Ευκαιρίες για ακίνητα, αλλά λίγοι αγοράζουν

Οι αγοραστές ακινήτων δείχνουν αναποφάσιστοι, καθώς πολλοί από αυτούς βιώνουν κλίμα αβεβαιότητας στο εργασιακό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική κάμψη της ζήτησης στην κτηματαγορά. «Ο συνδυασμός του αποθέματος αδιάθετων κατοικιών, της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, της αύξησης του κόστους χρήματος και της “αναγκαστικής” προτίμησης των αγοραστών για παλαιές κατοικίες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την απορρόφηση του αποθέματος των κατοικιών θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα πάνω από τρία χρόνια» επεσήμανε ο κ.

Ευκαιρίες  για ακίνητα,  αλλά λίγοι  αγοράζουν | tovima.gr

Οι αγοραστές ακινήτων δείχνουν αναποφάσιστοι, καθώς πολλοί από αυτούς βιώνουν κλίμα αβεβαιότητας στο εργασιακό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική κάμψη της ζήτησης στην κτηματαγορά.

«Ο συνδυασμός του αποθέματος αδιάθετων κατοικιών, της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, της αύξησης του κόστους χρήματος και της “αναγκαστικής” προτίμησης των αγοραστών για παλαιές κατοικίες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την απορρόφηση του αποθέματος των κατοικιών θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα πάνω από τρία χρόνια» επεσήμανε ο κ. Κ.Μίχαλος , πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) μιλώντας σε ημερίδα σχετικά με την αγορά των ακινήτων σήμερα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «περισσότεροι από επτά στους δέκα δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο,παρά το γεγονός ότι οι ευκαιρίες είναι αρκετές.Παρόμοιος δισταγμός υπάρχει και στις εταιρείες που αγοράζουν γραφεία ή μετακομίζουν σε νέα,ενώ παρατηρείται σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας καταστημάτων». Και σχετικά με την αγορά κατοικίας είπε ότι «σημειώθηκε σημαντική πτώση των τιμών της τάξεως του 15% το 2008 και διαφαίνεται ότι η πτώση θα αγγίξει άλλο ένα 10% μέσα στο 2009.Τα νεόδμητα διαμερίσματα και οι μεζονέτες και οι μονοκατοικίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η μόνη κινητικότητα που καταγράφεται αφορά σε παλαιάς δόμησης ακίνητα». Για την αγορά επεσήμανε ότι «βρίσκεται αντιμέτωπη με την αρνητική διάθεση των εταιρειών να πάρουν νέα κτίρια, αλλά και των κατασκευαστών να χτίσουν.Η κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πέρυσι,καθώς χτίστηκαν μόλις 55.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα.Οσον αφορά τα καταστήματα στο κέντρο η διαθεσιμότητα έχει φτάσει το 40%».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk