τις πολλαπλές ανακοινώσεις για προσλήψεις στο χώρο της υγείας -που πρέπει να γίνουν- και μετά τις αποκαλύψεις του ΠΑΣΟΚ για πάνω από 700.000 εγκρίσεις προσλήψεων στον δημόσιο τομέα από τις 7 Μαρτίου 2004», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά έχει συνολική φορολογική πολιτική εμφορούμενη από «ριζικά διαφορετική φιλοσοφία», ενώ ερωτηθείς τι απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια ή ανάλογα μέτρα θα έπαιρνε σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα ελάμβανε παρόμοια μέτρα σε αντίστοιχη κατάσταση γιατί κατ’ αρχήν θα είχε φροντίσει να υπάρχει συνολικό σχέδιο με διαφορετική κατανομή δαπανών και άλλη λογική στην φορολογία».

Η υπεράσπιση της κυβέρνηση

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπαθανασίου δείχνουν πόσο υπεύθυνα στέκεται η κυβέρνηση απέναντι στον πολίτη που έχει περισσότερο ανάγκη.

«Δείτε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Θα διαπιστώσετε ότι και γρήγορα αντιδράσαμε και τα μέτρα που χρειάζεται πήραμε. Μέτρα που στηρίζουν κυρίως το εισόδημα αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη, μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε πως «όταν μιλάμε για έκτακτα οικονομικά μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο ο όρος ‘έκτακτα’ προσδιορίζει το μέγεθος της κρίσης». Τονίζει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για τη θωράκιση της οικονομίας, ενώ στην παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα το 2009 ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε: «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε την ένταση, ούτε την έκταση, ούτε τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το βάθος και το αν αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση, στο τέλος ή στην αρχή της κρίσης».

Ο υφυπουργός Οικονομίας Θανάσης Μπούρας είπε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της στο θέμα της κοινωνικής συνοχής, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες, που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε πως οι πολίτες κατανοούν ότι τα μέτρα είναι «οδυνηρά», αλλά «αναγκαία». «Σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, τα χουβαρνταλίκια της αντιπολίτευσης είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος εκτιμά ότι με το νέο αυτό μίγμα πολιτικής ενισχύονται τα έσοδα του Δημοσίου με την επιβολή της πρόσθετης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, ενώ από την άλλη, με το ειδικό επίδομα ενισχύονται τα χαμηλά εισοδήματα, περισσότερο από μια αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού.

Επίσης, τονίζει ότι η μη ύπαρξη πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί «ανάσα» για την αγορά σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαία αλλά ανεπαρκή, και είπε ότι δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, ενώ σημείωσε πως οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk