Σύνοδος Κορυφής εν όψει G20«Ναι» στην ενίσχυση του ΔΝΤ, «όχι» σε νέα πακέτα διάσωσης, λέει η ΕΕ

Με στόχο μια ενιαία θέση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως φαίνεται, συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης του ΔΝΤ και στην απόρριψη της αμερικανικής πρότασης για νέα δημοσιονομικά πακέτα.

Με στόχο μια ενιαία θέση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως φαίνεται, συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης του ΔΝΤ και στην απόρριψη της αμερικανικής πρότασης για νέα δημοσιονομικά πακέτα.

Ακόμη και η Βρετανία φαίνεται ότι εγκαταλείπει τις παροτρύνσεις υπέρ των θέσεων Ομπάμα και συντάσσεται με τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης και της κεντρικής Ευρώπης, που αρνούνται να δώσουν και νέες «τονωτικές ενέσεις» στις οικονομίες τους και τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να δεσμεύσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ.

Η ενίσχυση του ΔΝΤ είναι και το μόνο κοινό σημείο των εταίρων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η ΕΕ φαίνεται ότι θα αποφασίσει να ταχθεί υπέρ του διπλασιασμού των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να βοηθήσει όποια χώρα χρειαστεί ενίσχυση, εν μέσω της κρίσης.

Βάσει της απόφασης της ΕΕ, τα κεφάλαια του ΔΝΤ θα φθάσουν τα 500 δισ. δολάρια, και οι «27» θα συμβάλουν σε αυτό το ποσό κατά 100 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ θα ζητήσουν την μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, ώστε χώρες όπως η Κίνα να μπορούν να συνεισφέρουν.

Επιπλέον, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να υπάρχει δέσμευση για ενίσχυση χωρών της ΕΕ που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λόγω της κρίσης. Η δέσμευση θα αφορά ειδικότερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται μεμονομένα.

Οι «27» αναμένεται να τονίσουν ότι όσον αφορά τα δημοσιονομικά πακέτα ενίσχυσης των οικονομιών τους έχουν ήδη κάνει ό,τι είναι δυνατόν και πως τα ποσά που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό είναι πολύ μεγάλα.

Μια πρώτη γεύση έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία λίγο πριν φθάσει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει ξοδέψει περισσότερα από πολλές άλλες χώρες για την ενίσχυση της οικονομίας της και σκοπεύει να περιμένει για να δει τα αποτελέσματα, πριν εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις που προέρχονται εντός κι εκτός ΕΕ ξεκαθάρισε η Μέρκελ. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και κατά του προστατευτισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Κάνουμε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο για το ζήτημα» της αντιμετώπισης της κρίσης και πρόσθεσε: «Αλλοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση, κι αυτό θα ήταν μια καλή συνεισφορά για την διεθνή ανάκαμψη».

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή επιστολή της Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί τονιζόταν ότι τα πακέτα ενίσχυσης στην ΕΕ, συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ (ή 530 δισ. δολαρίων), ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ, καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη ηγείται της αντιμετώπισης της κρίσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk