Περισσότερα έργα με αξιοποίηση κονδυλίων ζητούν οι εργολήπτες

Τη δημοπράτηση περισσότερων έργων με αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι δύο εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας, προκειμένου οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις να βγουν από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα, την αναθεώρηση του τρόπου ανάθεσης των έργων, καθώς και την αύξηση του αριθμού τους με πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ζήτησαν οι ομιλητές στη χθεσινή τακτική και εκλογική γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του συνδέσμου.

Περισσότερα έργα με αξιοποίηση  κονδυλίων ζητούν οι εργολήπτες | tovima.gr

Τη δημοπράτηση περισσότερων έργων με αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι δύο εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας, προκειμένου οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις να βγουν από την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, την αναθεώρηση του τρόπου ανάθεσης των έργων, καθώς και την αύξηση του αριθμού τους με πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ζήτησαν οι ομιλητές στη χθεσινή τακτική και εκλογική γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του συνδέσμου.

Τόσο ο πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου κ. Γ. Βλάχος όσο και το σύνολο των μελών του συνδέσμου που μίλησαν, τόνισαν ότι ο κλάδος των κατασκευών χειμάζεται επικίνδυνα και αυτό έγινε φανερό πολύ προτού ξεσπάσει η διεθνής και ελληνική κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ επεσήμανε ότι η συνεχής μείωση του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια – που ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2009 έφθασε στα επίπεδα του 1996- συνοδεύτηκε, όπως ήταν επόμενο, από τη δραματική μείωση του αριθμού των έργων που δημοπρατήθηκαν. Συγκεκριμένα, έναντι 14.389 έργων που δημοπρατήθηκαν το 2006, το 2007 ο αριθμός τους περιορίστηκε στα 9.202 και το 2008 στα 10.539.

Τα «έργα σε ομηρεία»
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) κ. Γρ.Γρηγορόπουλος υποστήριξε χθες ότι τα έργα που εντάσσονται στις ΣΔΙΤ προεξοφλούν τα μελλοντικά Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας με τριπλάσιο κόστος. Και ανέφερε ότι η πραγματική οικονομία σε όλη την Ελλάδα περιμένει έργα για να δουλέψει σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι τα «έργα σε ομηρεία» που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με τις ΣΔΙΤ είναι καταστρεπτική επιλογή για τη χώρα διότι, όπως στην περίπτωση των επτά πυροσβεστικών σταθμών, θα στοιχίσουν τριπλάσια απ΄ ό,τι αν είχαν δημοπρατηθεί και εκτελεστεί από τα ΠΕΠ του Γ΄ ΚΠΣ.

Ο ίδιος είπε ότι τρεις από τις οκτώ σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δημοπρατήθηκαν από τον ΟΣΚ ΑΕ με συνολικό προϋπολογισμό 12,420 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν στα ΠΕΠ του Γ΄ ΚΠΣ, δημοπρατήθηκαν, πήραν έκπτωση 35% και κατασκευάστηκαν στην Καλαμάτα, στη Σπάρτη και στην Τρίπολη. Οι υπόλοιπες πέντε σχολές εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ και θα κατασκευαστούν με 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια τύχη έχουν και δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα που, αν είχαν κατασκευαστεί με χρήματα του Γ΄ ΚΠΣ, θα κόστιζαν το 1/3 των χρημάτων που θα κοστίσουν με ΣΔΙΤ.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ζήτησε να δημοπρατήσει αμέσως μέσω του ΕΣΠΑ όλες τις σχολικές μονάδες που έχουν εγκριθεί να γίνουν με ΣΔΙΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk