Φάρμακο «διαύγειας» συνδέεται με εξάρτηση

ΣΙΚΑΓΟ Ενα από τα φάρμακα που λαμβάνονται από πολλά άτομα για να επιτύχουν πνευματική εγρήγορση είναι πιθανόν να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εξάρτησης από ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ουσιών της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύεται στο έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, η οποία εκπονήθηκε σε μικρό δείγμα. Η μελέτη η οποία διεξήχθη σε δείγμα 10 υγιών ανδρών έδειξε ότι το φάρμακο μοδαφινίλη που χορηγείται …

Φάρμακο «διαύγειας»  συνδέεται με εξάρτηση | tovima.gr

ΣΙΚΑΓΟ Ενα από τα φάρμακα που λαμβάνονται από πολλά άτομα για να επιτύχουν πνευματική εγρήγορση είναι πιθανόν να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εξάρτησης από ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ουσιών της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύεται στο έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, η οποία εκπονήθηκε σε μικρό δείγμα.

Η μελέτη η οποία διεξήχθη σε δείγμα 10 υγιών ανδρών έδειξε ότι το φάρμακο μοδαφινίλη που χορηγείται με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ναρκοληψία, αλλά παράλληλα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές μεταξύ κυρίως νεαρών ατόμων που θέλουν να έχουν πνευματική διαύγεια, προκαλεί αλλαγές στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Οι αλλαγές που προκαλούνται είναι παρόμοιες με εκείνες με τις οποίες συνδέονται τα κλασικά διεγερτικά φάρμακα.

Η φήμη της μοδαφινίλης (κυκλοφορεί με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες ανά τον κόσμο όπως Μodiodal και Ρrovigil) σχετικά με τη θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία προέκυψε αρχικώς έπειτα από μελέτη σε πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Εκείνη η μελέτη είχε δείξει ότι το φάρμακο αύξανε τις επιδόσεις πιλότων που είχαν στερηθεί τον ύπνο. Με βάση και αυτά τα αποτελέσματα πολλά άτομα άρχισαν να λαμβάνουν την ουσία για να επιτύχουν καλές πνευματικές επιδόσεις. Μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Νature» αρκετοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να δίνουν μια «ώθηση» στον εγκέφαλό τους μέσω της λήψης τέτοιου είδους ουσιών. Η ώθηση όμως αυτή φαίνεται ότι συνδέεται με παρενέργειες.

Oι άνδρες που συμμετείχαν στη νέα μελέτη ήταν ηλικίας 23 ως 46 ετών και λάμβαναν είτε εικονικό φάρμακο είτε μοδαφινίλη. Η δράση του φαρμάκου απεικονιζόταν στον εγκέφαλο με τη χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων. Οπως φάνηκε το φάρμακο αύξανε τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, ο οποίος συνδέεται με την ευχαρίστηση.

Τα καινούργια στοιχεία αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι μια τυπική δόση μοδαφινίλης επηρεάζει την ντοπαμίνη όσο και άλλα διεγερτικά φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι έχουν σαφή σύνδεση με εξάρτηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk