Φρέσκο χρήμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων ρίχνει η Fed στην παγωμένη οικονομία

Δραματική η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να ρίξει ως και 1 τρισ. δολάρια προκειμένου να ξεπαγώσει τις ακόμη παγωμένες πιστωτικές αγορές και έτσι να χορηγήσει το απαραίτητο οξυγόνο στην αμερικανική οικονομία. Δηλώνοντας η Fed ότι η ύφεση συνεχίζει να βαθαίνει στις ΗΠΑ αποφάσισε να αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 300 δισ. δολαρίων και επιπλέον 750 δισ. δολάρια τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια για να διασώσει την οικονομία. Η επιθετική αυτή απόφαση της Fed απογείωσε την αγορά ομολόγων της Νέας Υόρκης και τη Wall Street, αλλά βύθισε τις αποδόσεις και το δολάριο.

Δραματική η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να ρίξει ως και 1 τρισ. δολάρια προκειμένου να ξεπαγώσει τις ακόμη παγωμένες πιστωτικές αγορές και έτσι να χορηγήσει το απαραίτητο οξυγόνο στην αμερικανική οικονομία. Δηλώνοντας η Fed ότι η ύφεση συνεχίζει να βαθαίνει στις ΗΠΑ αποφάσισε να αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 300 δισ. δολαρίων και επιπλέον 750 δισ. δολάρια τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια για να διασώσει την οικονομία. Η επιθετική αυτή απόφαση της Fed απογείωσε την αγορά ομολόγων της Νέας Υόρκης και τη Wall Street, αλλά βύθισε τις αποδόσεις και το δολάριο. Η απόδοση του 30ετούς διαρκείας κρατικού ομολόγου κατρακύλησε στο 3,4% από το 3,75%. Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 πήγαν 2% υψηλότερα ο πρώτος και 3% ο δεύτερος.

Φρενήρες ήταν το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίχτηκε στα ζευγάρια δολάριο/ευρώ και δολάριο/γεν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Fed. Και τούτο διότι είναι άγνωστες οι συνέπειες του σχεδίου της Fed ως προς τις προοπτικές του δολαρίου και του πληθωρισμού. Το ευρώ κερδίζοντας γύρω στο 4,82% σκαρφάλωσε ως τα 1,3493 δολάρια και το γεν με κέρδη γύρω στο 2,80% έφθασε ως τα 95,68 γεν ανά δολάριο. Οι πληθωριστικές ανησυχίες εκτίναξαν την τιμή του χρυσού 26 δολάρια υψηλότερα την ουγκιά, στα 944,15 δολάρια.

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και οι συνάδελφοί του έστειλαν προς όλους δύο μηνύματα: ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα, συμβατικά και ανορθόδοξα εργαλεία, όπως την αγορά μακροπρόθεσμης διάρκειας κρατικών ομολόγων. Το δεύτερο μήνυμα που έστειλαν είναι ότι παραμένει ο στόχος των μηδενικών επιτοκίων για όσο διάστημα απαιτηθεί, ώστε να βγει από την ύφεση η αμερικανική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει από τις 16 Δεκεμβρίου του 2008 μηδενίσει τα επιτόκια-«κλειδιά» στις ΗΠΑ. Μειώνοντας το βασικό κόστος δανεισμού στο 0%-0,25% από το 1%, έριξε τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της μεταπολεμικής ιστορίας των ΗΠΑ. «Οι απώλειες των θέσεων εργασίας,η κάθετη μείωση του πλούτου από την πτώση της τιμής κατοικιών και μετοχών και οι σφιχτές συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν πλήξει την ψυχολογία του καταναλωτή και τις δαπάνες» έλεγε το χθεσινό ανακοινωθέν της Fed.

Οι ειδήσεις ότι η ΙΒΜ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την εξαγορά της μικρότερης αντιπάλου Sun Μicrosystems βοήθησαν την αγορά του Νasdaq να καταγράψει επιπλέον κέρδη. Λέγεται ότι η συμφωνία εξαγοράς έγινε στα 10 δολάρια ανά μετοχή, ποσόν διπλάσιο από το κλείσιμο της μετοχής προχθές το βράδυ, με συνέπεια οι μετοχές της Sun να καταγράφουν άλμα γύρω στο 70%, ενώ οι μετοχές της ΙΒΜ να υποχωρούν κατά 3% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Χωρίς κατεύθυνση έμειναν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς αρκετοί traders προτίμησαν να παραμείνουν στο περιθώριο των συναλλαγών αναμένοντας τις κρίσιμες αποφάσεις της Fed, έτσι το προχθεσινό κυνήγι των ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές μετοχές δεν συνεχίστηκε. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,35%, αλλά τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με οριακές μεταβολές. Ο γερμανικός δείκτης DΑΧ έκλεισε με άνοδο 0,21% και ο γαλλικός δείκτης CΑC-40 με απώλειες 0,25%.

Η απόφαση, όμως, της Fed δημιούργησε ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Ηδη τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν απροσδόκητη άνοδο των τιμών λιανικής για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,3% τον Ιανουάριο. Επίσης ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή ο επί μέρους δείκτης που δεν συμπεριλαμβάνει τις ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας σημείωσε αύξηση 0,2%. Παρόμοια ήταν η εξέλιξη και στον δείκτη τιμών παραγωγού, καθώς σημείωσε άνοδο και τον Φεβρουάριο κατά 0,1%, ενώ ο πυρήνας του δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2% τον ίδιο μήνα.

Οι φόβοι ότι οι οικονομίες της Δύσης οδηγούνται σε αποπληθωριστική κρίση έχουν πλήξει ιδιαιτέρως τα χρηματιστήρια. Πράγματι η κατρακύλα στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, η δραματική εξασθένηση στις τιμές των τροφίμων και τα άλματα της ανεργίας εξαιτίας της σοβαρής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλον τον κόσμο έριξαν τον πληθωρισμό σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Σημειωτέον ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες σφόδρα ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Αμερική. Ο κ. Μπερνάνκι, όμως, και οι συνάδελφοί του φαίνεται ότι έχουν απομακρύνει τον κίνδυνο αυτόν. Οι επενδυτές τρέμουν αυτό το ενδεχόμενο, διότι μια γενικευμένα πτωτική πορεία σε τιμές και εισοδήματα θα εκτινάξει στα ύψη το πραγματικό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk