Πολ Κρούγκμαν«Είμαι τρομοκρατημένος από την κρίση»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Πολ Κρούγκμαν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μιλώντας στην ημερίδα για τη διεθνή οικονομική κρίση με θέμα «Τhe Financial Crisis: Μanaging in Challenging Τimes». Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει: «Είμαι τρομοκρατημένος από την έκταση και το βάθος της κρίσης». Πρόσθεσε όμως ότι οι σημερινοί ηγέτες ή τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να την αντιμετωπίσουν σε σύγκριση με τους ηγέτες του 1930. Νωρίτερα ο κ.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Πολ Κρούγκμαν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μιλώντας στην ημερίδα για τη διεθνή οικονομική κρίση με θέμα «Τhe Financial Crisis: Μanaging in Challenging Τimes». Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει: «Είμαι τρομοκρατημένος από την έκταση και το βάθος της κρίσης». Πρόσθεσε όμως ότι οι σημερινοί ηγέτες ή τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να την αντιμετωπίσουν σε σύγκριση με τους ηγέτες του 1930. Νωρίτερα ο κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος προσφώνησε τον νομπελίστα οικονομολόγο, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν τολμηρές ηγεσίες οι οποίες θα προωθήσουν αναπτυξιακά και όχι μόνο περιοριστικά μέτρα για την οικονομία.

«Σήμερα, όσο ποτέ,χρειάζονται τολμηρές ηγεσίεςπου θα ωθήσουν το παγκόσμιο σύστημα προς νέες προοδευτικές κατευθύνεις,θα προσφέρουν μια σοβαρή και αξιόπιστη δημοκρατική και δίκαιη πρόταση υπέρβασης της κρίσης.Διότι σήμερα δεν βιώνουμε μια εποχή αλλαγών, αλλά μια αλλαγή εποχής.Αυτή είναι η ιστορική πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πολ Κρούγκμαν συναντά μια παλιά συνάδελφο που «μετακόμισε» από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα στην πολιτική. Την πολιτική εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ για την Οικονομία κυρία Λούκα Κατσέλη

O πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξέφρασε τη συμφωνία του με τις επισημάνσεις του κ. Κρούγκμαν για συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων Μπους οι οποίες διεύρυναν την ανισότητα και ενίσχυσαν τη συγκέντρωση πλούτου, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη πολύ φτωχότερους. «Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, «ότι η ίδια η ανισότητα υπονομεύει τη δημοκρατία. Η πατέντα της νεοσυντήρησης είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της ανισότητας της κοινωνίας μας. Ετσι το κατεστημένο μπόρεσε να θεσμοποιήσει, να εγκαθιδρύσει μια άνιση κατανομήόχι μόνο πλούτου,αλλά και πολιτικής εξουσίας. Και καταλήγει βέβαια ο Πολ Κρούγκμαν ότι σε κοινωνίες ανισότητας επικρατεί η διαφθορά».

Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση, η μεγαλύτερη που έχει ξεσπάσει από το 1929, είναι στη βάση της μια βαθύτατα πολιτική κρίση, συμπέρανε ο κ. Παπανδρέου.

Επειτα από την ομιλία του αμερικανού οικονομολόγου, στη διάρκεια των ερωτήσεων από το ακροατήριο, ο κ. Παπανδρέου έλαβε τον λόγο και ρώτησε αν η «πράσινη ανάπτυξη» θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στην κρίση. Ο κ. Κρούγκμαν απάντησε ότι τα μέτρα που σχετίζονται με την «πράσινη ανάπτυξη» μπορούν να ενισχύσουν την αγορά, με την έννοια ότι επιβάλλουν νέες προδιαγραφές στις επιχειρήσεις, είπε όμως ότι στο πρόγραμμα Ομπάμα δεν αποτελούν τον βασικό πυλώνα και ότι δεν προσφέρουν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γκίκας Χαρδούβελης (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΕURΟΚΙΝΙSSΙ)

Κατά την άποψη του κ. Κρούγκμαν, η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αύξηση της κατανάλωσης, βρισκόμαστε όμως, όπως είπε, ενώπιον του κεϊνσιανού «παραδόξου της σύνεσης» (the paradox of thrift) το οποίο απαιτεί δημόσιες πολιτικές: Οι καταναλωτές φοβούνται λόγω της κρίσης και δεν ξοδεύουν. Ετσι όμως η οικονομία συρρικνώνεται. Το αποτέλεσμα είναι λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών να γίνεται όλο και μικρότερο.

Επισήμανε ότι τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών δεν είναι αρκετά και ότι χρειάζεται να συνοδευτούν από πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας, ότι τα πακέτα που δόθηκαν στις ΗΠΑ είναι λιγότερα από όσα χρειάζονται και ότι η Ευρώπη έδωσε λιγότερα και από τα μισά των Αμερικανών.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη προχώρησε στη νομισματική ενοποίηση, δεν έφτιαξε όμως και τους ανάλογους θεσμούς για να τη στηρίξει, με αποτέλεσμα κάθε κράτος να ακολουθεί τη δική του πολιτική. «Στη διάρκεια της κρίσης,ακόμη και αν ήθελε ένα κράτος,δεν μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ. Ενδέχεται όμως να αποδειχτεί στο τέλος πιο κερδισμένη η Βρετανία από την υποτίμηση της στερλίνας» υπογράμμισε.

Ο κ. Κρούγκμαν επικαλέστηκε και το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 κατάφερε να βγει από την ύφεση βρίσκοντας μια νέα αγορά για τα προϊόντα της στην Κίνα. «Τώρα όμως», πρόσθεσε, «επειδή η κρίση είναι παγκόσμια, αν θέλαμε να ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο,θα έπρεπε να ανακαλύψουμε έναν καινούργιο πλανήτη».

Κλείνοντας την ομιλία του, διηγήθηκε μια συνομιλία με τη σύζυγό του: «“Είναι καιρός να αρχίσεις να γράφεις πιο αισιόδοξα άρθρα”, μου είπε η σύζυγός μου.“Ωραία, τι προτείνεις να γράψω;” τη ρώτησα και βρέθηκα αντιμέτωπος με τη σιωπή».

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Τα πηγαδάκια, οι επαφές και η… πολιορκία

Ο Πολ Κρούγκμαν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ (αριστερά). Ορθιος πίσω τους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / ΕURΟΚΙΝΙSSΙ)

? Στις 14.10 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου έφθασε στην αίθουσα του Ιntercontinental, το οποίο φιλοξενούσε την ημερίδα για τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πολ Κρούγκμαν ήταν ήδη εκεί και έτσι οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν χωρίς καθυστέρηση σε ένα πριβέ σαλόνι στην άκρη της αίθουσας. Εκεί μίλησαν οι δυο τους περίπου για μισή ώρα. Ο κ. Κρούγκμαν χάρισε στον κ. Παπανδρέου το τελευταίο βιβλίο του με ιδιόχειρη αφιέρωση και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τού χάρισε το λεύκωμα «Αιγαίο, επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού», με φωτογραφίες και ποιήματα ελλήνων ποιητών.

? Τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ συνόδευαν οι κκ. Ι.Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ.Δρούτσας και Ν.Ζιώγας. Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης οι βουλευτές Βάσω Παπανδρέου, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φ.Σαχινίδης, η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας κυρία Ντίνα Λάζαρη . (Η κυρία Κατσέλη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Σαχινίδης και η κυρία Λάζαρη έλαβαν πρόκληση από το Γραφείο του κ. Παπανδρέου, οι άλλοι από τους διοργανωτές.) Από τη ΝΔ ενδιαφέρθηκαν μόνο δύο βουλευτές: ο κ. Π.Δούκας και η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη .

? Πριν από τις ομιλίες σχηματίστηκε ένα πηγαδάκι στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα, ο κ. Κρούγκμαν και ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ . Μια τυπική χειραψία αντάλλαξε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

? Ούτε στην… τουαλέτα δεν άφηναν ήσυχο τον κ. Κρούγκμαν οι παρευρισκόμενοι. Κάποιοι τον περίμεναν έξω από την πόρτα του WC, προκειμένου να συστηθούν και να μοιραστούν μαζί του τις απόψεις τους για την κρίση.

? Οταν τελείωσαν οι ομιλίες τα στελέχη του ΠαΣοΚ αποχώρησαν, ο κ. Παπανδρέου όμως συνέχισε τις επαφές του. Στο ίδιο πριβέ σαλόνι προσκάλεσε για συζήτηση τον καθηγητή της Οικονομίας στη London School of Εconomics Βίλεμ Μπόιτερ. Στη συνάντηση εισέβαλε απρόσκλητος και ο κ. Κρούγκμαν, ξεφεύγοντας από την πολιορκία των θαυμαστών του. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δίνει μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταξιωμένων επιστημόνων, οι οποίοι ενδεχομένως να συνδράμουν την προσπάθεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και της Επιτροπής Στίγκλιτζ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Συμβουλές για ενίσχυση της ρευστότητας και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων
Τη δύσκολη εξίσωση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής που αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων, ο κ. Καραμανλής άκουσε τον κ. Κρούγκμαν να του προτείνει την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους ως προς τη λύση της εξίσωσης η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και υπήρξε συμφωνία σε πολλά σημεία ως προς τα αίτια της κρίσης που πλήττει τις οικονομίες. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε εκτενής αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και για τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στο επίκεντρο της ανάλυσης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η πορεία της Ευρώπης υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο προσαρμογής.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο να του αναπτύσσει την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ενώ η ΕΕ δεν έχει κάνει ούτε τα μισά από αυτά, και να του αναφέρει τα προβλήματα που παρουσιάζει η ευρωζώνη. Ουσιαστικά ο κ. Κρούγκμαν εξήγησε στον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν συμφώνησε, ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά την κρίση αν δεν υπήρχε το ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής άκουσε επίσης τον κ. Κρούγκμαν να του επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο την αύξηση των δαπανών και όχι τη μείωσή τους, ώστε να δημιουργήσουν ζήτηση και άρα να βοηθήσουν στην κατανάλωση. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η επένδυση είναι σαφώς καλύτερη από την αποταμίευση η οποία συνιστά αμυντική στάση που αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες για ανάκαμψη των οικονομιών.

Η συζήτηση του Πολ Κρούγκμαν με το «ΤΟ ΒΗΜΑonline» στο Public της Πλατείας Συντάγματος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk