Στα πράγματα

Οι τιμές των ακινήτων έχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης

Πτωτικά κινούνται οι τιμές το τελευταίο εξάμηνο, ενώ η ζήτηση επικεντρώνεται πλέον στα παλαιά ακίνητα εμβαδού από 85 ως 95 τετραγωνικά μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αspis Real Εstate κ. Μιλτ. Επιθυμιάδης εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα είναι κατάλληλο για αγορές ακινήτων.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές το τελευταίο εξάμηνο, ενώ η ζήτηση επικεντρώνεται πλέον στα παλαιά ακίνητα εμβαδού από 85 ως 95 τετραγωνικά μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αspis Real Εstate κ. Μιλτ. Επιθυμιάδης εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα είναι κατάλληλο για αγορές ακινήτων.

– Πώς κινείται η κτηματαγορά; «Τον Ιανουάριο η αγορά ήταν παγωμένη εξαιτίας κυρίως της αρνητικής ψυχολογίας και του παγώματος των στεγαστικών δανείων.

Τον Φεβρουάριο η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική, με τους αγοραστές να επανακάμπτουν και να διαπραγματεύονται τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν και τις τράπεζες, με προεξάρχουσα την Εθνική, να εκταμιεύουν σταθερά ένα μεγάλο ποσοστό των αιτημάτων που εξετάζουν».

– Τι είδους ακίνητα προτιμούν οι Ελληνες και σε ποιες περιοχές;

«Το 2009 είναι πιο έντονη από ποτέ η τάση για μεταχειρισμένο ακίνητο. Πλέον οι πωλήσεις ακινήτων με παλαιότητα επεκτείνονται εκτός του κέντρου των Αθηνών, και στα βόρεια και στα νότια προάστια. Οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά ακινήτου αναζητούν οικίες 85 ως 90 τ.μ. κατά μέσο όρο, κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά προάστια που συγκεντρώνουν και μεγάλο απόθεμα κατοικιών και επαγγελματικής στέγης. Στα νότια προάστια η ζήτηση επικεντρώνεται σε μεγάλα ακίνητα που όμως δεν είναι πολλά σε αριθμό με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης».

– Σε τι ποσοστό έχουν πέσει οι τιμές; Πότε προβλέπετε να βγει από την ύφεση η αγορά;

«Εάν συγκρίνουμε τις τιμές πώλησης των ακινήτων στην Αττική από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως σήμερα η πτώση μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9% ως 10% σε σύγκριση με τις πωλήσεις στο αντίστοιχο διάστημα προ 12 μηνών. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η μείωση στις πωλήσεις, αλλά και στη ζήτηση, δεν επεκτείνεται, αντιθέτως πελάτες που είχαν αναστείλει την αγοραστική τους απόφαση προ εξαμήνου επανακάμπτουν στις τράπεζες και αναζητούν τους νέους όρους στεγαστικών δανείων».

– Τι θα συμβουλεύατε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές;

«Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι κυρίως “μακροπρόθεσμοι”, με κύριο χαρακτηριστικό την ιδιόχρηση. Υπό αυτή την έννοια σήμερα και η τιμή ενός ακινήτου είναι διαπραγματεύσιμη πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από ποτέ. Οι ενδιαφερόμενοι που όλο αυτό το διάστημα ενημερώνονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις έχουν αντιληφθεί ότι η ύφεση στην ελληνική κτηματαγορά δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις αγορές της Αγγλίας, της Ρωσίας ή της Αμερικής και ήδη προχωρούν σε νέα έρευνα αγοράς. Αν λάβουμε υπόψη μας δε την “ευτυχή” συγκυρία αναστολής της επόμενης αύξησης στις αντικειμενικές αξίες θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα είναι το καταλληλότερο για να υλοποιηθεί μια αγορά ακινήτου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk