Αυξάνονται τα κρούσματα μελανώματος

Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων μελανώματος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σε ετήσια βάση καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι χάνουν τη μάχη με τον θάνατο. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι έρχονται ετησίως αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά που είχαν κάποτε έχει μετατραπεί σε μελάνωμα.

Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων μελανώματος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σε ετήσια βάση καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι χάνουν τη μάχη με τον θάνατο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι έρχονται ετησίως αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά που είχαν κάποτε έχει μετατραπεί σε μελάνωμα. Η πιο κατάλληλη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης- τονίζουν- θεωρείται η προληπτική εξέταση του δέρματος.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (ΕΑDV) στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος διοργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μια ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, στην Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, η οποία εφέτος έχει προγραμματιστεί για τις 11-15 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας δερματολόγοι θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 8001111222 για όλη την εβδομάδα όσοι το επιθυμούν μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού και να εξεταστούν δωρεάν.

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν και το www. edae. gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά και τα αποτελέσματα δείχνουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολέςπ.χ., τρύπα του όζοντος- που έχουν κάνει το κακόηθες μελάνωμα ένα από τα κακοήθη νεοπλάσματα που εξαπλώνονται ταχύτερα στον άνθρωπο.

Με ευαισθησία στις αρχές που διέπουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, στην έδρα της εταιρίας, δωρεάν προληπτική εξέταση από δερματολόγους της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, ενώ η εταιρεία La Roche-Posay διένειμε υλικό για την προφύλαξη κατά του μελανώματος. Στην προληπτική εξέταση προσήλθαν πάνω από τριακόσιοι υπάλληλοι και συνεργάτες του ΔΟΛ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk