ΑΠΟΨΗ

Το μήνυμα των μέτρων

Το 2009 θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1992 όταν και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον κ. Κ.Μητσοτάκη πάγωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Θα θυμάστε ίσως το περίφημο «μηδέν συν μηδέν ίσον 14%» που διαφήμιζε ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Στ. Μάνος, ισχυριζόμενος ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν λόγω της μείωσης της φορολογίας τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης το 2009 θα είναι η πρώτη χρονιά από την εποχή εκείνη όπου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν αυξήσεις κατά πολύ υψηλότερες από ό,τι οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, στους οποίους, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα δοθεί «βοήθημα» 500 ευρώ.

Το μήνυμα των μέτρων | tovima.gr

Το 2009 θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1992 όταν και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον κ. Κ.Μητσοτάκη πάγωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα θυμάστε ίσως το περίφημο «μηδέν συν μηδέν ίσον 14%» που διαφήμιζε ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Στ. Μάνος, ισχυριζόμενος ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν λόγω της μείωσης της φορολογίας τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης το 2009 θα είναι η πρώτη χρονιά από την εποχή εκείνη όπου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν αυξήσεις κατά πολύ υψηλότερες από ό,τι οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, στους οποίους, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα δοθεί «βοήθημα» 500 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος δεσμεύθηκε πρόσφατα με δηλώσεις του ότι παρά την κρίση οι εργοδότες «θα τιμήσουν την υπογραφή τους στη διετή ΣΣΕ», παρ΄ ότι προβλέπει για εφέτος αυξήσεις υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Βεβαίως τη δέσμευση φαίνεται να τηρούν μόνο οι σοβαρές επιχειρήσεις και οι σοβαροί επιχειρηματίες, που ευτυχώς αποτελούν ακόμη την πλειονότητα.

Αντιθέτως η κυβέρνηση δεν τήρησε τον λόγο της προς τους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους υποσχέθηκε τρεις φορές- στο τέλος του Δεκεμβρίου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα του Φεβρουαρίου με την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες και στις συναντήσεις της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου – ότι οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής θα καλύπτουν τουλάχιστον τον πληθωρισμό, που αναμένεται να κινηθεί εφέτος στο 2%.

Η εξέλιξη αυτή όμως πρέπει να προβληματίσει πριν απ΄ όλους τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς αφενός δείχνει μια κυβέρνηση που αγνοεί το πολιτικό κόστος από μια τέτοια απόφαση και αφετέρου επιχειρεί να απομονώσει τους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, στον βαθμό που τα μέτρα έχουν υπαγορευθεί στην κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες για να αντιμετωπισθεί το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου, η ανακοίνωσή τους αποκαλύπτει ότι και τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος θα στοχεύουν και πάλι τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ισως είναι η υποχρεωτική καταβολή εισφορών στο σύνολο των αμοιβών τους για το Ταμείο Υγείας, ίσως είναι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Βέβαιο πάντως πρέπει να θεωρείται ότι και το 2010, όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος για το νέο μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι μάλλον οι κερδισμένοι.

Αυτό είναι το μήνυμα των μέτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, πέρα από το ασφαλές συμπέρασμα της κυβερνητικής αποτυχίας στην οικονομική πολιτική που οδήγησε τη χώρα εν μέσω κρίσης σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk