Ο πολυδιάστατος Μίκης Θεοδωράκης

O συνθέτης, ο πολιτικός, ο στοχαστής. Και οι τρεις εν λόγω ιδιότητες του Μίκη  Θεοδωράκη είναι το θέμα της έκθεσης με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης- πολιτικός- στοχαστής», που διοργανώνει στους χώρους του το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ειδικότερα, το μουσικό έργο του, η πολιτική δράση του και η πλευρά του στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

O συνθέτης, ο πολιτικός, ο στοχαστής. Και οι τρεις εν λόγω ιδιότητες του Μίκη Θεοδωράκη είναι το θέμα της έκθεσης με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης- πολιτικός- στοχαστής», που διοργανώνει στους χώρους του το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ειδικότερα, το μουσικό έργο του, η πολιτική δράση του και η πλευρά του στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος ο οποίος περιλαμβάνει και αναλυτικά κείμενα για την πολύπλευρη προσωπικότητά του, με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση, τόσο του ίδιου του συνθέτη μέσω του πολιτικού λόγου του όσο και και της ελληνικότητας και οικουμενικότητας της τέχνης του.

«Από όλες τις πλευρές μου που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή» σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, «ξεχωρίζω εκείνη του βουλευτή, του ενεργού πολίτη.Γιατί θεωρώ ότι χαρακτηρίζει περισσότερο από καθετί άλλο την προσήλωσή μου σε ό,τι αγάπησα περισσότερο στη ζωή μου:την πατρίδα και τον λαό μας (…) Εθεσα την ιδιότητα του πολίτη πάνω από εκείνη του καλλιτέχνη,μια και τα δραματικά γεγονότα (ξένη κατοχή, εμφύλιος πόλεμος,δικτατορία) δεν μου επέτρεπαν να είμαι ένας απλός παρατηρητής και ως πολίτης θεώρησα πρώτο μου καθήκον την ανάμειξή μου στα κοινά»(…) Η έκθεση αυτή με τις τρεις ενότητές της για τον συνθέτη, τον πολιτικό και τον στοχαστή θεωρώ ότι αποδεικνύει στην πράξη τα μεγάλα οφέλη που εισέπραξα ως απλός Ελληνας,στηριγμένος πάντοτε στη μία και μόνη Ελλάδα, την κοινή μας πατρίδα, που γίνεται τόσο περισσότερο γενναιόδωρη όσο περισσότερο την αγαπάμε και την πιστεύουμε.Για μένα λοιπόν Βουλή σημαίνει χώρος,που αν και χωράει μόνο 300 βουλευτές,στην ουσία εκεί είναι παρών σύσσωμος ο ελληνικός λαός, ολόκληρη η Ελλάδα. Και το αίσθημα αυτό με γέμιζε εκτός από ευθύνη και με βαθιά ανθρώπινη ικανοποίηση και υπερηφάνεια που εξακολουθώ να νιώθω ακόμη και αυτή τη στιγμή. Γι΄ αυτό είπα ότι η συγκίνηση του πρώην βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου σκιάζει τις υπόλοιπες ιδιότητές μου».

Τ ο υλικό της έκθεσης προέρχεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», την ΕΡΤ και το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, την ΕΡΑ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή-Τηλεόραση, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο Μεγαλοκονόμου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο τηλεοπτικός σταθμός του Κοινοβουλίου Βουλή-Τηλεόραση θα προβάλλει συνεντεύξεις, ντοκυμαντέρ και τηλεοπτικές καταγραφές του μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα, τηλ. 210 3709.081, e-mail: foundation@parliament.gr, http:

//foundation.parliament.gr. Ωρες λειτουργίας: καθημερινώς 09.00-20.00, Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακή 09.00-15.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk